Συνέντευξη Με Τον Σέμη Πετράκη

1Ο Σέμης Πετράκης, ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του MUSICA RADIO, απόδέχτηκε την πρόσκλησή μας να συζητήσουμε μέσω video κλήσης και να μας πει για τον ίδιο αλλά και για τη σχέση του με τη μουσική.

Γεννήθηκε στον Καναδά, πριν από 46 χρόνια, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Έζησε τα περισσότερα χρόνια του στην Αθήνα, αλλά εδώ και αρκετό καιρό ζει μόνιμα στη Θεσσαλία, ενώ ασχολείται με τη μουσική και το ραδιόφωνο από το 1992, παρότι έχει σπουδάσει «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού».

Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει κάνει εκπομπές σε πολλά ραδιόφωνα, ενώ έγινε ευρέως γνωστός με την εκπομπή BEAUTIFUL DAY του KISS.fm, φτάνοντας το 2013 να έχει ποσοστό ακροαματικότητας 24,3% στη Θεσσαλία.

2

Είναι ένα άτομο με ανήσυχο πνεύμα και με πολλή φαντασία. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά project και έχει φιλοξενήσει πολλούς μουσικούς καλλιτέχνες είτε on air είτε σε περιοδικά κι εφημερίδες. Έχει παίξει σε γνωστά και μεγάλα φεστιβάλ, ενώ έχει ανοίξει και συναυλία των Thievery Corporation.
3Όπως μας είπε κάποια στιγμή στη συζήτησή μας, είχε από τα 5 του χρόνια μουσικές εικόνες στο μυαλό του, καθώς θυμάται στο σπίτι να παίζει δυνατά η αγαπημένη τραγουδίστρια της μαμάς του, Ρίτα Σακελαρίου. Από μικρό παιδί ζητούσε για δώρο Χριστουγέννων από τους γονείς τους να του πάρουν έναν δίσκο. Η αγάπη του για τη μουσική με τα χρόνια άρχισε να φουντώνει. Στην γ΄ γυμνασίου ξεκίνησε να παίζει σε πάρτι συνομηλίκων του και όταν έφτασε στα 16 ήρθε σε πρώτη επαφή με το μικρόφωνο του ραδιοφώνου. Όσο και να προσπαθεί, δεν θα βρει στιγμή στην ζωή του που να μην έχει μέσα μουσική, καθώς με τα χρόνια άκουγε πολλά είδη μουσικής που τον ταξίδευαν. Το χόμπι έγινε επάγγελμα και πιστεύει ότι θα ζήσει μία ζωή εξελίσσοντάς το.

    Ποια είναι η ιστορία του Musica Radio;

4

Όλα ξεκίνησαν με το όνειρο να υπάρχει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, όπως το είχα φανταστεί. Το 2009 ήταν η πρώτη φορά που το σκέφτηκα, αλλά δεν κατάφερα τότε να το υλοποιήσω, αφού έπρεπε να δουλέψω σε άλλα ραδιόφωνα, και στο τέλος το άφησα στην άκρη. Προς το τέλος του 2014 είχα πρόβλημα – εν μέσω μνημονίων – με το να βρω δουλειά. Τότε ξανάπιασα την ιδέα του δικού μου ραδιοφώνου. Το Musica Radio δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την απλή ιδέα και τώρα εντάσσεται μέσα στο MUSICA Project που μέσα του δημιουργούνται πολλά άλλα πράγματα.

5

Το όλο Project έχει περίπου 20 εσωτερικούς κι εξωτερικούς συνεργάτες και ασχολείται με τη μουσική και τις τέχνες. Μέσα σε αυτό το project εντάσσεται η MUSICA_Videos, το Site του, μία συνδρομητική πλατφόρμα – το MUSICA Plus – το ζωντανό ραδιόφωνο και μία εταιρεία παραγωγής δράσεων και εκδηλώσεων. Μέχρι το 2019 ήμασταν τυχεροί που με το live pop up studio μας έχουμε ταξιδέψει και παίξει σε: Χανιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καρδίτσα, Πήλιο, Τρίκαλα και Λάρισα για αρκετά Festival.

Το Musica Radio είναι το πρώτο μας παιδί και το αγαπάμε όλοι μας πάρα πολύ και σαν «άλλοι» γονείς του όλη η ομάδα θέλει να το προστατέψει.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

6

Για εμένα μουσική σημαίνει το χαμόγελο του παιδιού μου. Σημαίνει συναίσθημα. Εικόνες του παρελθόντος και ταξίδια στο μέλλον. Όσο για το μέχρι που θα φτάσει για τη μουσική, τον είδαμε να γελάει και μας εξήγησε: Το μέχρι που θα φτάσω για τη μουσική είναι κάτι που κάνω χρόνια τώρα. Από παλιά προτιμούσα να μην έχω να γεμίσω το ψυγείο, για να μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χρήματά μου στο να εξελίξω καθετί γύρω μου… και στο τέλος να μπορώ να εκφραστώ μέσω της μουσικής.

«Φέτος γιορτάσατε τα έκτα γενέθλια τού Musica Radio – κλείσατε 6 χρόνια δημιουργίας – και έχω να πω ότι ήταν υπέροχο όλο το σκηνικό που φτιάξατε, παρότι είναι περίοδος Covid19. Το ερώτημα μου είναι: Σε έξι χρόνια από τώρα, τι πιστεύετε ότι θα γίνει με τη μουσική του ραδιοφώνου σας;

Ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε τη μουσική που αγαπάμε και για τα επόμενα – όχι μόνο 6 – χρόνια. Η μέχρι τώρα ανοδική πορεία του Musica Radio μάς έδειξε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στον οποίο αρέσει η μουσική μας σκέψη.

Μια ακόμα απλή απάντηση μάς έδωσε και στο ερώτημα για το πώς βλέπει το μέλλον της μουσικής:

Για εμένα το μέλλον της μουσικής είναι οι νέοι άνθρωποι. Όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι, τότε θα συνεχίσουν να δημιουργούν και να οραματίζονται. Θα ερωτεύονται, γιατί η μουσική θέλει έρωτα και πρέπει πάντα να είσαι ερωτευμένος με κάτι. Έτσι, η μουσική θα εξελίσσεται…

8

7

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, ο Σέμης Πετράκης υπενθυμίζει ότι το μέλλον του κόσμου αυτού είναι τα παιδιά – αρκεί βέβαια να τα εμπιστευτούμε – και χαρίζει στο 8ο ΓΕΛ Περιστερίου την πρώτη του – πολύ ζεστή και τρυφερή – καλημέρα, ανοίγοντας τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή…

Ας τον ακούσουμε: TA PROINA SOU_Semis Petrakis_11-13 MUSICARADIO

6 Σχόλια

  1. Μπράβο για την όμορφη προσπάθειά σας. Μπράβο για την εξωστρέφεια και την παραγωγή νεων ανθρώπων σε μια κοινωνία που το χρειαζόμαστε.

    Μεγάλη μου τιμή που είμαι σε αυτό το πρώτο σας Τεύχος. Η ομάδα του MUSICARADIO.gr θα είναι διπλα σας αν μας το ζητήσετε και οποία στιγμή το θελήσετε.

    Τα παιδιά είναι το μέλλον μας.. Τα παιδιά που ασχολούνται με τις Τέχνες, δείχνουν ένα όμορφο μέλλον.

  2. Σε μια μουσική fiesta μετά το τέλος της πανδημίας, δεν θα λέγαμε όχι…χαχαχα… Εμείς ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και για τα μηνύματα που περνάτε, τα οποία απέχουν πολύ από τα ξύλινα κηρύγματα και πλησιάζουν περισσότερο τις φιλικές προτροπές για μια ζωή αυθεντική, όπου το όνειρο παραμένει αληθινό όσο υπάρχει ελεύθερη βούληση και δημιουργική διάθεση.

  3. Η μουσική είναι κάτι μαγικό έτσι κι αλλιώς.Τυχεροί όλοι που παίζουν μουσική, αλλά κι οι εμείς οι υπόλοιποι με τα ακούσματά μας ταξιδεύουμε.
    Υ.Γ.Πολύ ωραία δουλειά.Περιμένουμε την επόμενη.

Υποβολή απάντησης