Η trap μουσική και η απήχησή της στους νέους.

images (21)

Τι γνωρίζετε για την τραπ μουσική; Ξέρετε τι σημαίνει   η λέξη trap;

Η τραπ μουσική δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αρχές της δεκαετίας του 2000 στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όρος «τραπ» αρχικά αναφερόταν σε μέρη οπού πραγματοποιούνταν διακίνηση απαγορευμένων ουσιών. Τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί με την ηλεκτρονική χορευτική μουσική από καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει και έχουν δημιουργήσει τραγούδια τραπ με χαρακτηριστικά που μοιάζουν περισσότερο στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική.

Στην Ελλάδα ακούσαμε πρώτη φορά την τραπ μουσική το 2013. Στα αυτιά πολλών η τραπ είναι ίδια με την χιπ χοπ, και τη ραπ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος. Η τραπ βασίζεται στην αμερικανική ραπ, και συγκεκριμένα στην πιο εμπορική μορφή της. Οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα μοιάζουν να βασίζουν τους στίχους τους στην ανάγκη για επίδειξη πλούτου, χρήση παράνομων  ουσιών και τον υποβιβασμό της γυναίκας. Μερικοί Έλληνες τράπερ είναι ο Light, ο Trannos, ο madclip,oVlospa, oRack και άλλοι.

 madclip-snik-light

 Πλέον, οι σύγχρονοι έφηβοι προτιμούν να ακούν την τραπ μουσική, επειδή είναι μουσική μόδας και νοοτροπίας που έχει επικρατήσει τελευταία. Άλλωστε, είναι στοιχείο της ψυχής του έφηβου να επιλέγει και να «κολλάει» σε οτιδήποτε μοδάτο που θα τον διακρίνει από τους υπόλοιπους «συνηθισμένους» συνομήλικους. Επιπλέον, η τραπ αρέσει στις μέρες μας, γιατί είναι εξέλιξη της χιπ-χοπ και της ραπ, γεγονός που της δίνει κύρος.

 Ο κίνδυνος για τους μουσικούς τράπερ είναι, έστω και αν υποκρίνονται, να καταλήξουν πραγματικά σε αυτό το lifestyle. Άλλωστε, τραπ σημαίνει παγίδα. Οι γονείς θα κάνουν λάθος αν επιχειρήσουν να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να ακούνε τραπ μουσική. Θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο. Το καλύτερο είναι να ακούν και οι ίδιοι trap, μαζί με τα παιδιά τους, σχολιάζοντας όμως τα μηνύματα που μεταφέρουν αυτά τα τραγούδια. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας.

Μαρία Κανετίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης