Πασχαλινά έθιμα απ΄όλο τον κόσμο

pasxa1

Κάθε χώρα έχει τα δικά της πασχαλινά έθιμα, που είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα και την ιστορία της. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τσουγκρίζουμε αυγά, σουβλίζουμε αρνιά και μαζευόμαστε γύρω από οικογενειακά τραπέζια. Τέτοια έθιμα πιθανώς να είναι κοινά σε πολλές χώρες, ωστόσο δε λείπουν και οι «παράξενες»  παραδόσεις.

Φλωρεντία, Ιταλία  

Στην Φλωρεντία οι ντόπιοι γιορτάζουν μια παράδοση 350 χρόνων γνωστή ως Scoppio del Carr ή «έκρηξη του καλαθιού». Ένα καλάθι ή μια άμαξα γεμάτη πυροτεχνήματα οδηγείται στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους με πολύχρωμα κοστούμια και σταματά μπροστά στο Ντουόμο, όπου ο Αρχιεπίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina) πυροδοτώντας ένα ζωηρό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.

Ηaux, Γαλλία

Σε αυτήν τη νοτιογαλλική πόλη, κάθε χρόνο μια γιγάντιας έκτασης ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται περισσότερα από 4.500 αυγά, ενώ μπορεί να ταΐσει μέχρι και 1.000 άτομα. Αυτή η παράδοση προήλθε από τον Ναπολέοντα, ο οποίος, αφού δοκίμασε για πρώτη φορά ομελέτα και του άρεσε, διέταξε τους υπηκόους του να συγκεντρώσουν όσα αυγά είχαν και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα γι’ αυτόν και για τους στρατιώτες του.

Γερμανία

Στη Γερμανία προβλέπεται την παραμονή του Πάσχα η καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Συμβολίζει τη νίκη της ομορφιάς και της άνοιξης έναντι των κρύων και μονότονων ημερών του χειμώνα.

 

Χίος, Ελλάδα

Στη Χίο, εδώ και χρόνια, τηρείται το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν, κάθε Πάσχα, στην περιοχή του Βροντάδου της Χίου οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, προσφέροντας μ΄ αυτόν τον τρόπο στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους επισκέπτες ένα μαγικό θέαμα.

 

ΗΠΑ και περιοχές της Βόρειας Αγγλίας

Την Κυριακή του Πάσχα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές από τις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, συνηθίζουν να ρίχνουν βαμμένα αυγά από τους λόφους, ενώ σε πολλές γειτονιές διοργανώνεται κάτι σαν «κυνήγι θησαυρού» με Πασχαλινά αυγά, στο οποίο κερδίζει όποιο παιδί βρει τα περισσότερα.

 

Πολωνία

Στην Πολωνία, το έθιμο επιτάσσει αρνί από … ζάχαρη και μπουγέλο! Την ημέρα του Πάσχα, λοιπόν, κατασκευάζουν ένα αρνί από ζάχαρη, που τοποθετούν στη μέση του εορταστικού τραπεζιού, στο οποίο, καθώς απαγορεύεται αυτήν τη μέρα ο καπνός (άρα και το ψήσιμο), υπάρχουν βαμμένα αυγά, ψωμιά, κέικ και διάφορα είδη αλλαντικών. Τη Δευτέρα του Πάσχα,  στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Smingus-dyngus, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια σε ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

 

Φινλανδία

Στη Φινλανδία, σε περιοχές της Σουηδίας και άλλων σκανδιναβικών χωρών, η γιορτή του Πάσχα έχει άρωμα και χρώμα … μαγείας, καθώς η παράδοση επιτάσσει κάτι σαν Halloween. Συνήθως το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά μασκαρεύονται με κουρέλια και βγαίνουν στους δρόμους. Χτυπάνε τις πόρτες των σπιτιών και ζητούν κέρασμα. Την Κυριακή του Πάσχα, ανάβουν στους δρόμους φωτιές και πυροτεχνήματα, για να ξορκίσουν τις μάγισσες.

Ισπανία, «Ο χορός του… θανάτου!»

Στην Ισπανία, τη Μεγάλη Τρίτη, λαμβάνει χώρα μέσα στα στενά μεσαιωνικά σοκάκια ένας παραδοσιακός χορός, γνωστός ως χορός του θανάτου. Κάθε άτομο που παίρνει μέρος στον χορό είναι μασκαρεμένο. Στο τέλος, η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών, που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και διαρκεί τρεις ώρες, μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα… Περίεργο;

Ελβετία: «Το άγιο νερό»

Στην Ελβετία, και ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, οι ντόπιοι μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια». Πιο συγκεκριμένα, βάφουν τις όψεις των πηγών και τοποθετούν λουλούδια για τη διακόσμησή τους. Σκοπός είναι να γιορτάσουν τον συμβολισμό του νερού αλλά και τη σημασία του για τις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

 

Από τα βαμμένα αυγά στα «αυγά Faberge»

Ένα από τα πιο διαδεδομένα πασχαλινά έθιμα σε όλο τον κόσμο είναι τα βαμμένα αυγά. Τα αυγά συνδυάζουν τις αρχαίες παραδόσεις περί γονιμότητας (το αυγό ως σύμβολο της νέας ζωής, η οποία έρχεται με την άνοιξη) με τους χριστιανικούς συμβολισμούς. Το αυγό, δηλαδή, συμβολίζει τη νέα ζωή από την Ανάσταση του Κυρίου, ενώ ο κόκκινος χρωματισμός παραπέμπει στο αίμα του Ιησού. Στην Ανατολική Ευρώπη, όμως, τα πασχαλινά αυγά τα συναντάμε σε απίστευτη ποικιλία διακόσμησης, με πιο χαρακτηριστικά τα ουκρανικά pysanky. Ζωγραφισμένα με τεχνική μπατίκ, τα pysanky αποτελούν μικρά κομψοτεχνήματα λαϊκής παράδοσης, τα οποία όμως έχουν εξελιχθεί στον χρόνο και σήμερα θα τα συναντήσει κανείς σε μια απίθανη ποικιλία εικονογράφησης, από παραδοσιακά έως υπερμοντέρνα. Το βασικό ελληνικό έθιμο, όμως, αναφορικά με τα αυγά είναι να τα ευλογεί ο ιερέας στην εκκλησία το Πάσχα και, στη συνέχεια, να προσφέρονται ως ευχή για προστασία και ευζωία και να τοποθετούνται στους τάφους αγαπημένων προσώπων, που οι συγγενείς τους επισκέπτονται τις ημέρες του Πάσχα.

Κέρκυρα, Ελλάδα

Το πρωί του Μεγάλου Σάββατου, το έθιμο «μπότηδες» πραγματοποιείται στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας. Οι μπότηδες είναι  πήλινες μεγάλες κανάτες με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Οι άνθρωποι πετούν τους μπότηδες γεμάτους νερό από τα μπαλκόνια τους. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο προέρχεται από τους Βενετούς, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά συνήθιζαν να πετούν όλα τα παλιά αντικείμενα τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η ρίψη των δοχείων χαιρετίζει την άνοιξη, συμβολίζοντας τις νέες καλλιέργειες που θα συγκεντρωθούν στα νέα δοχεία.

Πηγές

https://studytours.gr/el/blog/pasxalina-ethima-kosmo

https://www.tenasynseola.gr/%CE%A4%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CF%84%CE%BF/

Η συντακτική ομάδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης