ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ- ΑΙΝΙΑΝ
Στην πόλη μας υπάρχουν σε διάφορα σημεία προτομές προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης. Μια τέτοια προτομή υπάρχει μπροστά στο ταχυδρομείο της πόλης και είναι η προτομή του Κωνσταντίνου Μαζαράκη- Αινιάν. Τη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Δημητριάδης.
Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν συνδέεται με τα γεγονότα της ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό το 1920.
Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η ηττημένη Βουλγαρία υποχρεώθηκε με την συνθήκη του Νεϊγύ, που υπογράφτηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919, να παραχωρήσει τη Θράκη στους συμμάχους της Αντάντ, που ήταν οι νικητές του πολέμου. Γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή και δημιούργησαν ένα νέο κρατίδιο με την ονομασία “ διασυμμαχική” Θράκη.
Στα τέλη Απριλίου 1920 οι σύμμαχοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Θράκη και να αναθέσουν την τήρηση της τάξης της δημόσιας ασφάλειας της περιοχής στην Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν ήταν τότε διοικητής της μεραρχίας της Ξάνθης.
Το πρωί της 14ης Μαΐου 1920, επικεφαλής της Μεραρχίας Ξάνθης αποβιβάσθηκε από το πλοίο «Μυκάλη» στο λιμάνι του Δεδέ αγατς (όπως λεγόταν τότε η Αλεξανδρούπολη) και κατέλαβε την πόλη. Αυτός είναι που υπέγραψε στη Μητρόπολη το πρακτικό ενσωμάτωσης της πόλης μας στο Ελληνικό Κράτος. Μετά από την δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, πήγε στο σημερινό Ταχυδρομείο, τότε Διασυμμαχικό Στρατηγείο, όπου παρέστη στην επίσημη υποστολή της γαλλικής σημαίας και στην έπαρση της ελληνικής. Με την πράξη αυτή η πόλη μας ξεκίνησε την πορεία της ως κομμάτι του ελληνικού κράτους.
Το ταχυδρομείο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί στεγαζόταν το Διασυμμαχικό Στρατηγείο.
Θωμαΐδου Ανδριάνα
Παπαδημητρίου Νίκος
Και την χρησιμοποιω καθε μερα τη οδο «Μαζαρακη»! Τωρα θα ξερω και την ιστορία πισω απο αυτο το ονομα…