Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα;

download

Η απάντηση πολλών την ερώτηση “Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη Χριστούγεννα;” δεν είναι βασισμένη στη θρησκευτική σημασία των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο ο εορτασμός των Χριστουγέννων αρχίζει όλο και πιο πρόωρα. Ήδη από τον Οκτώβρη το ραδιόφωνο αρχίζει να παίζει χριστουγεννιάτικη μουσική και τα μαγαζιά να στολίζουν τις βιτρίνες τους με χιονονιφάδες και γιρλάντες. Ανοίγουν Χριστουγεννιάτικα χωριά και τα σπίτια αρχίζουν να στολίζουν. Παρόλο που όλα αυτά είναι ευχάριστα και σε βοηθούν να νιώσεις χαρά και να μπεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι όμως πραγματικά αυτό το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων ή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας γιόρταζαν τα Χριστούγεννα πολύ πιο διαφορετικά από ό,τι τα γιορτάζουμε εμείς τώρα. Δεν στόλιζαν δέντρο αλλά καράβι, το οποίο συμβολίζει τη νέα πλεύση του ανθρώπου ύστερα από την γέννηση του Χριστού, ενώ οι χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα δώρα ήταν χειροποίητα. Αντιθέτως τώρα τα έθιμα και ο τρόπος που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικός. Αντί να στολίζουμε καράβι, στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο, έθιμο που εισαγάγαμε από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Τα τωρινά δώρα είναι πολύ πιο ακριβά και όχι χειροποίητα. Για να μην πούμε πως συχνά τα δώρα γίνονται σήμερα ένα πεδίο ανταγωνισμού, διότι μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο πολλά δώρα δίνεις τόσο και περισσότερη αγάπη.

Βεβαία όλη αυτή η αλλαγή των παραδόσεων έχει κάποια αιτία, η οποία φυσικά και είναι η διαφήμιση και γενικότερα η καταναλωτική φύση της σημερινής μας κοινωνίας. Όχι μονό έχει αλλοιώσει έθιμα, έχει δημιουργήσει και καινούργια όπως o Santa Claus η αλλιώς, για εμάς , Άγιος Βασίλης, ο οποίος πήρε την μορφή του γνωστού εύσωμου άντρα με τη γενειάδα και την κόκκινη στολή του από μια διαφήμιση της Coca Cola το 1931. O σημερινός Άη Βασίλης φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον Άγιο Βασίλειο της Καισαρείας, παρόλο που συχνά υπάρχει σύγχυση μεταξύ των δύο.

Κατά τη γνώμη μου τα Χριστούγεννα έχουν χάσει εν μέρει το νόημα τους. Από μια θρησκευτική γιορτή η οποία γιορτάζει τον ερχομό του Χριστού, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία έχει μετατραπεί σε μια εμπορική γιορτή από την οποία μόνο τα μαγαζιά και οι μεγάλες εταιρίες ωφελούνται. Δισεκατομμύρια ευρώ σπαταλούνται σε άχρηστα δώρα και στολισμούς, χρήματα που θα μπορούσαν να  διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Η γενναιοδωρία έχει αντικατασταθεί από την απληστία ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα του καταναλωτισμού.

Όταν ήμουν μικρή, τα Χριστούγεννα σήμαιναν κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι σημαίνουν για μένα τώρα. Όταν άκουγα την λέξη “Χριστούγεννα” το πρώτο πράγμα που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν “δώρα” ή “Αη Βασίλης”. Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο, εγώ μαζί με τα αδέλφια μου, περιτριγυρισμένοι από αμέτρητες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις που έπαιζαν καθημερινά στην τηλεόραση, αποφασίζαμε να γράψουμε γράμμα στον Αη Βασίλη. Ζητούσαμε αμέτρητα νέα παιχνίδια, που όπως συνήθως, θα παίζαμε μαζί τους μόνο την πρώτη εβδομάδα και ύστερα τα παρατούσαμε. Κι όμως,, καθώς μεγαλώνω, νιώθω πως τα Χριστούγεννα τώρα σημαίνουν οικογενειακό τραπέζι, συναντήσεις με συγγενείς και φίλους που η καθημερινότητα μας εμποδίζει να συναντήσουμε, χρόνο που θα αφιερώσουμε καθένας στα πρόσωπα που αγαπά. Ε, και για να είμαστε ειλικρινείς, Χριστούγεννα εξακολουθούν να σημαίνουν και… διακοπές από το σχολείο και φυσικά δώρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης