«Φλεγόμενη Ευρώπη»

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 24•16

Αρθρογράφος: Κουραβάνα Παναγιώτα

Ένα ποίημα με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι..

 Η Γαλλία, η υπόλοιπη Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούν άφωνοι και θλιμμένοι το δράμα του αιματοκυλίσματος του Παρισιού, σε μια εποχή που κάποιοι, εν ονόματι των ακραίων θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, μπορούν να ζωστούν πυρομαχικά και να σκορπίσουν τον θάνατο σε αθώους πολίτες.

Το θλιβερό αυτό γεγονός συγκίνησε τον Αιγυπτιώτη Νίκο Κ. Νικηταρίδη και τον ενέπνευσε στη συγγραφή του ποιήματος «Φλεγόμενη Ευρώπη», το οποίο απέστειλε στον γράφοντα με ηλεκτρονικό μήνυμα (15 Νοεμβρίου 2015):

 «Το ’λεγε μια αρχαία ρήση, πως αν πέσει το Παρίσι, η Ευρώπη θα χαθεί Ούτε όπλα, ούτε τείχη θα’ χουνε καμία τύχη και ο Πύργος θα σβηστεί. Ό,τι κάνανε ήταν λάθος κι ο Θεός εχθρού το πάθος δύσκολα θα νικηθεί. Τι κι αν λέν’ λόγια μεγάλα τώρα χύσανε το γάλα, τώρα αίμα θα χυθεί. Αφού θρέψανε το τέρας, στο ξεκίνημα της μέρας τη νυχτιά θα τη φοβούνται. Τι κι αν είχε γιαταγάνι, πάντα θα φορά τουρμπάνι και θα τρέχουν να κρυφτούνε. Σπείραν θύελλες, χαλάζι, κι είπαν πάλι “δεν πειράζει”, είν’ η Ευρώπη μακριά. Και ανέμους θα θερίζουν, θάνατο σ’ όσους ελπίζουν, μαύρη ελπίδα κι απονιά. Ο εχθρός είναι πια μέσα, ’σείς του δώσατε τα μέσα εσάς, εμάς να πολεμά. Ο εχθρός είστε όλοι εσείς που προδώσατε το “εμείς”, τον Θεό που αγαπά. Κι αν υπάρχει κάποια ελπίδα, λίγο φως, μια ηλιαχτίδα, τούτη λάμπει στην καρδιά. Έξω από πολιτικές που νικήθηκαν στο χθες, απ’ το ψέμα στη μιλιά. Κι αν εκείνοι επιμείνουν στις εστίες μας να μείνουν, ας φοβούνται τη θωριά. Γιατί όλα έχουν όρια και εκτός από τα δόρια στέλνει η Νέμεσις θεριά»…

 «Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη»

Μαχάτμα Γκάντι

Ο συγγραφέας του ποιήματος «Φλεγόμενη Ευρώπη» φαίνεται ότι είναι πολύ επηρεασμένος από το τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Στο ποίημα του αναφέρει ότι όλοι θα τιμωρηθούν, συνδέοντας κάποια θρησκευτικά στοιχεία, συμπληρώνοντας ότι ο Θεός αγαπάει το δίκαιο. Επίσης, αναφέρει ότι όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν από κάποιον, συγκεκριμένα εννοεί την Αμερική. Τέλος, διαπιστώνει ότι η Αμερική τους έδωσε τα εφόδια να μας πολεμάνε, γράφοντας «Ο εχθρός είναι πια μέσα, “σείς του δώσατε τα μέσα εσάς, εμάς να πολεμά.»

One Comment

Σχολιάστε

Top