Τι να μην πεις- the X-mas edition

christmas-6806808_1280

Των Στέλλας Βόρδου και Μελίνας Πέρρου

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι (το λέει άλλωστε και η Βανδή), ωστόσο μαζί με αυτή την όμορφη γιορτή με τα στολισμένα δέντρα και τα λαμπερά φωτάκια έρχεται και κάτι ακόμη, ο εφιαλτης όλων μας… τα οικογενειακά τραπέζια! Περιφέρονται τρομακτικές θείες, εκνευριστικά ξαδερφάκια, πιεστικοί γονείς, ετοιμοθάνατοι παππούδες και πολλοί οικογενειακοί φίλοι έτοιμοι για κουτσομπολιό. Για να εξελιχθούν όλα όσο πιο ομαλά γίνεται, σας έχουμε έναν οδηγό επιβίωσης για αυτά τα μοναδικά μαζέματα.

Χριστούγεννα, μια περίοδος για την οποία όλοι οι μαθητές ανυπομονούν (αν κάποιος διαφωνεί με το παραπάνω, παρακαλείται να συνεχίσει στην παρακάτω παράγραφο- Ευχαριστώ ????). Βόλτες, χιονοπόλεμος, ξεκούραση είναι τα πρώτα που λογικά μας έρχονται στο μυαλό. Και όντως έτσι είναι… μέχρι να έρθει το οικογενειακό τραπέζι… Γιατί αυτό; Γιατί όλο και κάποιος συγγενής θα βρεθεί να ρωτήσει: “Καλέ Αφροξυλάνθη, ξέχασα να σε ρωτήσω. Πώς πάει το σχολείο;”. Εκεί για έναν μαθητή βαράει συναγερμός! Όλες οι εργασίες, οι ασκήσεις, τα διαγωνίσματα που υπολείπονται και που τόσο βολικά είχαμε ξεχάσει τόσες μέρες ξαναχτυπούν την πόρτα μας χωρίς κανείς να τα έχει καλέσει. Ε λοιπόν, όπως κατάλαβες αγαπητέ συγγενή, καλά είχες κάνει τόση ώρα που είχες ξεχάσει να ρωτήσεις. Θα βόλευε πάρα πολύ εμάς τα μικρά ανθρωπάκια που θέλουμε να χαλαρώσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι να κλαίμε την μοίρα μας… Άρα, για μαθήματα ΔΕΝ λέμε σε έναν μαθητη.

-“Πόσα μαθήματα χρωστάς βρε παιδάκι μου;”

-Μόνο 1,99 (σαν τιμή σούπερ μάρκετ μοιάζει- αλλά δεν πειράζει )

Ο παραπάνω διάλογος είναι ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΣ ΛΑΘΟΣ (από πολλές απόψεις) όταν βέβαια θέλουμε να παραμείνουμε σε ένα ήρεμο οικογενειακό τραπέζι και όχι να μεταφερθούμε σε γραμμή πυρός σε εμπόλεμη ζώνη. Πρώτον, η πληροφορία του πόσα μαθήματα χρωστάει ακόμη ένας φοιτητής δεν πρόκειται για σπουδαίο κουτσομπολιό, οπότε, θεία Μαγδάλω, δεν θα σε βοηθήσει να ανεβάζεις το fun club σου στην γειτονιά. Δεύτερον, σκεφτείτε να σας ρωτούσαν εσάς πόσα χρωστάτε στην τράπεζα. Νομίζω τώρα είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε γιατί θα έπρεπε να αφήσουμε την εξεταστική κατά μέρος στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υ.Γ. Παρόλο που το σπίτι είναι συμμαζεμένο όταν περιμένουμε καλεσμένους, μία παντόφλα κάπου στο βάθος μπορεί να καραδοκεί- Φιλική υποσημείωση.

Πάμε να σκεφτούμε ένα ακόμη σενάριο;

Για οποιοδήποτε λόγο, έχετε μείνει άνεργοι. Σκέφτεστε τα οικονομικά, πώς θα βγει ο μήνας, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τα λοιπά και τα λοιπά. Τι δεν έχετε σκεφτεί φυσικά; Τον θείο Πίκο Απίκο να σας ρωτάει: “Δεν θα έπρεπε να ψάχνεσαι και για καμιά δουλειά;” με ύφος ειρωνικό, μπλαζέ, πιεστικό, σαν του Άντον Ίγκο του κριτικού από το Ρατατούι με λίγα λόγια. Πώς αντιδράτε;

Αρκετοί πιθανώς δεν έχουν φανταστεί τον εαυτό τους σε μια τέτοια κατάσταση και ούτε θα χρειαζόταν αν ο θείος Πίκος Απίκος δεν ήθελε να γίνει δημοσιογράφος όπως ο πραγματικός ομώνυμος ήρωας της Φρουτοπίας. Επομένως, αξιοσέβαστε θείε, καλό θα ήταν να αποφύγουμε φέτος ερωτήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν αμηχανία τόσο στον άνεργο συγγενή όσο και στους υπολοίπους παρευρισκόμενους.

Ας περάσουμε τώρα σε ένα ακόμη ευχάριστο θέμα

Είσαι single; Welcome to the club!

Δεν είσαι single; Μάθε τι να μην πεις σε έναν ή μία single.

Καταρχάς, φράσεις τύπου “άντε και με ένα καλό παιδί/κοπέλα”, “εσύ πότε θα βρείς καποι@” και σε μεγαλύτερες ηλικίες ερωτήσεις “Δεν θα βρεις και εσύ κανέναν σύντροφο να κάνετε κανένα παιδάκι” μπαίνουν στην λίστα με τις πιο ακατάλληλες για να ξεστομίσεις μπροστά σε έναν single. Υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμη αυτόν ή αυτήν που θα τους κάνει να αφήσουν την ασφαλή ζώνη της ατομικότητας ή μπορεί επίσης να μην επιθυμούν να βγουν από αυτήν την κατάσταση. Οπότε, για εμάς τους “γυναίκα ή άντρας μόνος/η ψάχνει” εκφράσεις που, αν και πιθανώς να ειπωθούν καλοπροαίρετα (λέμε τώρα), κρύβουν έναν πιεστικό τόνο από πίσω και ως εκ τούτου θα συνέβαλε τα μάλα στην ηρεμία όλων να μην χρησιμοποιηθούν στο οικογενειακό τραπέζι. Και μία τελευταία μόνο σημείωση, οι περιττές τρυφερότητες ίσως λέμε ίσως θα έπρεπε να περικοπούν κατά τη διάρκεια ενός γιορτινού γεύματος τόσο για σας (πιστέψτε μας σε αντίθεση με τα μαθήματα του φοιτητή, αυτές θα μπορούσαν να δώσουν στην θεία ένα πολύ καλό ranking στο πάνθεον του κουτσομπολιού) όσο και για μας (για ευνόητους λόγους). Στο κάτω κάτω, αν θέλαμε να σας βλέπουμε όλη την ώρα μαζί, υπάρχει και το instagram.

Αλλά πέρα από μικρά παιδάκια και μπακούρια, στο οικογενειακό τραπέζι, είναι  οι παππούδες, οι γλυκούληδες ηλικιωμένοι που κάθονται σε μία γωνίτσα και κουμαντάρουν το σοι. Πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να θυμόμαστε -και συγχωρήστε μας τον μακάβριο τόνο- ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες δεν έχουν αρκετές ακόμα γιορτές και επετείους να περάσουν μαζί μας.

Προσοχή στις ηλικίες! Είναι πάντα ευαίσθητο θέμα ειδικά όσο μεγαλώνει κανείς. Προφανώς δε θα πας να πεις ¨Να τα εκατοστίσεις!” σε κάποιον που είναι 107, αλλά ούτε “ Και του χρόνου!” ή ‘“Χρόνια πολλά!” ή ακόμα χειρότερα “Μπράβο πάντως παππού, θεριό είσαι εγώ δεν περίμενα να σε ξαναβλεπα!” σε έναν ετοιμοθάνατο. Επίσης, αγαπημένα αυθόρμητα παιδιά, όταν πάτε όλο περιέργεια να ρωτήσετε για το παρελθόν θυμηθείτε, οι παππούδες δεν γεννήθηκαν αιώνες πριν, δηλαδή μην πείτε “Στα χρόνια σου, γιορτάζατε τα Χριστούγεννα;” αλλά προσοχή μην το παρακάνετε! Μην αρχίσετε να λέτε τα κουτσομπολιά της τάξης φατσα φόρα, μην πάθει και τίποτα η γιαγιά! Χρήσιμο θα ήταν να αποφεύγετε και συζητήσεις για τα οικονομικά, τα πολιτικά και γενικά τέτοιου είδους θέματα, οι ηλικιωμένοι είναι γενικά πεισματάρηδες και ευέξαπτοι οπότε δεν θέλουμε να τους αποτελειώσουμε χριστουγεννιάτικα! !Σημαντική συμβουλή!: το “Ναι παππού μου ναι, στο καλύτερο γηροκομείο θα σε βάλω!” δεν είναι καλή απάντηση σε καμία περίπτωση.

Άλλη μία ομάδα που συναντιέται αρκετά στα οικογενειακά τραπέζια και αντιμετωπίζονται πάντα, κάπως σαν εξωγήινοι, είναι οι αλλοδαποί. Οι άνθρωποι από κάποια ξένη χώρα που για οποιονδήποτε λόγο κατέληξαν στο τραπέζι σας. Θυμηθείτε, όλη η γη ένα χωριό είναι και ερωτήσεις όπως “Εσύ στην χώρα σου τι γιορτάζεις;” ή “Έχεις πάθει σοκ από το γλέντι ε ? Στη χώρα σου δεν έχετε τετοια”, όλοι οι τόποι έχουν έθιμα, παραδόσεις και εορτασμούς, απλώς ίσως διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει εμείς. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε, ξανά, τα σχόλια του τύπου «έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές!», τέτοιες κουβέντες προσβάλλουν και πληγώνουν. γενικώς αυτούς του είδους τα σχόλια να τα αποφεύγετε όλον τον χρόνο, όχι μόνο στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια._

Τελευταία και καλύτερη σας έχουμε την κλασική, την πατροπαράδοτη την κακιασμένη θεία, τη θεία Μαγδάλω που βρίσκεται σε κάθε οικογενειακή μάζωξη, λατρεύει το κουτσομπολιό, είναι η βασίλισσα του κραξίματος και έχει δύο τέλεια παιδιά, έξυπνα, όμορφα, με καλές σπουδές, καλές δουλειές και λοιπά και λοιπά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι θελέτε να τη βρίσετε, να τη διώξετε, να τη δηλητηριάσετε, αλλά ψυχραιμία! Μη περασετε σε υπερβολικά μέτρα, μπορείτε να τη βάλετε στη θέση της με ευγενικό τρόπο, για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις αποφύγετε τους υψηλούς τόνους και να θυμάστε πως όλο το πανηγύρι θα τελειώσει σε λίγες ώρες. Πιθανές συζητήσεις

- Εγώ δεν αντέχω την φασαρία!

- Ε μη σε κρατάμε τότε πήγαινε σπίτι σιγά σιγά!

- *Μα είναι δυνατόν να έβγαλες δεκαπέντε ? Εμένα ο γιωργακης μου ήταν τόσο Αρίστος που πήγε για σπουδές απ τα δεκαέξι !

- Έφυγε να γλιτώσει ο άνθρωπος !

- Άντε ήρθε η σειρά σου να νοικοκυρευτείς, στο ράφι  μας ξεμείνεις ?

- Δεν πειράζει έχει ωραία θέα, δε συμφωνείς?

- Καλά θα φας όλο αυτό? Δε βλέπεις πόσο έχεις παχύνει τελευταία? Δες εμένα μια ζωή στην πένα!

- Ε μάλλον το δηλητήριο που στάζεις είναι λιποδιαλυτικο!

Αποφεύγοντας όλους τους επικίνδυνους διαλόγους ίσως καταφέρετε να περιορίσετε λίγο τις παρεξηγήσεις και να διατηρήσετε το γιορτινό πνεύμα στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Να θυμάστε πάντα, τα κακόβουλα σχόλια είναι το τελευταίο πράγμα που θα επρεπε να σας απασχολεί καθώς το νόημα των γιορτών είναι η αγάπη και αλληλοβοήθεια και όχι η κριτική της θείας Μαγδάλως.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης