Η ελιά

ελια

   Στη σημερινή εποχή η ελιά αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά στοιχεία  της  τροφικής αλυσίδας καθώς και της Μεσογειακής διατροφής. Αρχικά η ελιά είναι ένα από τα πιο παλαιά σύμβολα στον κόσμο και ένα από τα πιο σημαντικά στη Μεσόγειο. Αυτό είναι απολύτως φυσικό, γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνίες μας από τα Αρχαία χρόνια.

   Η ελιά συμβολίζει την ευημερία και το πλούτο. καθώς οι Ελαιώνες και οι κάμποι με ελιές θεωρούνταν μέρη ηρεμίας, αυτοσυγκέντρωσης και ευφορἰας για την ανθρώπινη ψυχή. Επίσης, είναι σύμβολο δύναμης και εξουσίας.

-          Θρεπτικά  συστατικά

Επιπρόσθετα, η ελιά είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά εκτός από την πλούσια γεύση της. Σύμφωνα με έρευνες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε λίπος, αποδίδει αρκετή ενέργεια, περίπου 10 θερμίδες η ελιά.

-          Παραγωγική καλλιέργεια

 Η ελιά για την παραγωγή της απαιτεί έναν αριθμό χαμηλών θερμοκρασιών 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην καλλιέργεια  της ελιάς απαιτείται ζεστό περιβάλλον από τη βλαστική περίοδο. Επίσης είναι σημαντικό την περίοδο της άνθησης να επικρατούν ήπιες συνθήκες για την καρπόδεση και παραγωγή της.

-          Διατροφή

Στο θέμα της διατροφής η ελιά είναι γένος καρποφόρων δέντρων και ανήκει στην οικογένεια των ελαιώνων. Αυτό συναντάται πολύ συχνά στη χώρα μας. Αυτό εξηγεί το γιατί οι Έλληνες την έχουν προσθέσει κατά μεγάλο ποσοστό στη διατροφική τους αλυσίδα.

-          Έθιμα

Η ελιά εντοπίζεται ως έθιμο και πολιτισμικό στοιχείο στην αρχαία Ελλάδα καθώς και στο σύγχρονο κόσμο, αφού είναι τρόπαιο που τοποθετείται στο κεφάλι των Ολυμπιονικών.

Αρθρογράφος: Τσέρτου Ανδριάνα

Συντακτική Επιμέλεια: Τσίπρας Κων/νος, Φιλόλογος ΠΕ02

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης