Οδός Μιλτιάδη Μαλακάση.

images (17)

Αλεξανδρούπολη! Πόλη μαγική !

αλεξανδρουπολη γενικα

Γειτονιές ,σοκάκια ,πλατείες ,δρόμοι ….

Το καθένα έχει να πει τη δικιά του ιστορία ….Δρόμοι που περπατάμε καθημερινά πάνω τους ….ταξιδεύουμε …. ονειρευόμαστε…βιαζόμαστε….σκεφτόμαστε.

Άραγε πόσοι από μας έχουμε αναρωτηθεί την ιστορία των δρόμων της πόλης μας. Ποιοι σημαίνοντες άνθρωποι έδωσαν το όνομά τους σ΄αυτούς και τι πρόσφεραν στην πατρίδα μας ;

Σε μια από τις οδούς αυτές μένω κι εγώ που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Ένας δρόμος νέος, ήσυχος, περιστοιχισμένος από όμορφα νεόκτιστα σπίτια και από πάρκα .Πρόκειται για την οδό Μιλτιάδη Μαλακάση. Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του νεοελληνικού λυρισμού. Ένα μικρό δείγμα  από την ποίησή του αποδεικνύει την ευαισθησία του: 

Σε τέσσερις τοίχους (ἀπόσπασμα)

Περπατώντας τη νύχτα
Μ᾿ ἀρέσει ἐσὺ νὰ μὲ χτυπᾷς, χινοπωριάτικη βροχή,
Καὶ νὰ δροσίζεις τὸ γυμνὸ τὸ μέτωπό μου,
Σὰν μέσ᾿ ἀπὸ μίαν ἄβυσσο τὰ᾿ ἀργό μου βῆμα ν᾿ ἀντηχεῖ
Καὶ νὰ διαλύεμαι στὸ νερὸ τοῦ φωτισμένου δρόμου.

images (19)

 Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1869 όπου τελείωσε το δημοτικό. Στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου φοίτησε εσωτερικός σε ιδιωτικό λύκειο και αφοσιώθηκε από νωρίς και σε όλη του τη ζωή στην ποίηση. Ασχολήθηκε  επίσης με την μετάφραση ξένων έργων και με την πεζογραφία. Από το 1937 έως το 1939 ήταν πρόεδρος της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών. Συνολικά ολοκλήρωσε δέκα ποιητικές συλλογές και τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων. Έργα του είναι «Η κυρά του πύργου», «Πεπρωμένα», «Ασφόδελοι», «Αντίφωνα» και άλλα. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Ιανουαρίου 1943.

Έτσι, λοιπόν κάθε φορά που θα περνάτε από την οδό Μαλακάση θα γνωρίζετε την αιτία ονοματοδοσίας της.

Πασχάλης

Καρασταμάτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης