Οι όμιλοι του Μουντιάλ του Κατάρ- Μέρος Α

katar-worldcup

Στη γλώσσα της αλάνας Μουντιάλ ή πιο επίσημα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μία ( ή και δύο) λέξη που στο μυαλό όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι, τους αγώνες που βλέπεις μαζί με όλη την παρέα υπό τον καυτό ήλιο, την ανεμελιά και τις πανηγυρικές βουτιές των τουριστών που μόλις παρακολούθησαν στη χώρα μας την εθνική τους ομάδα να θριαμβεύει.
Φέτος ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν. Μια (προσωρινή δόξα τω Θεό) αλλαγή, καθώς το φετινό Μουντιάλ θα διεξαχθεί ελέω των πετροδολαρίων στο Κατάρ, από τις 20 Νοεμβρίου και το ματς της οικοδέσποινας κόντρα στο Εκουαδόρ, έως τις 18 Δεκεμβρίου και τον τελικό στο Lusail Stadium της Ντόχα. Θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Παγκόσμια Κύπελλα που διεξήχθησαν ποτέ, όχι μόνο λόγω της εποχής που θα λάβει χώρα, αλλά και για το γεγονός ότι πολλές μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου κι όχι μόνο έχουν τεθεί ανοιχτά εναντίον του. Αυτό, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εργάτες των νεόκτιστων γηπέδων που χτίστηκαν στο Κατάρ για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του Μουντιαλ εκεί, δούλευαν υπό άθλιες συνθήκες με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν και τη ζωή τους, ενώ και ο τρόπος αντιμετώπισης του γυναικείου φύλου στο Κατάρ έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Το παρακάτω άρθρο ωστόσο, έχει σκοπό να εστιάσει στα αγωνιστικά θέματα της διοργάνωσης, και όχι στα (αρκετά) εξωαγωνιστικα που δημιουργηθηκαν ολο αυτό τον καιρό. Και από αυτή την άποψη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού όλα τα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση, με τις απουσίες μεγάλων παικτών από τις αποστολές τους για θέματα τραυματισμών να είναι πολλές, ενώ η αγωνιστική αστάθεια είναι χαρακτηριστικό σχεδόν όλων τον τελευταίο καιρό. Τα άσχημα αποτελέσματα στους τελευταίους αγώνες έχουν προσθέσει πίεση στους προπονητές, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να προχωρήσουν την ομάδα τους μακριά στην διοργάνωση αν δεν θέλουν να κινδυνεύουν με απολυση.
Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα υπάρξουν και μεγάλες απουσίες ομάδων. Δε μιλάμε φυσικά για τη δικη μας εθνική, αλλά για αυτή της Ιταλίας, η οποία παρότι κατέκτησε το Euro το καλοκαίρι του 2021 αποκλείστηκε με μια ήττα-σοκ από τη Βόρεια Μακεδονία, και ενώ φαινόταν πως ο καινούργιος κορμός που είχε χτίσει ο κόουτς Ρομπέρτο Μαντσίνι θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει. Μεγάλες απώλειες από πλευράς θεάματος για τη διοργάνωση του Κατάρ θα είναι και αυτές την Νορβηγίας του Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος σαρώνει στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Σίτι και θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις με τα τέρματα του, της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Σαλάχ, που στέκεται εκ νέου άτυχος, αφού μετά τον τραυματισμο που του στέρησε την παρουσία του το 2018, είδε αυτή τη φορά την ομάδα του να αποκλείεται από τη Σενεγάλη στη διαδικασία των πέναλτι, της Σουηδίας που είχε καλή παρουσια στην τελευταία διοργάνωση αλλα και στο Euro (είχε αφήσει εκτός της φάσης των 16 την Πολωνία, που με τη σειρά της ανταπέδωσε πετώντας την έξω από το Παγκόσμιο Κύπελλο), αλλά και πολλών άλλων ομάδων.
Παρακάτω ακολουθούν οι όμιλοι και μια γενική σύνοψή τους, καθώς και τα στάδια στα οποία θα φιλοξενηθεί η διοργάνωση. Καλή σας απόλαυση!

1ος Όμιλος
ΚΑΤΑΡ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
ΣΕΝΕΓΑΛΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Κατάρ: Χωρίς εμπειρία από προηγούμενες διοργανώσεις και με ομάδα που δεν προκαλεί φόβο σε κανέναν από τους αντιπάλους του, το Κατάρ λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να δώσει προκριματικά, έχοντας το ρόλο του οικοδεσπότη. Η ομάδα του, με προπονητή τον Φέλιξ Σάντσεθ, παίζει ανοιχτό ποδόσφαιρο, ψάχνει τις αντεπιθέσεις κι αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Από ότι φαίνεται θα έχει το ρόλο του ρυθμιστή στον όμιλο, αν μπορέσει να προκαλέσει προβλήματα και βαθμολογικές απώλειες σε άλλες ομάδες.

Εκουαδόρ: Μια ομάδα που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε θα είναι αυτή του Εκουαδόρ. Αθλητική, δυνατή και αναμένεται να διεκδικήσει με τη Σενεγάλη τη δεύτερη θέση και την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης. Τα δείγματα γραφής της ομάδας του Γκουστάβο Αλφάρο στα προκριματικά του Μουντιάλ ήταν άκρως θετικά, καθώς η ομάδα του τερμάτισε τέταρτη πίσω από τις τρεις δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, παίζοντας στα ίσα πολλά μεγάλα ματς, ανεπηρέαστη από το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την παράνομη χρησιμοποίηση του Κολομβιανού Μπάιρον Καστίγιο σε κάποιους αγώνες. Εντυπωσιακό στατιστικό πως δεν είχε ούτε μια ήττα με πάνω από 2 γκολ διαφορά.

Σενεγάλη: Απέκλεισε την Αίγυπτο του Μοχάμεντ Σαλάχ στη διαδικασία των πέναλτι και βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου μαζί με το Εκουαδόρ αναμένεται να παλέψει για τη δεύτερη θέση του ομίλου, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει κάποια έκπληξη. Η εμπειρία του 2018 λειτουργεί υπέρ της σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες στο γκρουπ, ωστόσο ο Αλιού Σισέ δε θα έχει στη διάθεσή του το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Σαντιό Μανέ, ο οποίος τελικά δε θα απουσιάσει μόνο από το πρώτο ματς της φάσης των ομίλων, αλλά από ολο το τουρνουά. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει άλλο σημείο αναφοράς στην επιθετική γραμμή. Η Σενεγάλη διαθέτει κάποιες καλές μονάδες, τρεξίματα και μια άμυνα που της προσθέτει μια σιγουριά, αλλά μέχρι εκεί.

Ολλανδία: Μετά τη μεγάλη απουσία της από τη Ρωσία το 2018, η Ολλανδία επιστρέφει στο Παγκοσμιο Κυπελλο. Με βάση τους ποδοσφαιριστές της είναι το μεγάλο φαβορί του ομίλου και έχει δικαιολογημένα πολλές φιλοδοξίες για τα νοκ αουτ. Προέρχεται από την πολύ καλή απόδοση και την πρωτιά σε έναν όμιλο του Nations League με το πάντα δυνατό Βέλγιο. Ο Λουίς Φαν Χάαλ διαθέτει στη φαρέτρα του παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε όλες τις γραμμές (Φίρχιλ Φαν Ντάικ, Φρένκι Ντε Γιονγκ, Μέμφις Ντεπάι), και περιμένει πολλά από αυτούς για να κάνει η ομάδα του μια αξιόλογη πορεία, και γιατί όχι, να διεκδικήσει το τρόπαιο που (άδικα με βάση ποδοσφαιρικά κριτήρια) δεν έχει σηκώσει ποτέ στην ιστορία της.

2ος όμιλος
ΑΓΓΛΙΑ
ΙΡΑΝ
ΗΠΑ
ΟΥΑΛΙΑ
Αγγλία: Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί του ομίλου είναι οι Άγγλοι, που θέλουν να κάνουν ότι δεν κατάφεραν το 2018 στη Ρωσία και το 2021 στο Euro, όπου στα ημιτελικά και στα πέναλτι αντίστοιχα έχασαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μεγάλο τρόπαιο. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τον διασυρμό και υποβιβασμό της Αγγλίας στη League Β της UEFA, και θέλει πάση θυσία να αντιστρέψει την κατάσταση. Αν η Αγγλία παρουσιαστεί σοβαρή δε θα έχει κανένα θέμα στον όμιλό της, αλλά μετά θα πρέπει να ματώσει για να πετύχει τον στόχο της. Πολλοί μεγάλοι παίκτες που διαθέτει στις τάξεις της είναι σε κακή κατάσταση, ενώ η άμυνά της προβληματίζει. Ένα ροστερ με τόση ποιότητα σε όλες του τις γραμμές όμως, δύσκολα το ξεγράφεις.

Ιράν: Μετά από μια πρόκριση που κερδήθηκε εύκολα και χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση στα προκριματικά, το Ιράν θέλει να παλέψει για ότι καλύτερο μπορεί στη διοργάνωση. Το 2018 είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε Ισπανία και Πορτογαλία. Τώρα ψάχνει μια υπέρβαση, με όπλα την εμπειρία, τη συνοχή της και την ποιότητα που διαθέτει στην επιθετική της γραμμή, ελέω των Ταρέμι κι Αζμούν, οι οποίοι μπορούν να λύσουν τα χέρια του Κάρλος Κεϊρόζ αν πιάσουν καλή απόδοση.

ΗΠΑ: Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι από τα τελευταία σπορ που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ, ωστόσο θα δώσουν το παρών σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου δε μπορεί να τους ξεγράψει κανείς. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Αμερικανοί έρχονται να παίξουν μπάλα στην Ευρώπη (Κρίστιαν Πούλισικ, Τζιοβάνι Ρέινα, Σερτζίνιο Ντεστ, Γουέστον ΜακΚένι, Μπρέντεν Άαρονσον) και με βασικό κορμό αυτούς,η ομάδα του Γκρεγκ Μπερχάλτερ θα προσπαθήσει να κατακτήσει την πρόκριση στη φάση των 16. Αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχεται από την κατάκτηση του Γκολντ Καπ το 2021, και μια αρκετά δύσκολη, αλλά μεγάλη πρόκριση στα τελικά του Κατάρ.

Ουαλία: Οι έτεροι Βρετανοί του ομίλου, οι οποίοι παρά τον υποβιβασμό με κάτω τα χέρια στη League B της UEFA εξασφάλισαν την πρόκριση στο Μουντιάλ την τελευταία στιγμή στο μπαράζ με την Ουκρανία. Διαθέτουν μια γρήγορη ομάδα, με πολλούς νεαρούς παίκτες που φιγουράρουν κυρίως σε ομάδες της Premier League και είναι φιλόδοξοι, ενώ το αστέρι τους, ο Γκάρεθ Μπέιλ, παίζει πάντοτε εξαιρετικά όταν φορά τη φανέλα της χώρας του. Μπορεί να μην έχουν ρόστερ που να γεμίζει το μάτι, αλλά διαθέτουν πλάνο, εμπειρία και σε αυτό τον όμιλο, με δεδομένη και την αστάθεια των Άγγλων, όλα είναι ανοιχτά και οι παίκτες του Ρομπ Πέιτζ έχουν πολλές ελπίδες για να προκριθούν στους 16.

3ος όμιλος
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
ΜΕΞΙΚΟ
ΠΟΛΩΝΙΑ

Αργεντινή: Είναι μια μεγάλη επιθυμία των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων να δουν την Αργεντινή και τον Λιονέλ Μέσι να κατακτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2018 αποκλείστηκαν δίχως να αφήσουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη διοργανωση, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ από τότε. Έχει μεσολαβήσει η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2021 και η έλευση πολλών νέων παικτών, όπως οι Λαουτάρο και Λισάντρο Μαρτίνες, ο Ροντρίγκο Ντε Πολ και ο Κρίστιαν Ρομέρο, που σε συνδυασμό με τον παλιό κορμό συνθέτουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή στα χέρια του Λιονέλ Σκαλόνι. Θα είναι σημαντικό η Αργεντινή να κάνει ένα καλό πλασάρισμα στον όμιλο, καθώς αυτό της είχε στοιχίσει στην προηγούμενη διοργάνωση.

Σαουδική Αραβία: Το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου είναι η Σαουδική Αραβία του Εβρέ Ρενάρ. Απαρτίζεται από παίκτες που αγωνίζονται μόνο στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, με 12 και 6 εξ αυτών να παίζουν σε Αλ Χιλάλ κι Αλ Νασρ αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι κατέλαβε την πρώτη θέση των προκριματικών σε ένα δύσκολο όμιλο με αντιπάλους την Ιαπωνία και την Αυστραλία, δε φαίνεται να μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στις άλλες ομάδες του γκρουπ, με μοναδικό της προτέρημα την καλή άμυνα της και την ικανότητα της στο τρανζίσιον. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια βελτίωση σε σχέση με το 2018, όπου είχε αρκεστεί μόνο σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά τρίποντο.

Μεξικό: Μια ομάδα που εξελίχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη της φάσης των ομίλων στην τελευταία διοργάνωση, ήταν το Μεξικό, που άφησε εκτός τη Γερμανία. Μετά την ισοβαθμία με τον Καναδά στην προκριματική φάση, ο Τάτα Μαρτίνο και οι παίκτες του βρίσκονται σε ακόμα ένα Μουντιάλ, στο οποίο θέλουν και μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα. Η φιναλίστ του Γκολντ Καπ του 2021 δε διαθέτει και το πλέον δυνατό ρόστερ, δεν παίζει πάντα σύμφωνα με αυτά που μπορεί, αλλά είναι ομάδα που ξέρει πολλά κιλά μπάλα και δε θα είναι εύκολη υπόθεση για τις αντίπαλες άμυνες, ειδικά εάν υποτιμηθεί.

Πολωνία: Η ευρωπαϊκή εκπρόσωπος του ομίλου, η οποία κέρδισε την πρόκριση μετά από ένα καλό πλασάρισμα πίσω από την Αγγλία στον προκριματικό όμιλο, και μια μεγάλη νίκη-εκδίκηση στα μπαράζ απέναντι στην πολύ καλή Σουηδία. Ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς διαθέτει στα χέρια του το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο στον πλανήτη, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, και πολλούς έμπειρους παίκτες σε όλες τις γραμμές του. Αναμφίβολα έχει προβάδισμα σε σχέση με το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αυτό που της λείπει είναι η ισορροπία, την οποία ο προπονητής της ακόμα ψάχνει.

4ος Όμιλος
ΓΑΛΛΙΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΔΑΝΙΑ
ΤΥΝΗΣΙΑ

Γαλλία: Η κάτοχος του προηγούμενου τροπαίου μπαίνει στη διοργάνωση με ένα ρόστερ που τρομάζει, έχοντας όμως δύο τεράστιες απουσίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, αυτές των Ν’Γκολό Καντέ και Πολ Πογκμπά. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχίες στους φιλάθλους της λόγω έλλειψης ποιότητας, αφού στο ρόστερ της βρίσκεται ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα , (Κιλιάν Μπαμπε, Ούγκο Γιορίς, Κρίστοφερ Ενκουνκού, Ουσμάν Ντεμπελέ, Ζιλ Κούντε). Αυτό που φοβίζει είναι η αγωνιστική αστάθεια και η έλλειψη συνοχής που ακολουθεί τους 《Τρικολόρ》, με την τρίτη θέση που κατέλαβαν πίσω από Δανία και Κροατία στο Nations League να αποτελεί ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί. Ελπίζει σε μια αγωνιστική ανάσταση στο Κατάρ, και γιατί όχι, σε έναν δεύτερο συνεχόμενο τίτλο.

Αυστραλία: Σαφώς και βρίσκεται σε ένα γκρουπ όπου είναι αουτσάιντερ, και οι οποίες ελπίδες της βασίζονται σε στραβοπατήματα της Γαλλίας ή της Δανίας. Η ομάδα του Γκρέιχαμ Άρνολντ αντιμετώπισε προβλήματα στα προκριματικά και κέρδισε το εισιτήριο με ένα μόλις βαθμό μπροστά από το Ομάν. Έχει εμπειρία και ταλέντο, αλλά αυτά δύσκολα μπορούν να της δώσουν κάτι παραπάνω από την τρίτη θέση του ομίλου, για την οποια θα παλέψει με την Τυνησία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Δανία: Η εθνική ομάδα της Δανίας μας απασχόλησε πολύ στο Euro το καλοκαίρι του 2021, όχι μόνο για το πρόβλημα υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά και για το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε, χαρίζοντάς μας μεγάλες συγκινήσεις. Φαίνεται πως βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, αποσπώντας πρόσφατα δύο νίκες και τη δεύτερη θέση από τη Γαλλία στο Nations League (θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το μεταξύ τους παιχνίδι), ενώ διαθέτει ένα ροστερ που δε της απαγορεύει τίποτα και της δίνει τα φόντα για μια μεγάλη πορεία, με τον Μίκελ Ντάμσγκαρντ να είναι έτοιμος για την εκτόξευσή του σε αυτό το τουρνουά, και τον Κρίστιαν Έρικσεν ως ηγέτη να έχει ξεπεράσει πλήρως την καρδιακή προσβολή που υπέστη. Ο Κάσπερ Χιούλμαντ μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την ομάδα του και τις (μεγάλες) δυνατότητες της.

Τυνησία: Η ομάδα του Ζαλέλ Καντρί δε φαίνεται να μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από τη χαρά της συμμετοχής σε αυτό τον όμιλο. Η φιναλίστ του Αραβικού Κυπέλλου και κατακτήτρια του Κυπέλλου Κιρίν, χρειάστηκε ένα γκολ απέναντι στο Μάλι για να εξασφαλίσει την πρόκριση σε ένα ακόμη Μουντιάλ. Έχει εμπειρία από αυτές τις διοργανώσεις, δίχως όμως να έχει αφήσει ποτε το αποτύπωμά της. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει τους παίκτες για να το κάνει ούτε φέτος, και ο ρεαλιστικός της στόχος είναι η τρίτη θέση του ομίλου.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης