Greeklish

Στις μέρες μας υπάρχει τεράστια χρήση των greeklish, τα οποία έχουν γίνει βασικό γνώρισμα της γραπτής ηλεκτρονικής επικοινωνίας.  Η χρήση των greeklish, όμως επηρεάζει και θετικά και αρνητικά όσους τα χρησιμοποιούν.κατάλογος2

Πρώτα απ΄ όλα αυτή η ψηφιακή γλώσσα δεν είναι μόνο  ελληνικό φαινόμενο, αλλά συναντάται παντού. Η χρήση της είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόοδο στο χώρο της ηλεκτρονικής και διαδικτυακής επικοινωνίας.    Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει ευρεία χρήση  της στη μέρες μας  αφού υπάρχει και μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη.  Ο κύριος λόγος χρήσης της είναι  η έλλειψη ελληνικών γραμματοσειρών σε αυτούς τους χώρους  επικοινωνίας.  Υπάρχει  η άποψη ότι όσοι κριτικάρουν αρνητικά τη χρήση των greeklish πάσχουν  από τεχνοφοβία.  Εφόσον αυτά  τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και τα αρνητικά αποτελέσματα χρήσης των greeklish.  Η χρήση των greeklish εξουδετερώνει ένα βασικό συστατικό της γλώσσας μας το αλφάβητο.  Όπως ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να λειτουργήσει αν κάποιο όργανό του έχει βλάβη έτσι και η γλώσσα δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς το αλφάβητό της.  Επίσης απώτερος στόχος των greeklish, είναι η αποδυνάμωση της «εθνογλωσσικής συνείδησης» στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.  Ακόμα τα greeklish είναι η κύρια αιτία της ανορθογραφίας που παρουσιάζεται στους νέους.κατάλογος1

Συνοψίζοντας, κατά την γνώμη μου, τα μειονεκτήματα είναι ισχυρότερα από τα πλεονεκτήματα. Η χρήση των greeklish οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση, στην αλλοίωση της γλώσσας  και κατ’ επέκταση και του πολιτισμού μας. Οδηγούν στην εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Καταφέρνοντας να διασπάσει την ισχυρότερη  διαφορά τους, θα είναι πολύ εύκολο να τους τυποποιήσει . Μπορεί ο κίνδυνος  που εγκυμονεί η χρήση μιας όμοιας γλώσσας για όλους  να μην γίνεται ευρύτερα αντιληπτός.  Αλλά αν αποδεχτούμε τα greeklish  στους ψηφιακούς  χώρους του μέλλοντος αποδεχόμαστε την εξαφάνιση του πολιτισμού, των πιστεύω, της ιστορίας, των  αντιλήψεων και γενικότερα όλων αυτών των που διαφοροποιούν και κάνουν μοναδικό το κάθε λαό.

Τελικά η επιλογή ή όχι της χρήσης των  greeklish είναι  η επιλογή του να είμαστε  ή όχι διαφορετικοί  λαοί , και σημαντικοί ο καθένας για διαφορετικά  επιτεύγματα.  Κατά  την γνώμη μου  θα έπρεπε  να πολεμήσουμε για να κρατήσουμε  την διαφορετικότητα μας ζωντανή.

κατάλογος

Αντωνία Ποδότα

Σχολιάστε

Top