Βαλσαμόχορτο (Ηypericum Perforatum)

Φωτογραφία από ericreardon από το Pixabay
Φωτογραφία από ericreardon από το Pixabay

Το Βαλσαμόχορτο έχει πολλές ονομασίες. Βάλσαμο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, περίκη.

Είναι ένα φυτό που φύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και συναντάται σε λιβάδια, σε δάση, σε φράχτες. Μπορούμε να το βρούμε σε πληθώρα στην Λέσβο. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά, τα φυλλαράκια του βγαίνουν αντικριστά σε αντίστοιχα αντικριστούς βλαστούς που προβάλλουν από έναν κάθετο μεγαλύτερο βλαστό, η εξωτερική δε πλευρά τους έχει πολλές διάφανες στίξεις περιτριγυρισμένες από μαύρα στίγματα. Τα άνθη είναι κίτρινα με πέντε πέταλα και με έντονα προβαλλόμενους στήμονες, που όταν τα συντρίψουμε με τα δάχτυλά μας βγάζουν έναν κόκκινο χυμό.

Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι θεραπεύει πληγές και εγκαύματα, ανακουφίζει τους πόνους (αναλγητικό), μαλακώνει τις φλεγμονές (αντιφλεγμονώδες) και δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα ως κατασταλτικό και τονωτικό για την αποκατάσταση του νευρικού συστήματος, όπως νευραλγία τριδύμου, νεκρώσεις και τραυματισμοί . Επίσης ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους και την ισχιαλγία και θεωρείται στυπτικό. Στην Αρχαία Ελλάδα και στην Ρώμη το χρησιμοποιούσαν μετά από δαγκώματα δηλητηριωδών ερπετών, για την επούλωση εκτεταμένων πληγών και εγκαυμάτων και ως διουρητικό για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Πέρα από την εξωτερική του δράση το βαλσαμόχορτο δρα και εσωτερικά στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε ήπιας μορφής κατάθλιψη, διαταραχές ομιλίας, διαταραχές του ύπνου και υστερίας.

Οι δραστικές θεραπευτικές ουσίες βρίσκονται σε όλο το φυτό, φύλλα, βλαστούς και άνθη που συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας, που ξεκινά προς τα τέλη της Άνοιξης μέχρι τα μέσα του Καλοκαιριού, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου ανάλογα πάντα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Με τα επίγεια τμήματα του φυτού που σας προσφέρουμε μπορούμε να φτιάξουμε έγχυμα, (όπως φτιάχνουμε το τσάι, δεν το βράζουμε, το αφήνουμε σε βρασμένο νερό για πέντε λεπτά) και πίνουμε δύο φλιτζάνια την ημέρα αν έχουμε νευρική ατονία, νευραλγία τριδύμου ή αϋπνίες, βάμμα για να το χρησιμοποιήσουμε για πλύσεις στομάχου, κόλπου κτλ.

Είναι το βότανο που με εκχύλιση σε ελαιόλαδο παράγει το «βάλσαμο», ένα παχύρευστο λάδι με βαθύ κόκκινο χρώμα και χίλιες χρήσεις.

Πώς παρασκευάζουμε το βαλσαμόλαδο: Συλλέγουμε τις ανθισμένες κορυφές. Αφήνουμε τις γυάλες σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος τις πρωινές ώρες. Σε 40 – 50 ημέρες έχουμε έτοιμο το βαθυκόκκινο μείγμα με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες. Φιλτράρουμε και διατηρούμε σε σκούρα μπουκάλια. Είναι έτοιμο για χρήση.

Πώς χρησιμοποιούμε το βαλσαμόλαδο: Εξωτερική χρήση σε πληγές, καψίματα, εκδορές και άλλες βλάβες του δέρματος, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους. Κάνουμε 2-3 φορές την ημέρα επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Εσωτερική χρήση για στομαχικό έλκος, κολίτιδες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παίρνουμε ½ κουταλάκι γλυκού βαλσαμέλαιο πρωί και βράδυ.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!  Η χρήση των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, πρέπει να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

Πηγή https://www.enallaktiko.gr/blogs/blog/hypericum-perforatum

Βαλαρού Κατερίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης