Τρία Παραδοσιακά Αστυπαλίτικα Παραμύθια

Κατά το σχολικό έτος 2014-15 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Αστυπάλαιας το πολιτιστικό πρόγραμμα “Αστυπαλίτικα παραμύθια”, στο οποίο συμμετείχαν εννιά μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος, αρχικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού, όπου αναζητήθηκαν παραμύθια γραμμένα στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Αστυπάλαιας και τα οποία δεν είχαν μεταφραστεί μέχρι σήμερα στη Νεοελληνική. -Παραμύθια-e1430720769615

Εν συνεχεία, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και επέλεξε η κάθε ομάδα να αποδώσει ένα παραμύθι στη Νεοελληνική. Τα παιδιά δούλεψαν με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Ταυτόχρονα, με την έρευνα και την επεξεργασία των γραπτών πηγών τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες από την τοπική κοινωνία και κυρίως από τους γηραιότερους, αναπτύσσοντας έτσι ερευνητικές δεξιότητες. Κατόρθωσαν, λοιπόν, να επεξεργαστούν γλωσσικά και να μεταφράσουν τρία παραμύθια : το τυχερόν, το τσαγκρουναλτάτσι και το Ντακχαρένιο.

Στόχος του πολιτιστικού προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού τους, να γνωρίσουν παραδοσιακά παραμύθια του τόπου τους, καθώς και την παλαιότερη μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού τους και να κάνουν, μέσα από τη μεταφραστική τους προσπάθεια, γνωστά τα παραμύθια του τόπου τους στις νεότερες γενιές. Η συγγραφική προσπάθεια των παιδιών αποτυπώθηκε στις σελίδες ενός βιβλίου με τίτλο “3 Παραδοσιακά Αστυπαλίτικα Παραμύθια” που εκδόθηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2014-15.

Χρήστος  Μπέργκες

Σχολιάστε

Top