Τίποτα δεν μοιάζει ακατόρθωτο. Αρκεί να το θες. Αρκεί η αποτυχία να σε ωθήσει να μοχθήσεις ακόμα περισσότερο ξεπερνώντας τα όρια που πιστεύεις πως έχεις. Μόνο τότε θα έρθει η επιτυχία. Αν πιστεύεις πως απλά είναι… λόγια αυτό που σου γράφουμε, τότε διάβασε τις τέσσερις ιστορίες που σου παραθέτουμε και θα καταλάβεις.
Τέσσερις αθλητές παραδείγματα έμπνευσης και προσπάθειας. Που δεν τα παράτησαν στην πρώτη αποτυχία, στο τραγικό συμβάν που τους συνέβη, την όποια πάθηση είχαν. Τους θαύμασες, τους χειροκρότησες, μονολόγησες «μπράβο» γι’ αυτούς γιατί έχουν γράψει ιστορία. Τα 300 χαμένα σουτ νίκη του Μάικλ Τζόρνταν, η κορυφαία σέρφερ με ένα χέρι Μπέθανι Χάμιλτον ο μικρός Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ κάλυπτε καθημερινά 20 χλμ. τρέχοντας από το σπίτι στο σχολείο και πάλι πίσω στο σπίτι και η παθογένεια του Μάικλ Φελπς.
ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ/ Μπάσκετ
Η επιτυχία του Μάικλ Τζόρνταν, του κορυφαίου μπασκετμπολίστα που πέρασε από τον πλανήτη, οφείλεται στις… πολλές αποτυχίες που είχε. Αυτές τον ανάγκαζαν καθημερινά να προσπαθεί όλο και πιο σκληρά. Δεν τον αποθάρρυναν αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο τον εμψύχωναν. Όταν βρίσκονταν σε πολύ νεαρή ηλικία δεν λογίζονταν καν ως ένα σπουδαίο ταλέντο. Είχε κοπεί μάλιστα από την ομάδα λυκείου του. Ο Τζόρνταν μετρούσε τουλάχιστον 300 σουτ που είχε χάσει για τη νίκη και μόλις 26 νικητήρια.
“Ξέρω ότι ο φόβος είναι ένα εμπόδιο για κάποιους ανθρώπους, αλλά για μένα είναι απλά μία ψευδαίσθηση. Η αποτυχία πάντα με έκανε να προσπαθώ όλο και πιο σκληρά για την επόμενη ευκαιρία”.
Μάικλ Τζόρνταν
ΜΠΕΘΑΝΙ ΧΑΜΙΛΤΟΝ/ Σερφ
Την ταινία σίγουρα θα την έχετε δει. Η Μπέθανι Χάμιλτον μεγάλωσε στη Χαβάι και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ασχολήθηκε με το σερφ και μόλις στα 7 της χρόνια δάμαζε τα κύματα. Το 2003 η Μπέθανι Χάμιλτον είχε ένα τραγικό ατύχημα όταν ένας καρχαρίας της δάγκωσε το αριστερό της χέρι με αποτέλεσμα να το χάσει. Κατά την περίοδο της ανάρρωσης είχε δώσει δύο υποσχέσεις στον εαυτό της. Η πρώτη ήταν ότι δεν θα άφηνε να την επηρεάσει ο τραυματισμός της και να παραπονιέται συνέχεια γι’ αυτό και η δεύτερη ότι θα ανέβαινε ξανά στην ιστοσανίδα της. Με ένα χέρι. Ακόμα ένας άνθρωπος-αθλήτρια που αρνήθηκε να την επηρεάσει η αποτυχία ή η κακιά στιγμή. Είχε περάσει πολλές άσχημες στιγμές και απογοητεύσεις εξαιτίας της αναπηρίας της. Την δίδαξε όμως πώς να νικήσει τις δραματικές στιγμές που είχε ζήσει και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα νεαρά κορίτσια. https://www.youtube.com/watch?v=ZnyopNkTWsU
ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ/ Κολύμβηση
Ο Μάικλ Φελπς είναι ο κορυφαίος κολυμβητής και Ολυμπιονίκης στην ιστορία. Πολλοί σκέφτονταν πως κανείς κολυμβητής δεν θα φτάσει τα 8 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ωστόσο ο Φελπς έχει κατακτήσει 19 ολυμπιακά μετάλλια τα 15 εκ των οποίων είναι χρυσά. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του Φελπς είναι πως όταν ήταν παιδί υπέφερε από ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και βρισκόταν υπό θεραπευτική αγωγή για πολύ καιρό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι τα άτομα με ADHD υποφέρουν από νευρικότητα, παρορμητικότητα και πολύ σύντομο εύρος προσοχής. Έχουν όμως μια απίστευτη ικανότητα να παραμείνουν υπερ-συγκεντρωμένοι σε μια δραστηριότητα με την οποία παθιασμένοι. Ο Φελπς έμαθε να χρησιμοποιηθεί αυτήν του την αδυναμία υπέρ του ώστε να τον οδηγήσει στην επιτυχία, διοχετεύοντας την ενέργεια και την προσοχή του εκεί που ήθελε και εκμεταλλευόμενος τη θετική πλευρά του ADHD.
“Κανείς δεν πρόκειται να θέσει όριο σε αυτό που κάνω. Θα κάνω πάντα αυτό που θέλω να κάνω, όταν θέλω να το κάνω. Έτσι έχω μάθει πάντα να δουλεύω. Αν θέλω κάτι, θα πάω να το πάρω”!
Μάικλ Φελπς
Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ/ δρομέας μεγάλων αποστάσεων
Ο Γκεμπρεσελασιέ είναι δρομέας υψηλού επιπέδου στις αποστάσεις μεταξύ 1500 μέτρων και Μαραθωνίου, ξεκινώντας από αγώνες ανοικτού, κλειστού στίβου, ανώμαλου δρόμου και καταλήγοντας σε αγώνες δρόμου τα τελευταία χρόνια. Έχει καταρρίψει 26 παγκόσμια ρεκόρ και κατέκτησε αρκετούς ολυμπιακούς τίτλους, καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση στους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών.
Ο Γκεμπρεσελασιέ ήταν ένα από τα 10 παιδιά της οικογένειας στην Αιθιοπία. Μεγαλώνοντας σε φάρμα, έπρεπε να τρέχει 10 χιλιόμετρα για το σχολείο κάθε πρωί και άλλα τόσα, επιστρέφοντας κάθε βράδυ. Αυτό συνετέλεσε και στη χαρακτηριστική στάση που έχει όταν τρέχει, με το αριστερό του χέρι λυγισμένο, σαν να κρατά τα σχολικά του βιβλία.
Ο «αυτοκράτορας της αντοχής» είχε δηλώσει ότι «Δεν μπορώ να σταματήσω το τρέξιμο γιατί θα ήταν σαν να σταματάω να ζω. Για μένα το να τρέχω είναι ολόκληρη η ζωή μου».
ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
Τερζίδης Θέμης
Χατζάτογλου Παντελής
Παπαδόπουλος Νίκος
Κεραμάρης Γιώργος