H ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ!

πανταζιδησ

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πανταζίδη

275525290_838892457509767_4301696409407332483_n

 ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ 1

γνωμη (1)

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, ο κύριος Γιώργος Πανταζίδης μας επισκέφθηκε στο σχολείο μας. Δημοσιογράφος στην πόλη μας εδώ και είκοσι χρόνια, έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο, στο αθλητικό και στο πολιτικό ρεπορτάζ. Πολλές οι ερωτήσεις μας και οι απορίες γύρω από τα θέματα τις δημοσιογραφίας και μια συνέντευξη συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Τι έχετε σπουδάσει;

Είμαι ένας από τους τυχερούς που έκαναν το χόμπι και την αγάπη τους επάγγελμα! Εγώ σπούδασα λογιστικά στο πανεπιστήμιο.

Πως πήρατε την απόφαση να επιλέξετε το επάγγελμα του δημοσιογράφου αφού σπουδάσατε κάτι διαφορετικό;

Από μικρή ηλικία αγαπούσα το χαρτί της εφημερίδας, αγαπούσα το διάβασμα. Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι περικυκλωμένος από εφημερίδες  που αγόραζε ο πατέρας μου και μέσα από το διάβασμα της εφημερίδας, ότι έβρισκα ενδιαφέρον το έκοβα και το κρατούσα. Άρθρα, ρεπορτάζ, φωτογραφίες, είχα ένα μεγάλο ντοσιέ όπου τα κολλούσα και έτσι έκανα την δική μου εφημερίδα με πράγματα που μου άρεσαν και ήθελα μετά από καιρό να τα ξαναβλέπω. Ξεκίνησα λοιπόν, από μικρός να έχω αυτή την επαφή με το κομμάτι της δημοσιογραφίας.

Έδωσα εξετάσεις και πέρασα στη σχολή μου αλλά λόγω αυτής μου της αγάπης για τη δημοσιογραφία, ως φοιτητής, δούλευα εθελοντικά σε εφημερίδες. Με το πέρας των σπουδών μου έκανα πρακτική για τη λογιστική στην εφημερίδα γνώμη και παράλληλα έγραφα άρθρα αθλητικά και πολιτιστικά.

Μετανιώσατε για την απόφαση σας αυτή;

Όταν κάνεις κάτι που το αγαπάς, παρά τις δυσκολίες λες ότι δεν το μετανιώνω. Σίγουρα υπάρχουν δύσκολες στιγμές όπως και σε κάθε επάγγελμα. Σίγουρα μπορεί να προβληματιστείς, να σκεφτείς ότι «μήπως δεν κάνω το σωστό;» ή «μήπως αν έκανα το επάγγελμα που σπούδαζα θα ήταν διαφορετικά;» αλλά η αγάπη και το μεράκι για αυτό που κάνω υπερισχύει κάθε προβληματισμού και σκέψης κι όχι δεν μετανιώνω για αυτή την απόφαση, εφόσον κάνεις αυτό που θες πραγματικά.

Που έχετε εργαστεί και με τι άρθρα έχετε ασχοληθεί;

Ήμουν ένας από τους τυχερούς που ξεκίνησα να εργάζομαι και συνεχίζω ακόμη να εργάζομαι σε έναν μέσο που έχει αυτήν επιλογή της πολύπλευρης ενημέρωσης, την εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», αλλά παράλληλα έχω εργαστεί και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δηλαδή είχα στο παρελθόν ενημερωτική εκπομπή σε ραδιόφωνο και σε τηλεοπτικό σταθμό εβδομαδιαία εκπομπή στο αθλητικό ρεπορτάζ. Όσον αφορά τα θέματα που έχω ασχοληθεί, μια εφημερίδα της περιφέρειας, διαφέρει με τις μεγάλες εφημερίδες  «πανελλαδικής εμβέλειας» στο ότι έχουν μικρότερο αριθμό δημοσιογράφων να εργάζονται καθημερινά, οπότε αναγκαστικά κάνουμε πολλά θέματα ταυτόχρονα, είτε έχουν σχέση με κάποιον πολιτικό, είτε με προβλήματα ενός σχολείου, είτε με εκδηλώσεις, πολιτιστικά, κοινωνικά κ.α.

Ποιες σπουδές απαιτούνται για να γίνει κάποιος δημοσιογράφος ;

Εγώ είμαι ένα παράδειγμα που ξεκινώντας σπουδές σε άλλο αντικείμενο, κατέληξα να εργάζομαι επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος. Φυσικά υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές δημοσιογραφίας σε πανεπιστήμιο ή σε κάποιες ιδιωτικές που προσφέρουνε εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το επάγγελμα και σίγουρα παίρνεις πράγματα πολλά και σημαντικά. Ωστόσο όταν ξεκίνησα να εργάζομαι, ένας παλιός δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία που εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, μου είπε να έχω στο νου μου ότι το καλύτερο πανεπιστήμιο στην δημοσιογραφία είναι ο δρόμος, το πεζοδρόμιο, είναι η καθημερινή ενασχόληση και τριβή με αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Μέρα με την μέρα λοιπόν, οι εμπειρίες είναι πολύ σημαντικές και όσο περισσότερα πράγματα γνωρίσεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι στο επάγγελμα αυτό. Κάθε μέρα μαθαίνεις σε αυτό το επάγγελμα, ένας δημοσιογράφος πρέπει να διαβάζει κάθε μέρα πολύ, να ενημερώνεται και σίγουρα να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά για ότι συμβαίνει στην κοινωνία, στον κόσμο και να τα μεταφέρει στο κοινό που θα τα διαβάσει ή θα τα ακούσει.

Πόσο χρόνο παίρνει η επεξεργασία και δημοσίευση άρθρων;

Αυτό εξαρτάται από το άρθρο και τι δουλειά προϋποθέτει, δηλαδή αν χρειάζεται να κάνουμε μια έρευνα για ένα θέμα, πρέπει να μιλήσουμε με πολύ κόσμο, ίσως να μετακινηθούμε και σε άλλη πόλη της περιφέρειας. Χρειάζεται πολύς χρόνος και εξαρτάται πάντα με το πόσο σημαντικό είναι το θέμα και με πόσους διαφορετικούς ανθρώπους θέλουμε κάθε φορά να μιλήσουμε, ώστε να αντλήσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες

Είναι δύσκολο να βρεθούν θέματα για άρθρα;

Υπάρχουν μέρες που πραγματικά δυσκολευόμαστε, γιατί κάθε μέρα σίγουρα δεν είναι ίδια στη δουλειά μας. Υπάρχουν μέρες που λέμε, ότι αυτό τώρα δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, ο τάδε υπεύθυνος που πρέπει να μας μιλήσει απουσιάζει, τότε σίγουρα προκύπτουν δυσκολίες και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εναλλακτικές λύσεις και επιλογές. Υπάρχουν άλλες μέρες που είτε έχουμε προγραμματισμένες συναντήσεις-επισκέψεις από ανθρώπους στην περιοχή μας ενώ είναι τόσα πολλά τα θέματα να μην ξέρουμε τι να πρωτοβάλουμε στην εφημερίδα, και πως θα μοιράσουμε το χώρο για να χωρέσουν όλα. Αυτός είναι ένας «ευχάριστος πονοκέφαλος» και σίγουρα μια καλή και παραγωγική μέρα στη δουλειά.

Κάθε πότε πρέπει να δημοσιεύονται άρθρα;

Σε ένα καθημερινό μέσο ενημέρωσης, όπως είναι η εφημερίδα, κάθε μέρα υπάρχουν γεγονότα και ειδήσεις.  Άρα ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να συντάσσει άρθρα συνεχώς και να τα δημοσιεύει.

Από πού παίρνετε τις πληροφορίες για κάθε συμβάν;

Παλαιότερα παίρναμε πληροφορίες από το fax, το email και τις επιστολές από συλλόγους, φορείς και τοπικές αρχές. Ο δημοσιογράφος περπατάει στο δρόμο, μιλάει με τους πολίτες, ενημερώνεται μέσω τηλεφώνου από σημαντικούς ανθρώπους της περιοχής ψάχνοντας ειδήσεις και ρωτώντας για προβλήματα. Τελευταία μια σημαντική πηγή ενημέρωσης είναι το διαδίκτυο, τα σχόλια και τα email που δεχόμαστε από τους αναγνώστες μας. Σίγουρα λαμβάνουμε πληροφορίες και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) που είναι μια μεγάλη δεξαμενή ειδήσεων, φωτογραφιών και videos που δημοσιεύονται σε μεγάλο βαθμό καθημερινά.

Σήμερα υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» ή «συμμετοχική δημοσιογραφία», όπου απλοί πολίτες, μάρτυρες ενός συμβάντος, επικοινωνούν με τα Μέσα Ενημέρωσης για να δώσουν πληροφορίες, φωτογραφίες εκείνη ακριβώς τη στιγμή που θα συμβεί κάποιο γεγονός.

Τι γίνεται αν έχουν κλείσει τα θέματα και τελευταία στιγμή έρθει στην εφημερίδα ένα «σπουδαίο» θέμα;

Κυρίως για το κομμάτι του έντυπου τμήματος, μια σελίδα μένει τελευταία, λίγο πριν η εφημερίδα πάει στο τυπογραφείο. Είμαστε μία εφημερίδα στην άκρη της χώρας και η μετακίνηση είναι λίγο δύσκολη, το να μοιραστεί δηλαδή η εφημερίδα. Δεν είναι εφικτό να κλείσουμε πολύ αργά το βράδυ, άρα η εφημερίδα τυπώνεται πάντα νωρίς το βράδυ μέχρι τις 8:30 – 9:00. Πάντα υπάρχει ένας χώρος στην εφημερίδα που είτε τον κρατάμε για να συμπληρώσουμε κάτι είτε μπορούμε να αντικαταστήσουμε μία μικρή ή μεγάλη είδηση ανάλογα με τη σημασία της και να προσθέσουμε αυτή τη σημαντική είδηση που μπορεί να προκύψει μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν μέρες που ενώ έχει τυπωθεί η εφημερίδα, επειδή συνέβη κάτι πολύ σημαντικό, τυχαίνει να αλλάξουμε ακόμη και το κεντρικό πρωτοσέλιδο ή το δεύτερο θέμα της εφημερίδας, για να προσθέσουμε τη σημαντική είδηση. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά τώρα με τις διαδικτυακές πηγές.

Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένα πράγματα που επιτρέπεται να γράφονται στη δημοσιογραφία;

Όταν κάποιος γίνεται επαγγελματίας δημοσιογράφος δεσμεύεται από έναν κανονισμό, ένα καταστατικό, τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να σέβεται ένας δημοσιογράφος. Για παράδειγμα πρέπει να θεωρεί ως ύψιστο καθήκον του τη δημοσιοποίηση της αλήθειας και μόνο, το να μην αποκλείει φωνές, να έχουν όλοι ισότιμο δικαίωμα στην ενημέρωση, να μην προβάλλει μονόπλευρα τις ειδήσεις, αλλά να ψάχνει και να βλέπει ο ίδιος, χωρίς να δέχεται άκριτα ότι του μεταφέρουν.

Κατά πόσο ισχύει αυτό σήμερα; Υπάρχουν προβλήματα. Σίγουρα το επάγγελμα δοκιμάζεται πολλές φορές. Ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις υπάρχουν και κάποιοι που δεν ακολουθούν τις αρχές δεοντολογίας. Αυτό έχει να κάνει σίγουρα με την προσωπική ματιά του κάθε δημοσιογράφου ή κατά πόσο δέχεται μεγάλες πιέσεις, ώστε να μην αποτυπωθούν κάποια πράγματα όπως είναι.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά την πραγματοποίηση ρεπορτάζ;

Όχι πάντα, αλλά σίγουρα εμπόδια υπάρχουν πολλές φορές από κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν πράγματα. Για παράδειγμα, ενώ ξέρουμε ότι κάποιο δημόσιο έργο δεν γίνεται βάση της σύμβαση που έχει υπογραφεί και υποπτευόμαστε παραλείψεις, στην έρευνα μας μπορεί άτομα που είναι αρμόδια να δώσουν απαντήσεις να μην θέλουν να μας μιλήσουν ή ακόμη και να κρύβονται. Μπορεί ακόμη, να μην μας επιτρέπεται να βγάλουμε κάποια σημαντική φωτογραφία, στην ποία θα στηρίξουμε το ρεπορτάζ. Και η εικόνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, δίνει πληροφορίες που δεν μπορούν να καταγραφούν πλήρως μέσω κειμένου και κάνει και πιο ελκυστικό ένα θέμα για τον αναγνώστη.

Πως ένας δημοσιογράφος φτάνει τον στόχο του; Ποιος είναι αλήθεια ο στόχος;

Ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αλήθεια. Νομίζω πως είναι το α και το ω στη δημοσιογραφία. Ο δημοσιογράφος φτάνει σε αυτήν ψάχνοντας, αναζητώντας, με κόπο και πολλές φορές με κάποιο τίμημα. Δεν είναι πάντα εύκολη αυτή η διαδικασία.

Πόσο αντικειμενικοί και αμερόληπτοι είστε;

Όπως σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν οι καλοί και σωστοί επαγγελματίες και αυτοί, οι οποίοι με τη στάση τους δημιουργούν προβλήματα και μια κακή εικόνα για το επάγγελμά τους. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν δημοσιογράφοι που είναι πραγματικά σωστοί, αξιέπαινοι και αξίζει να τους παρακολουθείς και να τους διαβάζεις. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν μια σταθερή στάση. Ή είναι κριτές των πάντων με ύφος εισαγγελικό. Από τη μια αποκρύπτουν την αλήθεια και από την άλλη παρουσιάζονται ως υπερασπιστές της. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος, ωστόσο δεν είναι εύκολο σε όλες τις περιπτώσεις. Η δουλειά του πολλές φορές μπορεί να επηρεαστεί και από το μέσο που δουλεύει. Όλοι και καθημερινά κρινόμαστε για τη δουλειά μας

Επηρεάζεστε από την πολιτική γραμμή, πολιτικές εξαρτήσεις που έχει το μέσο στο οποίο εργάζεστε;

Υπάρχουν σίγουρα πιέσεις ανάλογα με την πολιτική γραμμή του κάθε μέσου. Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο τόσο για εξαρτήσεις, αλλά περισσότερο για συμπάθειες και αντιπάθειες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει, όχι μόνο στο συγκεκριμένο μέσο που εγώ εργάζομαι, αλλά πρόκειται για έναν γενικό κανόνα. Πάντα υπάρχουν πιέσεις, αλλά είναι στο χέρι κάθε δημοσιογράφου πόσο μπορεί να τις κάνει στην άκρη ή κάποιες φορές να παρακούσει τους ανώτερους του και να μείνει ανεπηρέαστος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι οι ανώτεροι μας δεν έχουν κάποια προτίμηση σε πολιτικά κόμματα ή ποδοσφαιρικές ομάδες, αν μιλάμε για αθλητικές εφημερίδες/ περιοδικά. Ανάλογα με την ευθιξία και την ευαισθησία του δημοσιογράφου, υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που λένε «Ως εδώ»

Θα πολιτευόσασταν βασιζόμενος στην αναγνωσιμότητα σας και τις δημόσιες σχέσεις λόγο του επαγγέλματος σας;

Έχω πολιτευτεί, έχω υπάρξει υποψήφιος στο παρελθόν, όμως δεν το έκανα λόγω της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφος ή της όποιας αναγνωσιμότητάς μου. Θεώρησα ότι, εφόσον κάποιος μου έκανε μία πρόταση, με τίμησε και λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της παράταξης, τις ιδέες και τις επιδιώξεις της, οι οποίες ταίριαζαν στο χαρακτήρα μου, δέχτηκα την πρόταση που μου έγινε. Αυτό συνέβη πάντα στο πλαίσιο της αγάπης μου για τον τόπο και επιθυμώντας όσο και όπως μπορούσα να βοηθήσω την προσπάθεια αυτή. Δεν στηρίχθηκα στο επάγγελμα μου και στο γεγονός ότι γνώριζα κάποια άτομα για να πάρω αυτή την απόφαση.

Πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα της δημοσιογραφίας. Ποια είναι η άποψη σας πάνω σε αυτό;

Είναι καινούριο κομμάτι που έχει αλλάξει τον τρόπο εργασίας στη δημοσιογραφία. Αποτελούν μια πηγή από την οποία παίρνουμε διάφορες πληροφορίες , για παράδειγμα ένας πολιτικός ή ένα δημόσιο πρόσωπο δημοσιεύει τη γνώμη του για κάποιο θέμα και εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα ρεπορτάζ βασιζόμενοι στα λεγόμενα του.

Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τρόπος προβολής της δουλειάς μας. Είναι ένας νέος τρόπος που μας βοηθάει και έχουμε προσαρμοστεί . Ότι γράφεται στην εφημερίδα δημοσιεύεται και στη σελίδα μας στο διαδίκτυο που μπορούμε να προσθέσουμε εικόνες, βίντεο, που κάνουν πιο ελκυστικό και πιο πλήρες ένα άρθρο.

Πιστεύετε  ότι η παραδοσιακή δημοσιογραφία απειλείται από την ψηφιακή εποχή που ζούμε ;

Σίγουρα έχει μειωθεί η πώληση της εφημερίδας παγκοσμίως λόγω του ίντερνετ. Διότι πλέον αν μπούμε σε συγκεκριμένες εφαρμογές, βλέπουμε άμεσα μια καινούρια είδηση, ακόμη και τη στιγμή που γίνεται.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «συρρίκνωσης» της παραδοσιακής δημοσιογραφίας,  αλλά υπάρχει η ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. εφόσον μια εφημερίδα συνδυάζεται με έναν ιστότοπο, που μπορεί να έχει τη συχνή ροή ειδήσεων μέσα στην ημέρα και στο έντυπο άρθρο προσθέτεις κάποια επιπλέον δεδομένα, προσπαθείς να κρατάς ζωντανά όλα τα μέσα ενημέρωσης, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό.

Τι επιπτώσεις έχει στη ζωή κάποιου η δημοσιότητα;

Δεν  νιώθω δημόσιο πρόσωπο αλλά παρατήρησα κάτι που δεν το είχα ξαναδεί, έρχονταν κόσμος άγνωστος προς εμένα και μου μιλούσε, μου έκανε κριτική θετική ή αρνητική, μου ζητούσαν να γίνουν ρεπορτάζ για θέματα που τους απασχολούσαν.

Είμαστε όμως από τους εργαζόμενους που τους ασκείται  πάντα κριτική και έτσι πρέπει να είναι, γιατί οι  δημοσιογράφοι πάντα ασκούν κριτική οπότε γίνονται και δέκτες της. Πρέπει ο δημοσιογράφος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, για τις πηγές του, για κάθε λέξη που γράφει στο χαρτί.

Τι θα θυσιάζατε για το επάγγελμα σας;

Θυσιάζονται καθημερινά στιγμές από την οικογένεια μου ή από κάποιο χόμπι που θα ήθελα να κάνω, αλλά δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι έχουν αρκετές οικονομικές απόλαβες, κάτι που δεν είναι αληθές. Υπάρχουν βέβαια οι γνωστοί δημοσιογράφοι που βγαίνουν στην τηλεόραση και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και είναι καλοπληρωμένοι, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Για να βγει το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν, εργάζονται πολλοί πίσω από κάμερες και μικρόφωνα.

Ποιες συμβουλές θα μας δίνατε αν θα θέλαμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα του δημοσιογράφου;

Η δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, που μεταφέρονται σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται πάντα με αντικειμενικότητα, χωρίς απόκρυψη δεδομένων και πληροφοριών. Να αγαπάτε το χώρο και το επάγγελμα, να υπάρχει πάντα κουράγιο και δύναμη, διότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες. Να μην επηρεάζεστε από καταστάσεις  που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή να σας απομακρύνουν από τον στόχο σας. Να ενημερώνεστε σωστά και να είστε προσγειωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο που θέλετε να πετύχετε.

Θα πηγαίνατε σε εμπόλεμη ζώνη;

Τους θαυμάζω του δημοσιογράφους που κάνουν αυτή τη δουλειά. Είχα την τύχη να πάρω συνέντευξη από τον αείμνηστο Γιάννη Μπεχράκη, φωτογράφο σε εμπόλεμες ζώνες. Ακούγοντας στιγμές και ιστορίες που μου έχει διηγηθεί,  καταλαβαίνει κανείς  ότι είναι τέτοιες οι συνθήκες, που καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι ζουν με τον κίνδυνο τραυματισμού, ακόμη και θανάσιμου. Με τρομάζει αυτή η ιδέα, δε θα το επέλεγα. Πάντα βέβαια πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο άρθρο που γράψατε;

Είναι πολλά τα άρθρα  όλα αυτά τα χρόνια… Με ιδιαίτερη αγάπη θυμάμαι ρεπορτάζ που έχουν καταφέρει να βάλουν ένα λιθαράκι στην επίλυση προβλημάτων της πόλης μας. Όπως και αυτά που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έχω κάνει πολύ όμορφες συζητήσεις όπως για παράδειγμα με τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, που κατάγεται και από τα μέρη μας και με τον τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Υπήρξαν φορές που δεν είχατε θέματα προς δημοσίευση;

Υπήρξανε αρκετές φορές. Η καλή συνεργασία όμως με την ομάδα και η πολλή δουλειά, έφερε πάντα ένα αποτέλεσμα με συνέπεια και σεβασμό απέναντι στους αναγνώστες της εφημερίδας.

