2016…..ΔΙΣΕΚΤΟ ΕΤΟΣ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•16

Επιμέλεια άρθρου: Κορδολέμη Α, Μπαλλά Θ, Μπαρκά Δ.

Δίσεκτο ονομάζεται ένα έτος το οποίο προσμετρείται μια παραπάνω ημέρα (29 Φεβρουαρίου), με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.

Γιατί έχουμε δίσεκτο έτος;

Το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι σε ένα έτος που μετράμε εμείς (365 εικοσιτετράωρα) έχουμε μια απόκληση 6 ωρών σε σχέση με το ηλιακό έτος. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, θα «μετατοπίζονταν» οι μέρες-νύχτες, οι εποχές, και δεν θα είχαμε σωστή μέτρηση, βάσει της θέσης μας στον ήλιο. Για παράδειγμα, μετά από λίγα χρόνια, αν δεν υπήρχε το δίσεκτο έτος, 13:00 το μεσημέρι μπορεί να ήταν νύχτα! Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε το δίσεκτο έτος, ώστε να μην γίνονται τέτοια μπερδέματα, καθώς επίσης και για να μην χάνουμε 6 ώρες το χρόνο, δηλαδή 24 ώρες (1 ημέρα) κάθε 4 χρόνια!

Κάθε πότε έχουμε δίσεκτο έτος;

Δίσεκτο έτος έχουμε κάθε 4 χρόνια, και για να θυμάστε, να ξεκινάτε με αφετηρία το 2000!

Δίσεκτο έτος δεν έχουμε στην εκατοντάδα αλλά έχουμε στη χιλιάδα! Για παράδειγμα, το 2000 ήταν μιας και αποτελεί 1000άδα, αλλά πχ το 2100 δεν είναι, επειδή αποτελεί εκατοντάδα, και πάει λέγοντας!

δισεκτο1

Γιατί όμως το δίσεκτο έτος θεωρείται «γκαντέμικο»;

Οι προλήψεις που ακολουθούν το δίσεκτο έτος προέρχονται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, το μήνα της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων, κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσά τους ο Άδης και έφερνε πολλά δεινά. Γι΄αυτό μάλιστα τα δίσεκτα έτη δεν γινόταν έναρξη εργασιών με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών, γάμοι και λοιπά.

Οι δεισιδαιμονίες για το δίσεκτο έτος μεταφέρθηκαν και στους Έλληνες ύστερα από την κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους. Αυτός είναι ο λόγος που και στην ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται γρουσούζικα και ο κόσμος αποφεύγει τους γάμους, το κτίσιμο του σπιτιού, τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικά τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς ή σχέσεις. Εμπειρικά πάντως δεν έχουν καταγραφεί κακοτυχίες ή δυσάρεστα γεγονότα που να ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Σχολιάστε

Top