Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας (Εριφύλη Πλεύρη)

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εργασίας

    Η εργασία είναι κάτι παραπάνω από μία δραστηριότητα. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα του πολίτη, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλοι το προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, που είδαν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρας μας, τα οποία είναι απειλητικά για την ομαλή συνοχή της κοινωνίας μας. Γι΄ αυτό λοιπόν, θεώρησα απαραίτητο ως μαθήτρια της δευτέρας λυκείου και ενεργός πολίτης που ευελπιστώ σύντομα να αποτελώ μέλος του εργατικού δυναμικού αυτής της χώρας, να σας στείλω αυτή την επιστολή προσδοκώντας τη δική σας κινητοποίηση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, επισημαίνοντας εδώ τα τεράστια οφέλη της εργασίας τόσο στο άτομο, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

    Αρχικά, το βασικότερο από όλα όσα προσφέρει στο άτομο είναι πως του δίνει τη δυνατότητα να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες. Αυτό συνεπάγεται σε μεγάλο βαθμό πως, αφού το άτομο δεν αντιμετωπίζει θέματα επιβίωσης, δεν καταφεύγει σε αποκλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης, το άτομο αισθάνεται ολοκληρωμένο, καθώς η εργασία του δίνει νόημα στη ζωή του. Μέσω εκείνης νιώθει την ικανοποίηση και την προσωπική ευχαρίστηση της υλοποίησης των στόχων του, ως απόρροια της σκληρής προσπάθειας και του μόχθου, ενώ παράλληλα νιώθει χρήσιμος ως πολίτης, εφόσον προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με στόχο την κοινωνική ευημερία.

    Ακόμη, το άτομο που εργάζεται οξύνει την κριτική του σκέψη, διευρύνει τους ορίζοντές του, γίνεται δημιουργικό, εμπλουτίζει τη φαντασία του και αποκτάει καθολικές γνώσεις, διότι μέσω της εργασίας του κοινωνικοποιείται και συναναστρέφεται με πληθώρα ατόμων, ενώ παράλληλα έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες για εκείνον καταστάσεις που διατηρούν και τονώνουν την πνευματική του εγρήγορση κι ετοιμότητα. Το άτομο μέσω της εργασίας καλλιεργεί κοινωνικές αρετές όπως η ενσυναίσθηση, η ευγένεια, ο σεβασμός, το ήθος, και αξίες όπως η υπομονή, η ευγενής άμιλλα, η επιμονή, η συνέπεια, καθώς για την επίτευξη μιας αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων τέτοια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητο να αποκτηθούν. Σημαντικό, αναμφίβολα, είναι πως το άτομο οδηγείται στην αυτογνωσία μέσω της αυτοκριτικής και της ετερογνωσίας. Συναναστρεφόμενος καθημερινά με διαφορετικούς ανθρώπους (δηλαδή διαφορετικούς χαρακτήρες, πεποιθήσεις, βιοθεωρίες κτλ) και συνάπτοντας σχέσεις αλληλεπίδρασης, αλλά και μέσω των διαφόρων καταστάσεων που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει στην εργασία του -ξεπερνώντας πολλές φορές τα όριά του- ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του, αδυναμίες αλλά και κλίσεις.

    Ωστόσο, δεν είναι μόνο το άτομο που επωφελείται από την εργασία αλλά και η κοινωνία τη χρειάζεται για να επιβιώσει και να προοδεύσει. Καταρχάς, μέσω εκείνης καλλιεργείται στους πολίτες το αίσθημα του «εμείς» ενώ εξαλείφεται το «εγώ». Με άλλα λόγια, το άτομο συνειδητοποιεί πως είναι ένα κοινωνικό ον και χρειάζεται την κοινωνία όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά για να μπορέσει να εξελιχθεί ψυχή τε και σώματι. Επίσης, μοχθώντας ο ίδιος μέσω ενός επαγγέλματος καλλιεργεί αισθήματα όπως ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση για τον κόπο και την προσπάθεια του συνανθρώπου του, γνωρίσματα αναγκαία για την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνει και την ανάγκη για τη συνεχή διεκδίκηση αλλά και την έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του, με ειρηνικά βεβαίως μέσα, κι όχι με χρήση βίας και επιθετικότητας. Ταυτόχρονα, καλλιεργείται και η πολιτική του συνείδηση συμμετέχοντας σε συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επίτευξη κατάλληλων συνθηκών εργασίας και συνδιαλεγόμενος με την εκάστοτε εξουσία, γεγονός που ως αποτέλεσμα έχει την ανάπτυξη της πολυφωνίας και την εδραίωση της δημοκρατίας.

    Αγαπητέ Υπουργέ

    Αναλογιζόμενοι εμείς οι νέοι όλα τα παραπάνω οφέλη από την εργασία, θεωρούμε επιτακτική την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας εκ μέρους σας, ως εκπροσώπου της πολιτείας και καθ’ ύλην αρμοδίου. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε όλοι μαζί ως κοινωνία -αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά- να βρεθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων και της ζωής εν γένει. Όλοι οι υπεύθυνοι φορείς βέβαια -και πρωτίστως το κράτος- απαιτείται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράση, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της ανεργίας και να σημειωθεί επιτέλους ουσιαστική πρόοδος. Θα αναμένουμε με προσοχή κι ανυπομονησία τις προτάσεις σας και τα μέτρα που θα λάβετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση

Ένας ενσυνείδητος πολίτης!

Η μαθήτρια της β΄ λυκείου

Εριφύλη Πλεύρη

ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Περί ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 22 Άρθρα
INGIRUMIMUSNOCTEETCONSUMIMURIGNI

1 Σχόλιο

  1. Ευχαριστούμε πολύ την Εριφύλη που για ακόμη μια φορά μας δίνει την άδεια να δημοσιεύσουμε στο περιοδικό μας ένα κείμενό της, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, με θέμα την Εργασία. Μπράβο αστέρι! Επλίζω να φτάνει η νεανική φωνή και αγωνία μέχρι τα υπουργικά ώτα και να έχουμε σύντομα μείωση του φαινομένου της ανεργίας που ταλανίζει χρόνια την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο. Σας αξίζει ένα καλύτερο εργασιακό αύριο…

Υποβολή απάντησης