H γνωριμία μας με τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ «Κότινος»

timthumb

«Κότινος» Αλεξανδρούπολης…

Ένας αθλητικός σύλλογος που προσφέρει πολλά στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου…

  Ο «Κότινος» είναι Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Αλεξανδρούπολης, με μέλη από όλο το νομό Έβρου, όντας ο μοναδικός Αθλητικός Σύλλογος που υπάρχει στο νομό για Άτομα με Αναπηρία. Πήρε το όνομά του από το μοναδικό έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας: το στεφάνι αγριελιάς, σύμβολο ειρήνης, συμφιλίωσης, τιμής, αθλητικού πνεύματος και «ευ αγωνίζεσθαι».

Kotinos_light_background

 Ο Κότινος έχει ενεργητική παρουσία στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας και κοινωνικής ένταξης, ενώ οι αθλητές του συλλόγου με το μεράκι, τη δύναμη, την επιμονή, τις επιτυχίες αλλά και την κάθε τους προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κερδίζουν καθημερινά τον αγώνα της ισότιμης συμμετοχής και της ελπίδας.

  Στις 23 Φεβρουαρίου του 2023, είχαμε την ευκαιρία  να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας, την προπονήτρια του συλλόγου Κότινος της Αλεξανδρούπολης, Κα Δεληγιάννη Δάφνη. Μέσα από την συνάντηση που είχαμε μαζί της, μπορέσαμε και μάθαμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον σύλλογο, ο οποίος ασχολείται με την εκγύμναση ατόμων με αναπηρία. Σταχυολογήσαμε τα πιο σημαντικά σημεία από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και σας τα παρουσιάζουμε.

Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;

  Ο σύλλογος ιδρύθηκε επίσημα το 2010. Η ιδέα για την δημιουργία του, ξεκίνησε ήδη από το 2009. Μια κοπέλα από την πόλη μας, η Έλσα Νταχαή, είχε δυστυχώς ένα ατύχημα με την μηχανή της. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να χάσει το πόδι της από το γόνατο και κάτω. Επειδή, όμως, ήταν μια πολύ δραστήρια κοπέλα, θεώρησε ότι έπρεπε να συνεχίσει να κάνει κάτι, διότι η ζωή δεν σταματάει μέσα από ένα ατύχημα. Έχοντας, λοιπόν, αρκετές γνωριμίες μέσα από το οικογενειακό και το κοινωνικό της περιβάλλον, κατάφερε να συζητήσει μαζί τους την πρόταση που είχε και ήθελε να πραγματοποιήσει. Και ποια ήταν αυτή; Να δημιουργηθεί ένας αθλητικός σύλλογος για άτομα με αναπηρία  κι  αυτό, επειδή ήθελε να παραμείνει ένα ενεργό άτομο με αναπηρία και όχι με ειδικές δεξιότητες ή ειδικές ικανότητες. Έτσι, ένας τέτοιος σύλλογος ιδρύεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, ο οποίος παραμένει να είναι ο μοναδικός μέχρι και σήμερα, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλο τον Έβρο.

163235552_1146053495813444_8625891774025232327_n

Ποια αθλήματα καλύπτει ο σύλλογος και ποιοι είναι οι προπονητές  εκτός από σας;

  Στο κομμάτι το προπονητικό, εκτός φυσικά από την Δεληγιάννη Δάφνη, η οποία είναι προπονήτρια στην κολύμβηση, στην επιτραπέζια αντισφαίριση (πινκ- πονκ) και στο παραμπάτμιντον, συμμετέχει και ο Αγιανιτόπουλος Αλέξης, που ασχολείται με την κολύμβηση, τον στίβο και  με ένα άθλημα που λέγεται μπότσια. Το άθλημα αυτό  απευθύνεται κυρίως σε άτομα με βαριά αναπηρία. Επίσης, στην κολύμβηση είναι και η Αθανασίου Γιώτα, η οποία ήταν παλιότερα και μαθήτρια του σχολείου μας, η Βλάχου Νατάσα και η Λενούδια Άννα.

Πόσα είναι τα μέλη του συλλόγου σας και τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αθλητές σας;

  Στον σύλλογο μας σήμερα προπονούνται ατομικά ή σε ομάδες περίπου 80 αθλητές ηλικίας από ενός έτους όταν πρόκειται για την κολύμβηση έως και 50 ετών. Πρόκειται για άτομα που αποφάσισαν να αποδεχτούν την αναπηρία τους και να την αντιμετωπίσουν δυναμικά. Οι αθλητές μας παρουσιάζουν πολλών ειδών αναπηρία εκ γενετής ή από κάποιο ατύχημα όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση και η καθήλωση σε αναπηρικό αμαξίδιο, η δυσλειτουργία ή η απώλεια των άκρων, η νοητική υστέρηση και η δυσκολία στην ομιλία ή στην επικοινωνία. Και όλα αυτά τα εμπόδια εμείς, οι προπονητές τους καλούμαστε να τα ξεπεράσουμε και να δουλέψουμε μαζί τους ώστε να βελτιώσουμε τη φυσική τους κατάσταση, την ψυχολογία τους και την επίτευξη των αθλητικών τους επιδόσεων.

206196936_1206035149815278_1108213508870217070_n

Συμμετέχετε σε αγώνες και αθλητικές διοργανώσεις; Σε ποια αθλήματα σημειώνετε τις περισσότερες διακρίσεις;

  Ναι, συμμετέχουμε σε αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες διοργανώνονται εδώ στην πόλη μας είτε είναι ένα τύπου Run Greece που έχει να κάνει με όλη την πόλη άρα συμμετέχουμε και εμείς εκεί ή σε άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να πραγματοποιήσουν κάποια σχολεία και να μας καλέσουν και εμάς να συμμετέχουμε στις δράσεις αυτές. Για εμάς οι στόχοι μας συνήθως είναι οι αθλητικές διοργανώσεις όσον αφορά τους αγώνες των ατόμων με αναπηρία όπως είναι οι πανελλήνιοι αγώνες που είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση για τους αθλητές μας και συμμετέχουνε κυρίως στα αθλήματα της κολύμβησης, του στίβου, του μπάντμιντον, του πινκ πονκ αλλά και του μπότσια πλέον. Επειδή όμως υπάρχει μια μόνο πανελλήνια διοργάνωση για όλα αυτά, κάθε χρόνο προς το καλοκαίρι, όταν γίνονται άλλες αθλητικές διοργανώσεις στα αντίστοιχα μας αθλήματα επιδιώκουμε τη συμμετοχή των αθλητών μας. Έτσι, διαπιστώνουμε σε τι στάδιο βρίσκονται, μπορούμε να τους εξελίσσουμε και να τους βοηθάμε να κατακτούν κάποιους στόχους, για αυτό άλλωστε υπάρχει αυτή η συνεχής προσπάθεια. Στους αγώνες τους πανελλήνιους συμμετέχουνε μόνο οι αθλητές που έχουνε κάποια αθλητική αναγνώριση στο αθλητικό δελτίο τους που μπορεί να έχετε και εσείς αντίστοιχα στα αθλήματα σας. Πολλοί αθλητές μας ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις, τις επιτυχίες τους αλλά και για τις διακρίσεις τους κυρίως στην κολύμβηση και στον στίβο. 

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα οφέλη για τους αθλητές που συμμετέχουν στον Σύλλογο;

  Όσοι συμμετέχουν στον σύλλογο ανεξαρτήτως ηλικίας κερδίζουν πάρα πολλά. Περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, χαίρονται τη συνύπαρξη τους με την ομάδα, παίζουν, μιλούν, γελούν, επικοινωνούν. Γίνονται αυτόνομοι και ανεξάρτητοι και ζουν μοναδικές  εμπειρίες κυρίως μέσα από τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις. Βελτιώνουν την υγεία τους και τη φυσική τους κατάσταση, μαθαίνουν αθλήματα, κερδίζουν σε αγώνες, βάζουν συνέχεια πιο υψηλούς στόχους, νιώθουν περήφανοι για τον εαυτό τους και απολαμβάνουν την ισότιμη συμμετοχή και την αναγνώριση των επιδόσεών τους από την κοινωνία.

Εσείς προσωπικά τι εισπράττετε από τη δουλειά σας με τα παιδιά  του συλλόγου;

  Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμένα η συμμετοχή μου σε αυτόν τον σύλλογο. Αρχικά, ξεκίνησα να προπονώ χωρίς να γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί. Στην πορεία, όμως, διαπίστωσα ότι υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση από τους γονείς, που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη προθυμία να φέρουν τα παιδιά τους και να τα εντάξουν σε μια ομάδα. Ένιωσα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση από την ανταπόκριση γονέων και παιδιών. Οπότε, από τότε που έγινε η αρχή μέχρι και τώρα, προπονώ τους αθλητές μας με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Υπάρχουν βέβαια και μέρες που νιώθω κουρασμένη. Στο τέλος όμως της κάθε μέρας και της προπόνησης, αισθάνομαι ότι έχω κερδίσει και πάλι κάτι πολύτιμο από το κάθε παιδί, γιατί κάθε παιδί είναι ένας διαφορετικός χαρακτήρας. Κάθε αναπηρία είναι διαφορετική, έχει τις δυσκολίες της. Κάποια στιγμή λες φτάνει, δεν γίνεται άλλο. Αλλά το αποτέλεσμα που βγαίνει, αυτό που εισπράττεις, οι στόχοι που πετυχαίνεις με τους αθλητές είναι μια μοναδική εμπειρία κι ένα στοίχημα για μένα και για τους άλλους προπονητές. Οπότε, μου αρέσει, συνεχίζω και βάζω τα δυνατά μου όσο μπορώ για να εξελίξω τη δυναμική και τις επιδόσεις των αθλητών μας.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον του συλλόγου;

  Να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθειά μας αγκαλιάζοντας όλα τα άτομα με αναπηρία, να μείνουμε ενωμένοι και δεμένοι σαν ομάδα, να συμμετέχουμε σε πολλούς αθλητικούς αγώνες, να σημειώνουμε υψηλές επιδόσεις, ρεκόρ και διακρίσεις που θα μας κάνουν όλους υπερήφανους για το έργο μας. Για την επιτυχία μας και στο μέλλον αναγκαία θα είναι πάντα η οικονομική ενίσχυση από τοπικούς φορείς και ηθική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.

Ποια συμβουλή θα μας δίνατε κλείνοντας τη συνέντευξή μας;

  Αυτό που θα ήθελα να σας ζητήσω είναι να αποδεχτείτε ισότιμα τα άτομα με αναπηρία δίπλα σας. Μιλήστε τους όμορφα, μην τους προσβάλλετε, δημιουργήστε σχέσεις φιλίας μαζί τους. Δώστε τους ευκαιρίες να βγουν και να χαρούν τη ζωή μέσα στην παρέα, μοιραστείτε χαρούμενες στιγμές μαζί τους. Το αξίζουν…

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προσθέσουμε εδώ τον καταπληκτικό απολογισμό του συλλόγου για το 2022 από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του :

«Στην 4η θέση, μεταξύ 61 Σωματείων από όλη την Ελλάδα, με τη συλλογή 28 χρυσών μεταλλίων για το 2022, «φιγουράρει» ο Α.Σ. ΑμεΑ «ΚΟΤΙΝΟΣ», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑΜΕΑ).

Η επίδοση αυτή, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Σύλλογός μας, βαδίζει με ήρεμα και σταθερά βήματα, πετυχαίνοντας τους στόχους που θέτει κάθε χρονιά, παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζει.

Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ότι οι αθλήτριες και οι αθλητές του ΚΟΤΙΝΟΥ, κατάφεραν σχεδόν να διπλασιάσουν την συνολική (χρυσά, αργυρά και χάλκινα) συγκομιδή μεταλλίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2021), «σκαρφαλώνοντας» στην 7η θέση με 48 μετάλλια από τη 13η με 32 μετάλλια της περσινής γενικής κατάστασης.»

  Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κυρία Δεληγιάννη  για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές επιτυχίες στον σύλλογο σας!

20230222_110333 (1)

Οι αθλητικογράφοι

Βαφειάδη Αναστασία

Βογιατζής Γιάννης

Γκάτζιου Ανδριάνα

Περεντίδη Ελένη

Σταφυλά Σοφία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης