Η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο…

κορινθος-φωτια
Το περασμένο καλοκαίρι όλοι γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε τον Έβρο και κυρίως την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η ένταση των ανέμων,η συνεχιζόμενη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες υπήρξαν παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η φωτιά να εξαπλωθεί ραγδαία και η σφοδρότητα της ήταν τέτοια που γρήγορα η περιοχή τέθηκε εκτός ελέγχου.
Η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Αυγούστου στην Μελία του Έβρου. Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης προκλήθηκε από κεραυνό. Η μανία της ήταν τόσο σφοδρή που αστραπιαία εξαπλωνόταν σε πολλά χωριά περιμετρικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Επί μέρες επιχειρούσαν στην περιοχή δεκάδες εναέρια μέσα μα και εκατοντάδες πυροσβέστες χωρίς όμως να καταφέρουν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Μάλιστα τα ξημερώματα της τέταρτης ημέρας εκκενώθηκε το πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο και οι  90 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο πλοίο » Αδαμάντιος Κοραής»πού βρισκόταν στο λιμάνι της πόλης και επιτάχθηκε.
13fb899d-2f9e-4791-b558-5d68a06fc17c
Παράλληλα με τις φωτιές στον Έβρο πυρκαγιές υπήρχαν και στην Αθήνα γεγονός που συντέλεσε στην καθυστέρηση της βελτίωσης της όλης κατάστασης μιας και ορισμένα εναέρια μέσα αναγκάστηκαν να μας εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν εκεί. Η κατάσταση δεν φαινόταν να βελτιώνεται. Σπίτια , αποθήκες , επιχειρήσεις, ποιμνιοστάσια, ζώα,γεωργικά μηχανήματα, ελειόδεντρα έγιναν στάχτη ! Πάνω από 20 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Η Mega πυρκαγιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο στις 4 Σεπτέμβρη του 2023 αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια!!!
5953013-2048x1365
 Η κλιματική αλλαγή, η εγκληματική απροσεξία των ανθρώπων και οι καιρικές συνθήκες συντέλεσαν ώστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις όλοι εμείς που ζούμε στον Έβρο.Και για να μη ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλων μας ! Όλοι μαζί οι Εβρίτες θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το δάσος να  αναγεννηθεί. Είναι ανάγκη να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο κόσμο! Σε ένα αύριο που θα περιέχει ως βάση του τον σεβασμό στη φύση. Οι πυρκαγιές στον Έβρο δεν θα σβηστούν εύκολα από τις μνήμες μας, μα εμείς θα πρέπει να είμαστε εδώ δυναμικά και να ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία.
Δημιουργοί : Μαρία Κανετίδου , Πασχάλης Καρασταμάτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης