Μεγάλα μυαλά από μια «μικρή» χώρα

του Γιώργου Παπαντωνίου

Η Κύπρος αν και είναι ένα κράτος σχετικά μικρό σε πληθυσμό και σε έκταση, δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει με τα λαμπρά μυαλά της. Μεγάλοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες κατάγονταν από το νησί της Αφροδίτης. Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίσουμε τους επιστήμονες της χώρας αυτής που έχει πολύ στενούς δεσμούς με την πατρίδα μας και να εκτιμήσουμε το έργο τους και την προσπάθεια τους.

Δεν θα μπορούσαμε να αρχίσουμε χωρίς να αναφέρουμε πρώτα τον μεγάλο μαθηματικό και συγγραφέα, Τεύκρο Μιχαηλίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954, ο πατέρας του ήταν δημοσιογράφος και η μητέρα του μαθηματικός. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Αποφοίτησε από το  Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί στο Παρίσι, παίρνοντας το πτυχίο των Μαθηματικών και το διδακτορικό  του έχει ως αντικείμενο  τη Θεωρία Αριθμών. Η Θεωρία Αριθμών είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος των μαθηματικών με βασική ενασχόληση την διαιρετότητα των αριθμών, έχοντας, βεβαίως, και πολλές προεκτάσεις. Αν και οι αριθμοθεωρίστες ασχολούνται συνήθως με την κρυπτογράφηση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εστιάζει το ενδιαφέρον του και  στην ιστορία των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, συνεπώς πολλές του συνεδριακές παρουσίες και βιβλία του έχουν ως θέμα το παρελθόν της επιστήμης, με παράλληλη εκλαΐκευση θεμελιωδών εννοιών.

Από το 1990 ασχολείται με τη μετάφραση έργων σχετικών με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2004 κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο του σύγγραμμα, Μαθηματικά Επίκαιρα. Το 2006 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Πυθαγόρεια Εγκλήματα, ενώ έχει γράψει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα έργα μαθηματικής λογοτεχνίας όπως την «». Επιπλέον, η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ, είναι βασισμένη στο διήγημά του Περίπτωσις αυτοδικίας. Έχει τιμηθεί με βραβεία για τα έργα του  και από τη Γαλλική και από την Κυπριακή κυβέρνηση.

 

Δεν μπορούμε να όμως να παραλείψουμε και Κύπριους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες και τη βασίλισσα αυτών, μετά τη φυσική , τη χημεία. Ο Κυριάκος Νικολάου γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1946 στον Καραβά της Κύπρου όπου και ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση. Σε ηλικία 13 ετών πήγε στη Λευκωσία προκειμένου να εγγραφεί στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στα 18 του μετανάστευσε στην Αγγλία για να σπουδάσει. Στα 20 του ,πέρασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με υποτροφία από όπου αποφοίτησε και στη συνέχεια απέκτησε και το διδακτορικό του.

Το 1972, εργάσθηκε στο Columbia και στο μεγαλύτερο και διασημότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, στο Harvard. Το 1989, μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο, καθώς ανέλαβε μία διπλή θέση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ως καθηγητής της χημείας, και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκριπς, όπου έγινε και πρόεδρος του Τμήματος Χημείας. O Κυριάκος Νικολάου ερευνά το πεδίο της οργανικής χημείας, και πιο ειδικά την ολική χημική σύνθεση. Σε αυτόν οφείλουμε την δημιουργία του Taxol και της βανκομυκίνης η οποία είναι αντιβιοτικό. Έχει τιμηθεί από πάρα πολλές χώρες μέσα στις οποίες είναι και  η Γερμανία το Βέλγιο , η Ελβετία , η Η.Π.Α και η Ιαπωνία.

 

Μια χώρα σαν την Κύπρο με τόσο μικρό πληθυσμό , αλλά με τόση μεγάλη ιστορία και πνευματική αξία δεν μπορεί παρά να νιώθει περήφανη για τους επιστήμονες που έχει μεγαλώσει. Αυτοί οι επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να οξύνουν τον επιστημονικό συναγωνισμό διεθνώς και να κάνουν και τους Κύπριους και τους Έλληνες να αναγνωρίσουν τον πνευματικό πλούτο που ίδιοι έχουν, μπορούν και να αλλάξουν το μέλλον και να αποτελέσουν πρότυπο για τις νέες γενιές.

Βιβλιογραφία

Wikipedia. (2022, 10 08). Wikipedia. Ανάκτηση 01 22, 2023, από https://el.wikipedia.org/: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9A._%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85

Wikipedia. (2022, 10 28). Wikipedia. Ανάκτηση 01 20, 2023, από https://el.wikipedia.org/: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ , ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ. (n.d.). ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ , ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ. Ανάκτηση 01 19, 2023, από https://www.academyofcyprus.cy: https://www.academyofcyprus.cy/meli/metavatika-taktika-meli/kyriakos-kosta-nikolaoy/

Λαμπράκης, Δ. (2022, 12 28). Lifo. Ανάκτηση 01 22, 2023, από https://www.lifo.gr/: https://www.lifo.gr/culture/vivlio/teykros-mihailidis-me-goiteyei-panta-i-syllogikotita-ki-m-ehei-apogoiteysei-s-oli

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης