Μαθαίνοντας στα παιδιά της χορωδίας τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπολου…

20240526_233550

Αφιερωμένο στην υπέροχη μουσικό του σχολείου μας κυρία Ταμπάκη Νάντια…

20240526_183213

Η  πρόσκληση έγινε από το Δημοτικό Ωδείο της Αλεξανδρούπολης  για τη συνδιοργάνωση μιας  μουσικής εκδήλωσης  ως  αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με τίτλο “ Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο ” μαζί  με  τη χορωδία «Allegro»  του 5ου Γυμνασίου “ Ελένη Φιλιππίδη” στα πλαίσια των Ελευθερίων 2024.

Η πρόσκληση έγινε και πρόκληση για την ίδια αλλά και για τους μικρούς μας μαθητές όπως τονίζει η κυρία Ταμπάκη προλογίζοντας την εκδήλωση:

 “Ο Γιάννης Μαρκόπουλος; Ποιος είναι αυτός κυρία; Αναρωτήθηκαν οι μαθητές μου. Για να είμαι ειλικρινής, αρχικά δεν ταίριαζε στα μουσικά τους ακούσματα. Όμως, μέρα με τη μέρα, πρόβα με την πρόβα αυτό άλλαξε και τα παιδιά άρχισαν να ψάχνουν στο διαδίκτυο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Μόλις είχα αρχίσει να πετυχαίνω τον μουσικό και παιδαγωγικό στόχο αυτής της δράσης!” 

DSC_1912

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη  σπουδαία  προσφορά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη:

«Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αυτός ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης, υλοποιεί το μουσικό του όραμα συνδυάζοντας παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και αυτά της Μεσογείου,  με τη συμφωνική μουσική, την οποία γνωρίζει από το ραδιόφωνο εκείνης της εποχής. Ωστόσο πάντα κρατάει το ελληνικό χρώμα στις ενορχηστρώσεις του.

Έτσι, οι συνθέσεις του είναι γραμμένες συνήθως για μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες που αγκαλιάζουν όμως και τα παραδοσιακά όργανα και συνήθως στηρίζονται στην ποίηση της εποχής κάνοντας μια νέα πρόταση για την παγκόσμια μουσική σκηνή.

  Το μουσικό του τοπίο  «επιστροφή στις ρίζες», που πήρε τη μορφή κινήματος τέχνης, σημαίνει δυναμική πορεία προς το μέλλον, με αφετηρία την εμπειρία από το παραδοσιακό υλικό.

 Και όπως είπε και ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος: «Σήμερα υποτιμάμε τη γνώση, παρόλο που είμαστε ένας λαός που δεν έχει ξεχάσει τίποτα από την τέχνη του. Το σύνθημά μου λοιπόν “επιστροφή στις ρίζες” δεν είναι τίποτε άλλο, παρά …επιστροφή στην παιδεία».

ΜΕ ΜΑΛΑΜΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ

 ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕ

ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ!

DSC_2002DSC_1986

Και όντως τραγουδήσαμε όλοι μαζί το βράδυ της Παρασκευής, 24 Μαϊου  στο θέατρο Αλτιναλμάζη σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης. Η βραδιά ήταν μαγική. Το μουσικό ταξίδι στους στίχους και στις μελωδίες των τραγουδιών του σπουδαίου Γιάννη Μαρκόπουλου υπήρξε μια μοναδική εμπειρία. Η χορωδία «Allegro» συνεργάστηκε άψογα και πλαισίωσε με επιτυχία τους έμπειρους τραγουδιστές και μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας.

Είμαστε υπερήφανοι για όλα τα παιδιά αλλά και για την κυρία Ταμπάκη που με αγάπη, επιμονή και υπομονή  εργάστηκαν και κοπίασαν  για την πραγματοποίηση αυτής της μουσικής εκδήλωσης!

Σας ευχαριστούμε!

Η συντακτική ομάδα

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης