Το πανηγύρι της Φλεβαριώτισσας
Το πανηγύρι της Φλεβαριώτισσας είναι μια τοπική γιορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο κάθε 1η του Φλεβάρη. Γίνεται με αφορμή τη γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου που είναι στις 2 Φεβρουαρίου. Κάθε χρόνο μαζεύει πολλούς επισκέπτες από το νησί αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Γίνεται σε μια απόμακρη εκκλησία και μετά ακολουθεί φαγητό, χορός και γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.
Πολλοί προσκυνητές κάνουν κάθε χρόνο τη μεγάλη αυτή διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι με τα πόδια, είτε επειδή έχουν κάνει κάποιο τάμα, είτε επειδή απλά θέλουν αν απολαύσουν τη διαδρομή. Μιά διαδρομή από την Χώρα, 7 χιλιομέτρων.
Η ιστορία της Φλεβαριώτισσας ξεκίνησε όταν ένας βοσκός βρήκε σε μια μικρή σπηλιά, δίπλα στην εκκλησία, την εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στη Χώρα. Την επόμενη μέρα που επέστρεψε, τη βρήκε ξανά στη σπηλιά. Η ιστορία επαναλαμβανόταν μέχρι που αποφασίστηκε η ανέγερση της μονής. Το μοναστήρι της Παναγιάς Φλεβαριώτισσας περιλαμβάνει τον κυρίως ναό και μια σειρά χαμηλών κτισμάτων με ένα ευρύχωρο προαύλιο. Η πανέμορφη κάτασπρη εκκλησία, μπορεί να δεχθεί πάνω 50 πιστούς. Στο βορεινό τοίχο της, μέσα σε μια μικρή σπηλιά υπάρχει ένα παρεκκλήσι όπου σύμφωνα με τη παράδοση βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς.
Από τότε η οικογένεια που είχε τη μάντρα αυτή κάνει κάθε χρόνο πανηγύρι για χάρη της.
Ο χώρος που γίνεται το πανηγύρι περιλαμβάνει την εκκλησία, ένα κτίριο όπου γίνεται ο χορός και πάνω από την εκκλησία υπάρχει ένας φιλοξενίας.
Είναι το χειμερινό σημείο συνάντησης των Αστυπαλαιωτών με παραδοσιακούς χορούς, φαγητό (τον «Λαμπριανό», τα γιαπράκια, τα πουγκιά, τις λαμπρόπιττες) και άφθονο κρασί.
Το φετινό πανηγύρι δεν είχε, λόγω της κακοκαιρίας, πολλούς επισκέπτες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά το γλέντι που ακολούθησε δε υστερούσε σε κέφι.
Αγγελική Βενέτου – Μαρία Καλή
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.