Γυναίκες, ζωή, ελευθερία

ιραν

των Μελίνα Κριτσηδήμα και Φοίβης Φτούλη

Συγκλονιστικές και συγκινητικές οι σκηνές στη συναυλία του Tom Odell στη Γερμανία, που αφιέρωσε το τραγούδι του “Another Love” στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες που διαδηλώνουν για την ισότητα των φύλων στο Ιράν. Ποια είναι όμως η αφορμή όλων αυτών των διαδηλώσεων και γιατί ένας δημοφιλής τραγουδιστής του σήμερα θέλησε να εκδηλώσει έτσι τη συμπαράστασή του προς συνομηλίκους του από μια μακρινή χώρα;

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 η 22χρονη Ιρανή Μαχσά Αμίνι πέθανε στην Τεχεράνη του Ιράν, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της αστυνομίας ηθών (εκτελεστές της κυβέρνησης, οι οποίοι στην ουσία ελέγχουν αν τηρούνται οι νόμοι). Συνελήφθη για «απρεπή ενδυμασία», επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ (μαντίλα) της. Η αστυνομία υποστηρίζει πως πέθανε από καρδιακή προσβολή και αρνείται την οποιαδήποτε κακομεταχείριση.

Αυτό το περιστατικό προκάλεσε οργή παγκόσμια και έδωσε θάρρος στις γυναίκες να υψώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Κύριο αίτημά τους είναι να αποκτήσουν την ελευθερία να ντύνονται όπως θέλουν, να μην είναι υποχρεωμένες να φοράνε το χιτζάμπ και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.

Εδώ και οκτώ εβδομάδες, λοιπόν, γυναίκες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πόλη Σεκίζ και μέσα σε ελάχιστες ώρες εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες, όπως την Τεχεράνη, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Καράτζ. Η αντίσταση των πολιτών  εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους: φεμινιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα, διαμαρτυρίες, κάψιμο των χιτζάμπ, παρελάσεις, κόψιμο μαλλιών ως ένδειξη αγώνα είναι κάποιοι από τους πολλούς.

Πέρα, όμως, από τις διαδηλώσεις στους δρόμους, αντίσταση παρατηρείται και στα σχολεία. Ειδικότερα,  οι έφηβες μαθήτριες ανεμίζουν τις μαντίλες τους στον αέρα, φωνάζουν συνθήματα κατά των μουλάδων (κληρικών αρχών)  που έχουν την εξουσία και κάνουν χειρονομίες μπροστά στους διευθυντές και στις εικόνες των μελών της κυβέρνησης. Μάλιστα, στην πόλη Καράτζ κορίτσια χωρίς χιτζάμπ βιντεοσκοπηθηκαν να διώχνουν από το σχολείο τους έναν άνδρα που ήταν τοπικός αξιωματούχος. Τα πλάνα δείχνουν να φωνάζουν «ντροπή σας» και να πετούν στον άνδρα άδεια μπουκάλια νερού, μέχρι αυτός να υποχωρήσει μέσα από μια πύλη.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως υπάρχει ανταπόκριση και συμπαράσταση και από τους νέους άνδρες, οι οποίοι μαζί με τις γυναίκες διαδηλώνουν για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τέλος, αποτελούν έναν τρόπο ένδειξης των αιτημάτων τους και της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα τους. Και πράγματι, πολλοί διάσημοι celebrities (Dua Lipa, Bella Ciao, Bella Hadid, Angelina Jolie, Juliette Binoche, Marion Cotillard) τις υποστηρίζουν κόβοντας τα μαλλιά τους ή ανεβάζοντας συγκινητικά και ηχηρά μηνύματα, με πιο γνωστό το: WOMEN, LIFE, FREEDOM (γυναίκες, ζωή, ελευθερία).

Όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση των μουλάδων δεν έχει μείνει άπραγη. Αντίθετα, έχει προχωρήσει σε σκληρά μέτρα με σκοπό την καταστολή των μαζικων διαδηλωσεων. Κάποια από αυτά είναι η χρήση όπλων και οι  φυλακίσεις των διαδηλωτών. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανθρωπιστικές οργανώσεις, μέχρι στιγμής πάνω από 425 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από τα χέρια των Αρχών και σχεδόν 18.000 έχουν συλληφθεί, ενώ μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μαθητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση μιας 15χρονης μαθήτριας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιδρομής στον σχολικό χώρο, ενώ μια 17χρονη μαθήτρια δολοφονήθηκε και θάφτηκε κρυφά από τις αρχές στα μέσα Σεπτέμβρη.

Όλος αυτός ο αναβρασμός έχει τραβήξει την προσοχή και έχει ευαισθητοποιήσει απλούς ανθρώπους και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, οι οποίες συμπαραστέκονται στις γυναίκες του Ιράν και εναντιώνονται σε αυτήν την παράλογη κατάσταση. Συγκεκριμένα, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους του Βερολίνου ως ένδειξη υποστήριξης, ενώ στο Τόκιο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και σε άλλες χώρες .

Και πράγματι, οι γυναίκες στο Ιράν και σε άλλες χώρες με θεοκρατικά καθεστώτα θεωρούνται υποδεέστερες των αντρών και η θέση τους είναι αρκετά υποβαθμισμένη. Καταρχάς, δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν διαζύγιο, εκτός αν συμφωνήσει ο σύζυγός τους ή ο πατέρας τους, δεν επιτρέπεται να έχουν την επιμέλεια των παιδιών, να εργάζονται και να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία άνδρα. Επίσης, αν και έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να μπουν στο Ιρανικό Κοινοβούλιο, απαγορεύεται να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνδρες, ενώ στο μετρό υπάρχουν  3 διαφορετικές γραμμές, μια για τους άνδρες, μια για τις γυναίκες και μια για τις οικογένειες. Τέλος, και στον χώρο εργασίας παρατηρούνται διακρίσεις, καθώς με στοιχεία του 2017 οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 19% του εργατικού δυναμικού.

Όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ιράν είναι απαράδεκτα για τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί στις χώρες της Δύσης να επικρατεί, έστω σε έναν μεγάλο βαθμό, ισότητα μεταξύ των φύλων (η οποία κατακτήθηκε μετά πολλούς αγώνες), όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες με θεοκρατούμενο καθεστώς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργητικά στον αγώνα αυτών των γυναικών, ώστε να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτές.

 

Λινκ τραγουδιού Another Love→

https://www.youtube.com/watch?v=MwpMEbgC7DA

Πηγές:

https://www.mixanitouxronou.gr/giati-oi-gynaikes-sto-iran-theoroyntai-to-miso-enos-antra/

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BD_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%AC%CF%87%CF%83%CE%B1_%CE%91%CE%BC%CE%AF%CE%BD%CE%B9

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης