Η νόστιμη … Κύπρος

Επιλογή και λόγια: Μάρα Πολίτη

Λουκουμάδες

 Από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα μέσα στις λαικές δεσιδαιμονίες υπάρχουν και οι Καλικάτζαροι που κυκλοφορούν και τρυπόνουν στα σπίτια κάνοντας σκανταλίες και φοβήζοντας τον κόσμο. Οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με την παράδοση αρέσκονται στα τηγανιτά. Οι νοικοκυρές οπότε φτίαχνουν τους λαχταριστούς λουκουμάδες, τους οποίους κανείς δεν πρέπει να φάει ή να αγγίξει. Την Παραμονή των Φώτων, ρίχνουν τους λουκουμάδες στις οροφές των σπιτιών τους, για να φάνε οι καλικάτζαροι και να φύγουν, αναφωνώντας πρώτα το «Τιτσί τιτσί λουκάνικο, κομμάτι ξεροτήανο, ρίξε στους Καλικάντζαρους, να φάσιν τζιαι να φύουσιν»! ή σε άλλες περιοχές λένε «Τιτσί τιτσί λουκάνικο κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε».

Υλικά:

7 φλιτζάνια αλεύρη (1/2 χωριάτικο, ½ φαρίνο)

½ κ.γλ. αλατί

1 φακελάκι μαγιά

1-2 μέτριες πατάτες βρασμένες

Χλιαρό νερό

Υλικά για το σιρόπι:

6 φλιτζάνια νερό

4 φλιτζάνια ζάχαρη

Κανέλα

Γαρίφαλα

Λεμόνι

 

Τρόπος παρασκευής:

Κοσκινίζουμε το αλεύρη με το αλάτι και προσθέτουμε τη μαγιά. Βράζουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε στα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με χλιαρό νερό να γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό για μια ώρα περίπου να φουσκώσει. Έπειτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Με το μας χέρι παίρνουμε λίγο χύλο, και με το άλλο χέρι κόβουμε με το κουτάλι της σούπας και τον ρίχνουμε στο τηγάνι. Κάφε φορά βάζουμε το κουτάλι στο νερό. Τέλος βάζουμε τους λουκουμάδες στο σιρόπι με μια κουτάλα τρυπητή, για λίγο, τους αφήνουμε και σερβίρουμε.

 Πατάτες Αντιναχτές

 

«Αντινάσσω» στα Κυπριακά σημαίνει τινάζω που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται οι πατάτες.

Υλικά:

1 κιλό πατάτες (μικρές φρέσκες)

Λάδι (να τις καλύπτει)

2 κουταλιές κόλιανδο κοπανισμένο

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό

Αλάτι και πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής:

Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις σπάζουμε ελαφρά. Βάζουμε το λάδι να βράσει καλά και ρίχνουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά. Όταν είναι έτοιμες αφαιρούμε το λάδι, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τις σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε να ψήνουμε τις πατάτες ακόμα 2-3 λεπτά. Κατά διαστήματα τινάζουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν καλύτερα οι πατάτες. Αλατοπιπερίζουμε και σερβίρουμε.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης