ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

636806610510593306

Βρισκόμαστε στα μέσα του Δεκέμβρη, μια ανάσα από τα Χριστούγεννα, που όλοι τα περιμένουν καρτερικά. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων αποτελεί μια ιεροτελεστία σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού γιορτάζονται με μεγαλοπρέπεια. Όλοι  φορούν τα καλά τους για να τα υποδεχτούν, ετοιμάζουν πολλά και νόστιμα φαγητά, στολίζουν με χιλιάδες λαμπιόνια τα σπίτια τους και πολλά άλλα… Με την ίδια μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται και στην πατρίδα μας, την Ελλάδα!

Στην Ελλάδα κάθε τόπος γιορτάζει με διαφορετικό τρόπο τα Χριστούγεννα, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμά του. Τον διαφορετικό εορτασμό μπορούμε για παράδειγμα να τον διαπιστώσουμε ανάμεσα στην Κρήτη και τη Μακεδονία.

christmas cretaΣτην Κρήτη στολίζουν  το παραδοσιακό ελληνικό καράβι αντί για δέντρο. Επίσης,  το ζύμωμα του Χριστόψωμου αποτελεί κάτι μοναδικό σε όλη τη χώρα. Το Χριστόψωμο το συναντάμε με πολλές ονομασίες, όπως το ψωμί του Χριστού, Βλαχές, Σταυροί κ.ά. Δεν είναι παρά ένα ψωμί φτιαγμένο με ακριβά και εκλεκτά υλικά, που θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Ακόμη, στη σπηλιά του Αϊ -  Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα τελείται αρχιερατική θεία λειτουργία. Επιπλέον, στην Κρήτη εκτός των κοινών γλυκών των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα Ξεροτήγανα, ένα γλύκισμα στο τηγάνι  πλούσιο σε κανέλα, καρύδια και μέλι.

Το έθιμο του Χριστόψωμου το συναντάμε και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας που φέρει και την ονομασία «το μέλωμα του Χριστού». Το ψωμί παρασκευάζεται την παραμονή με ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρύφαλλα, ώστε να βρει τροφή ο νεογέννητος Χριστός. Ιδιαίτερα προσφιλές έθιμο σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας είναι το «Κόλιντα Μπάμπω». Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και φωνάζουν «Κόλιντα Μπάμπω» για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή του Ηρώδη και να προστατευτούν.

Άλλο χαρακτηριστικό των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Μακεδονία είναι και οι μεταμφιέσεις, που γίνονται σε πολλές περιοχές αλλάζοντας ονομασίες: ραγκούτσια στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, ρουγκάτσια στην Ημαθία, ραγκουτσάρια στην Καστοριά, μπουμπουσάρια στη Σιάτιστα Κοζάνης, μωμόγεροι στο Κιλκίς και την Κοζάνη, κουδουνοφόροι στο Σοχό, αράπηδες και μπομπόγερα στη Δράμα.

μωμογεροι

Ένα από τα πιο γνωστά δρώμενα των Χριστουγέννων που συναντάται σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας

Στη Θεσσαλονίκη, στολίζουν το χριστουγεννιάτικο έλατο με πολλά και ωραία στολίδια, τραγουδούν Μακεδονίτικα κάλαντα, τρώνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αντί της γεμιστής γαλοπούλας και των κρεατικών τρώνε λαγό γεμιστό! Ναι ναι … καλά διαβάσατε…λαγό γεμιστό!

Τα έθιμα αυτά ήταν μόνο κάποια αυτής της υπέροχης και μοναδικής μας πατρίδας. Οι τόποι της πολλοί και ακόμη περισσότερα τα έθιμά της. Μπορούμε να τα γνωρίσουμε όλα, γιορτάζοντας κάθε φορά και σε έναν άλλο τόπο. Ας ξεκινήσουμε από φέτος…

Αμοιρίδου Πασχαλία, Κωστίκα Χριστίνα- Μαίρη, Οικονόμου – Πέτροβιτσ  Έλλη, μαθήτριες του Στ΄1

Σχολιάστε

Top