H επιστήμη της Γραφολογίας!

images

Τι προδίδει ο τρόπος γραφής για τον χαρακτήρα μας;

Μάθετε να αποκωδικοποιείτε την προσωπικότητα ενός ατόμου σύμφωνα με το γραφικό του χαρακτήρα! 

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά. Το ίδιο ισχύει και για τη γραφή. Η μελέτη και η ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα με σκοπό τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας αποτελούν κλάδο της επιστήμης της γραφολογίας.

Η επιστήμη αυτή χωρίζεται σε 2 κλάδους:

  1. Δικαστική Γραφολογία
  2. Αναλυτική γραφολογία

Η Δικαστική γραφολογία εξετάζει την γνησιότητα/πλαστότητα ενός εγγράφου. Ενώ ο δεύτερος κλάδος ανιχνεύει στοιχεία της προσωπικότητα ενός ατόμου, μέσω της υπογραφής και του γραφικού του χαρακτήρα.

Ακόμα όμως υπάρχει και η παιδική/εφηβική γραφολογία, με την οποία μπορεί κανείς να καταλάβει την ωριμότητα, τα ταλέντα, τα προσόντα, τις κλίσεις και σε ποια από τις 4 ιδιοσυγκρασίες ανήκει ένα παιδί. Έτσι η γραφολογία χρησιμοποιείται καμία φορά και για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι βασικοί κανόνες αποκωδικοποίησης της προσωπικότητας ενός ατόμου με βάση το γραφικό του χαρακτήρα. Να τονιστεί ότι σε κάθε περίπτωση η επιστημονική «διάγνωση» του χαρακτήρα ενός ατόμου γίνεται με την εξέταση πολλών δεδομένων γραπτού από τους ειδικά εκπαιδευμένους γραφολόγους.

  1. Κλίση Γραμμάτων

Η κλίση των γραμμάτων προς τα αριστερά (εικόνα 1.1) στις πλείστες των περιπτώσεων δηλώνει ότι ένα τραυματικό γεγονός έχει συμβεί στη ζωή του γράφοντος και ακόμα δεν το έχει ξεπεράσει.
1.1

Εικόνα 1.1

  • Η κλίση των γραμμάτων προς τα δεξιά συνδέεται  με ένα άτομο συναισθηματικό, αλλά η υπερβολική κλίση προς τα δεξιά (σε γωνία μικρότερη από 45 μοίρες) υποδηλώνει πως ο  γράφων έχει υπερευαισθησία και ασυλλόγιστη συμπεριφορά.
  • Τα γράμματα τα οποία δεν έχουν κλίση (κατακόρυφα) (εικόνα 1.2) δείχνουν ένα άτομο λογικό, συγκροτημένο, ισορροπημένο, ρεαλιστή άλλα  έχει την τάση να μην αφοσιώνεται  πολύ στις σχέσεις με τους άλλους.

1.2

Εικόνα 1.2

  • Τα γράμματα που έχουν Διαφορετικές κλίσεις δείχνουν αυθορμητισμό αλλά ελάχιστο αυτοέλεγχο, ευμετάβλητη διάθεση και αρκετές φορές αποφυγή ανάληψης μεγάλων ευθυνών
  1. Τα Κεφαλαία  και τα Πεζά γράμματα

H σχέση μεγέθους των κεφαλαίων και των πεζών γραμμάτων εκφράζει την άποψη που έχει το άτομο για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τους, τόσο πιο ανεβασμένη είναι και η αυτοεκτίμησή του.

  • Ψηλόλιγνα κεφαλαία, δηλώνουν δειλία απέναντι στους άλλους, χωρίς ωστόσο κατά βάθος να λείπει η αυτοπεποίθηση.
  •  Πλατιά κεφαλαία, δηλώνουν την τάση επιβολής στους άλλους.
  •  Κοντά κεφαλαία, αποκαλύπτουν μια συντηρητική και άτολμη προσωπικότητα. Αν έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος με τα πεζά τότε προδίδουν χαρακτήρα δειλό και αποτραβηγμένο. (Εικόνα 1.3)

1.3

Εικόνα 1.3

  • Πολύ «στολισμένα» κεφαλαία, κρύβουν την ανάγκη εντυπωσιασμού των άλλων.(εικόνα 1.4)

1.4

Εικόνα 1.4

  • Μεγάλες θηλιές στα αριστερά των κεφαλαίων, δηλώνουν εγωισμό και αισθησιασμό
  1. Υπογραφές

Η υπογραφή εκδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επιθυμεί να το βλέπουν οι άλλοι- εξωτερική εικόνα.

Συχνά, πολλοί χρησιμοποιούν δυο υπογραφές, μια για επίσημες ή τυπικές επιστολές και μια για πιο ιδιαίτερη ή προσωπική αλληλογραφία. Γι” αυτόν το λόγο, χρειάζεται κάποια δόση επιφύλαξης όταν κρίνει κανείς μια μόνο υπογραφή, προπάντων αν δεν βρίσκεται για ανάλυση δείγμα γραφής.

  • Μεγάλες, πλατιές υπογραφές δείχνουν προσωπικότητες με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση. Αυτού του είδους άνθρωπος είναι συνήθως άνετοι σε οποιοδήποτε σχεδόν περιβάλλον, και πολύ συχνά έχουν ηγετικές ιδιότητες. Ένα άλλο πιθανό χαρακτηριστικό τους είναι ένας αρκετά υψηλός δείκτης ευφυίας.
  • Μικρές ασήμαντες υπογραφές δείχνουν δειλία. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν αυτοπεποίθηση, τείνουν να υποτιμούν την αξία τους και ζητούν ελάχιστη αναγνώριση για τις προσπάθειες τους. (εικόν

1.5

Εικόνα 1.5

Πέρα από τα βασικά αυτά παραδείγματα υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν  περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα ενός ανθρώπου.  Η ανάλυση της γραφής βέβαια είναι καλό να μην χρησιμοποιείται σε παιδιά και εφήβους γιατί ο γραφικός χαρακτήρας είναι ακόμη ασταθής και η προσωπικότητα τους  διαμορφώνεται σταδιακά.

Χατζηαθανασίου Χριστίνα

Πηγές:

  1. Peter West: γραφολογία ο γραφικός χαρακτήρας και η αποκάλυψη της προσωπικότητας μας. Εκδόσεις δίδυμοι
  1. https://www.startup.gr/articles/1759-grafologia-ti-prodidei-o-tropos-grafis-gia-ton-charaktira-mas/amp
  1. https://documentexaminer.gr/αναλυτικήγραφολογία/?fbclid=IwAR1ryNaRfdlL6Cvg4R9-c-N9YAd5UMjXNB-XMqhnE66HN6uLmuPJ6gSB_TE
  1. https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/758394/ti-marturoun-ta-grapta-mas-gia-emas?amp=1&fbclid=IwAR1CISXcFnoXDA7fv165YhuUUmWw_vnZTtrLArxO3rWUWGpWujoaIP3CK0c

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης