Τα ονόματα της πόλης μας!

αλεξπολη καθαρα

Η πόλη μας είναι η Αλεξανδρούπολη, πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Είναι μια πολύ όμορφη επαρχιακή πόλη με πληθυσμό 80.000 κατοίκους. Η πόλη αυτή δεν λεγόταν πάντα έτσι, αλλά ξεκίνησε ως… Δεδέαγατς!

ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ

Η Αλεξανδρούπολη είναι ιστορικά γνωστή κι αναφερόμενη παλαιότερα ως Δεδέαγατς, που ήταν η πρώτη της ονομασία. Ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από την Αίνο και τα χωριά Μάκρη και Μαρώνεια και έγινε γνωστή ως   Δεδέαγατς. Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού (ερημίτη) και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία.

 εικονα 1 αλεξανδρουπολη

ΝΕΑΠΟΛΗ

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης στις 14 Μαΐου 1920, οι αρμόδιες τοπικές Αρχές καθώς και η Ιερά Μητρόπολη έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη, καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη ελληνική πόλη, η οποία εντάχθηκε στον εθνικό κορμό. Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο για μερικούς μήνες.

 εικονα 2 αλεξανδρούπολη

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Τον Ιούλιο του 1920 ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α΄, επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές (με εκπρόσωπο τον Δήμαρχο Εμμανουήλ Αλτιναλμάζη) αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

   Από τότε μέχρι σήμερα η πόλη μας έχει αυτό το όνομα και γράφει  την ιστορία της μέσα στον χρόνο.

King_Alexander_of_Greece

Μουρουζίδου Παναγιώτα

Μούτλια Αλίκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης