Φίλοι/ες συμμαθητές/τριες, αγαπητοί/ές καθηγητές/τριες,
ως μαθήτρια του λυκείου θα ήθελα να καταθέσω τους προβληματισμούς μου αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα της γενιάς μας, αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Πολύ χαρακτηριστικά, θα έλεγα πως τα προβλήματα της δικής μου γενιάς συνοψίζονται στα τρία «W». Το πρώτο αντιστοιχεί στη λέξη «Women», το δεύτερο στη λέξη «Weather» και το τρίτο στη λέξη «Web».
Θα ξεκινήσω από το πρώτο, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο το ζήτημα της ισότητας των φύλων, αλλά ένα ευρύτερο πεδίο που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα συλλήβδην. Ας μην εθελοτυφλούμε…ενώ χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία βλέπουν τον δικό τους δείκτη ισότητας των φύλων να ξεπερνά το 80% , η χώρα μας βλέπει το δικό της να καταβαραθρώνεται με ποσοστό μόλις 52%. Τρομακτικό! Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια δύσκολα αποδέχεται τον γκέι γιο της και ο άνδρας «παλιάς κοπής» δυσφορεί στο «ΟΧΙ» της εκάστοτε γυναίκας.
Για να μην ψυχοπλακωθούμε, δεδομένου των αλλεπάλληλων γυναικοκτονιών, σαν η μία να τροφοδοτεί την άλλη, ας περάσουμε στο δεύτερο «W», που αντιστοιχεί στη λέξη «Weather». Η φράση «κλιματική αλλαγή» έχει γίνει καραμέλα, ληγμένη μάλιστα, τη στιγμή που συμπολίτες μας πετούν το πλαστικό μπουκάλι στον απλό κάδο απορριμμάτων- κοινώς καμία επαφή με την ανακύκλωση!- ενώ πολλά σχολεία δεν διαθέτουν καν κάδο ανακύκλωσης! Ή ακόμα οι πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ. Δεν μπορώ αλήθεια να συλλάβω το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, άνθρωποι προτιμούν να αγοράσουν το πλαστικό από το να έχουν μόνιμα στο αυτοκίνητό τους σακούλες για τα ψώνια τους. Ή μάλλον, μπορώ, αλλά αρνούμαι. Πεισματικά !!!
Για να καταλήξω στο τρίτο «W». Το διαδίκτυο, ο παγκόσμιος ιστός, τα μίντια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ισοδύναμες εκφράσεις; Χειραγώγηση, αποπλάνηση, ανεπίστρεπτη έκθεση, παραβίαση της ιδιωτικότητας. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο ελεύθεροι είμαστε πραγματικά; Πώς νομίζουμε ότι σήμερα- περισσότερο από ποτέ- βρισκόμαστε στο απόγειο της ελευθερίας, ενώ βαλλόμαστε από παντού; Σκεφτείτε μόνο ότι το ίδιο το τηλέφωνό μας περιέχει όλες τις προσωπικές μας πληροφορίες. Πώς άραγε εμφανίζονται συγκεκριμένες διαφημίσεις, εξατομικευμένες για τον καθένα, κατά την περιήγησή μας σε ιστοσελίδες; Συλλογή δεδομένων! Ακούσια, αναγκαστική και επιβεβλημένη,
Πρώτο στάδιο λοιπόν, για την αντιμετώπιση προβλημάτων είναι η αναγνώρισή τους. Άντε και τα αναγνωρίσαμε. Πώς θα τα λύσουμε; Η εκπαίδευση και η παιδεία συνιστούν για μένα πανάκεια. Και αυτό γιατί αποτελούν προληπτικές και όχι κατασταλτικές μεθόδους. Όταν φυσικά λέω «εκπαίδευση» και «παιδεία» δεν αναφέρομαι μόνο στο σχολείο. Η οικογένεια, το σχολείο και η πολιτεία έχουν παιδευτικό ρόλο, αφού ασκούν τον άνθρωπο σε ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και κατ΄ επέκταση σε μια ορισμένη στάση ζωής.
Για αυτό, όσοι από σας είστε γονείς, μάθετε στον γιο σας πως το σιδέρωμα, το σφουγγάρισμα και το πλύσιμο των πιάτων είναι και με το παραπάνω ένδειξη «αρρενωπότητας», γιατί είναι πράξεις στήριξης. Μάθετε στους γιους σας να σέβονται και να αποδέχονται με ψυχραιμία την απόρριψη όταν «χαλάσει η φάση». Να είναι αξιοπρεπείς. Μάθετε στην κόρη σας να διεκδικεί τον σεβασμό και την ισάξια αντιμετώπιση που δικαιούται και της αναλογεί. Γίνετε και εσείς οι ίδιοι παράδειγμα, ζωντανό και ενεργό. Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Μάθετε στα παιδιά σας πως ο ομοφυλόφιλος είναι δημιούργημα της φύσης και όχι λάθος, όχι ατόπημα, όχι σφάλμα!
Ανακυκλώστε, μην πετάτε τα αποτσίγαρα στην άσφαλτο, σταματήστε τις άσκοπες ενεργειακές δαπάνες, βγάλτε τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιείτε, μην αφήνετε το νερό να τρέχει χωρίς λόγο!
Και τέλος, προσέξτε που και πως εκθέτετε τον εαυτό σας. Η θελκτική εικόνα που πλασάρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα «προσωπείο» της προσωπικής παραβίασης. Κι εδώ απευθύνομαι στην πολιτεία, γιατί τα παιδιά δεν θα μάθουν δια μαγείας πως να χειρίζονται ορθά και λελογισμένα τα μέσα. Ομάδες ψυχολόγων, αστυνομικών, ειδικών στο ηλεκτρονικό έγκλημα, κοινωνικών λειτουργών οφείλουν μετά από κινητοποίηση των διευθυντών να επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες, να ευαισθητοποιούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τους διαδικτυακούς κινδύνους και να υποδεικνύουν τρόπους προφύλαξης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου στο ηλεκτρονικό περιοδικό του σχολείου μας, θα επιθυμούσα να ζητήσω μια χάρη. Βοηθήστε μας. Έχουμε ιδέες, όραμα και πρόγραμμα. Κινήματα όπως το «Me too» είναι εδώ, ενεργά και παρόντα. Η προοδευτικότητα και το «ανοιχτό μυαλό» δεν θα κλονίσουν την ελληνική οικογένεια. Θα την ισχυροποιήσουν. Βοηθήστε τους νέους!!!
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Μαθήτρια της Γ΄Λυκείου
Πόσο περήφανη αισθάνομαι για μαθητές με τέτοιους προβληματισμούς! Μέσα από εσάς παίρνει αξία και η δική μας η δουλειά. Μπράβο σου κορίτσι μου!
Μοναδική Ματίνα! Ευφυής και δυναμική, με άρθρα που συνδυάζουν τόσο το διαχρονικό όσο και το ρηξικέλευθο στοιχείο. Φανατικός αναγνώστης σε ό,τι γράφεις, γιατί το μυαλό σου είναι λαμπερό και δεν μπορεί παρά να γεννάει ελπίδα και φως.