Για παράδειγμα,  συχνά συνέβαινε στη ραδιοφωνική εκπομπή που είχαμε, όπου λόγω ακυρώσεων πολλές φορές «γεμίζαμε» τον χρόνο με θέματα που απασχολούσαν την επικαιρότητα μέσα από την συνεργασία μεταξύ των συντελεστών της εκπομπής. Ωστόσο σε μια καθημερινή ζωντανή εκπομπή, αυτά είναι «μέσα στο πρόγραμμα»

Ήταν αυτό που ονειρευόσασταν;

Περίμενα να είναι λίγο πιο ελεύθερο το επάγγελμα. Πολύ συχνά αναγκάζεσαι να περιοριστείς στον τρόπο που γράφεις ένα άρθρο. Επίσης, θα ήθελα να γράφω για λίγο πιο ευχάριστα θέματα, αλλά δυστυχώς η ζωή μας έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Πολλές φορές έρχεσαι αντιμέτωπος με ανθρώπους που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τα γραφόμενα, όμως αυτό είναι αναμενόμενο. Θα ήταν περισσότερο ανησυχητικό αν ήταν όλοι ευχαριστημένοι, θα έμπαινες στην διαδικασία να σκεφτείς ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.

Ο δημοσιογράφος θα πρέπει να λέει τα πράγματα ως έχουν, χωρίς να προσβάλλει, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της κατάστασης που καθημερινά βιώνουμε.

Γιατί δεν επιλέξατε να πάτε σε μεγαλύτερη πόλη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) ώστε να κάνετε μεγαλύτερη καριέρα;

 Το να πας σε μια μεγαλύτερη πόλη δεν προσφέρει πάντα δόξα, αναγνωρισιμότητα και οικονομικές απολαβές.  Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που απασχολούνται στον χώρο, δίνοντας λιγότερες επιλογές.

Επέλεξα συνειδητά να μείνω στον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ, κοντά στην οικογένεια μου, έχοντας βέβαια και την δυνατότητα να ασκώ το επάγγελμα μου εδώ στον τόπο μου.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσει κάνει την εργασία αυτή με τις οικογενειακές υποχρεώσεις; Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία σας;

Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα γιατί δεν υπάρχουν αργίες, ρεπό, ξεκούραση. Οι ειδήσεις δεν σταματούν, γεγονότα συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή είτε είναι γιορτές, Σαββατοκύριακα και πρέπει να μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες της ενημέρωσης. Γενικά πρέπει να υπάρχει κατανόηση από το οικογενειακό περιβάλλον, γιατί οι απαιτήσεις της εργασίας αυτής δεν έχουν σταθερό ωράριο, συμβαίνουν διάφορες έκτακτες καταστάσεις που ανατρέπουν οικογενειακούς σχεδιασμούς.  Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει και να χαλάσει προσωπικές και οικογενειακές στιγμές.

Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια ή ο καθένας λέει την αλήθεια του;

Υπάρχει η υποκειμενική άποψη, οι αρχές και οι αξίες του κάθε ανθρώπου που παίζουν σίγουρα ρόλο στα άρθρα. Βέβαια θα πρέπει να γίνεται κριτική ακόμη και σε φίλους και καλούς γνωστούς όταν πρόκειται να θίξεις ένα θέμα στο οποίο έχουν κάνει κάποιο σφάλμα. Πρέπει πάντα ανεξαρτήτου άποψης, να τηρούνται οι αρχές του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Έτσι, λοιπόν, μετά από αυτή την μαραθώνια συνέντευξη κλείσαμε ξεφυλλίζοντας την έντυπη εφημερίδα της ημέρας, που μας έφερε ο κύριος Πανταζίδης και δώσαμε ραντεβού στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Γνώμη» στις 16 Μαρτίου.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Πανταζίδη για την υπομονή του και την πολύ όμορφη αυτή συνέντευξη.

Καλτσερά Δήμητρα

Μαραντίδη Αναστασία

Σεραφειμίδη Δήμητρα

Στοϊλούδη  Δήμητρα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης