Η γελιογραφία του Φεβρουαρίου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•16

Επιμέλεια γελοιογραφίας Μπουρογιάννη Κωνσταντίνας

Κάθε μήνα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα της επικαιρότητας και να το δούμε με την ματιά ενός γελοιογράφου, απαραίτητου συνεργάτη οποιασδήποτε «σοβαρής» εφημερίδας σαν τη δική μας.

Γνωρίζουμε ότι γελοιογραφία χαρακτηρίζεται κάθε ζωγραφική παράσταση της οποίας τα κύρια γνωρίσματα προσώπων ή πραγμάτων αποδίδονται κωμικά παραλλαγμένα. Στόχος της γελοιογραφίας είναι η διακωμώδηση προσώπων από τους λόγους ή των πράξεών τους καθώς και καταστάσεων που όμως δεν συμβιβάζονται στη κοινή αντίληψη. Η σημασία δε της γελοιογραφίας συνήθως υποδηλώνεται με σχετικό υπότιτλο ή στιχομυθία αν πρόκειται για γελοιογραφικό σύμπλεγμα. (ορισμός από τη wikipedia)

Η γελοιογραφία στην Ελλάδα

Το γελοιογραφικό πνεύμα στην Ελλάδα εκπροσώπησαν τα περιοδικά «Ασμοδαίος» και «Άστυ». Πρώτος που καλλιέργησε με σαφήνεια, κομψότητα, απλότητα αλλά και πνευματώδη χαρακτήρα το είδος αυτό της τέχνης ήταν ο Θέμος Άννινος (1843-1916) που υπήρξε και ο εκδότης των παραπάνω περιοδικών. Επόμενοι ήταν ο Δημήτριος Γαλάνης, ο Ζαχ. Παπαντωνίου, ο Φρ. Αριστεύς, ο Σταμ. Σταματίου, ο Ηλ. Κουμετάκης, ο Σοφοκλής Αντωνιάδης (ΣΟΦΟ), ο Φωκ. Δημητριάδης, και ο ζωγράφος Ροϊλός.

 Η γελoιογραφία μας

geliografia1

Αυτό το μήνα όλοι ασχολούνται με  τα μπλόκα των αγροτών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Όλοι ρωτάμε την εναλλακτική διαδρομή για να φτάσουμε έγκαιρα στον προορισμό μας κάτι που δεν στέφεται πάντοτε με επιτυχία. Κορυφαίο γεγονός, η διαδήλωση των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας με το αγροτικά τους μηχανήματα ( τρακτέρ κ.α )

Σχολιάστε

Top