Πάσχα αλά διαφορέτικα

pasxa

Το Πάσχα έρχεται και η περιέργεια μου, για γιορτές άλλων θρησκειών πάνω στην άνοιξη και στον αποχαιρετισμό του χειμώνα, έχει σκοτώσει κάτι παραπάνω από πέντε γάτες. Αποτέλεσμα αυτής της γενοκτονίας αιλουροειδών ήταν η έρευνα μου σε παρόμοιες με το Πάσχα εορτές. Απόφασή μου λοιπόν είναι να με συνοδέψετε στο ταξίδι γνώσης και μόρφωσης που επέλεξα να διανύσω.

Ας ξεκινήσουμε από την Αρχαία Ελλάδα και τα Αδώνια μυστήρια. Μια γιορτή για τον θάνατο και την ανάσταση του Άδωνη, που συμβολίζε τον κύκλο της βλάστησης και της καρποφορίας. Η διάρκεια της γιορτής καθώς και η εποχή του χρόνου που τελούνταν ποίκιλε αναλόγως την περιοχή. Αναφέρεται πως όταν οι Αθηναίοι έκαναν εκστρατεία στην Σικελία (415-413) μέσα καλοκαιριού ήταν και η εποχή που γιόρταζαν τα Αδώνια. Μέρος στην γιορτή έπαιρναν μόνο οι γυναίκες. Οι πρώτες μέρες της γιορτής (αφανισμός) ήταν πένθιμες, και γινόταν η κηδεία του Θεού και ο θρήνος. Ύστερα με λυμένα μαλλιά και γυμνόστηθες περιφέρονταν στους δρόμους κουβαλόντας κέρινα ομοιώματα του Θεού και ψάλλοντας πένθιμους ύμνους με τη συνοδεία αυλού. Το επόμενο πρωί πετούσαν ομοιώματα του σε ποτάμια. Μετά το πέρας των πένθιμων ημερών οι πιστοι γιόρταζαν γεμάτοι χαρά την ανάσταση του Θεού.

Για την επόμενη γιορτή θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε στο άλλο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στους πιστούς του Ινδουισμού. Κάθε Φθινόπωρο ( άνοιξη για το νότιο ημισφαίριο) τελείται μια γιορτή ονόματι Ντιβάλι, η γιορτή των φώτων. Η δημοφιλέστερη εορτή του Ινδουισμού, συμβολίζει την νίκη του φωτός και την ήττα του σκοταδιού. Κατα τη διάρκεια της όλα τα κτίρια φωτίζονται με τα πιο έντονα φώτα. Οι προετοιμασίες και οι τελετουργίες διαρκούν πέντε μέρες ενώ η κορύφωση της είναι την τρίτη ημέρα της γιορτής, που συμπίπτει με την πιο σκοτεινή νύχτα στον Ινδουιστικό μήνα Καρτίκα. Στο ημερολόγιο μας το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα καπου στα μέσα Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου.

Κλείνοντας, υπάρχουν τόσες γιορτές που συμβαδίζουν με το πάσχα ακόμα κι αν ανήκουν σε άλλη θρησκεία ή αν γιορτάζονται στο άλλο ημισφαίριο. Η μάχη κατά του κακού είναι παντοτινή. Έτσι, όποιο “Πάσχα” κι αν γιορτάζετε, Καλό Πάσχα και καλές γιορτές!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης