Η Ημέρα της Ποίησης

ΑΠΟ: ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - Μαρ• 31•15

_570x300

του Γιώργου Κατραούρα (Α2, 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης)

Στις 20 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από την παγκόσμια ημέρα ποίησης, το περιοδικό «Αναγνώστης» διοργάνωσε μια εκδήλωση με το εξής θέμα: «Οι καιροί της ποίησης». Η συζήτηση αυτή, έλαβε χώρα στο Mέγαρο Mουσικής.  Συμμετείχαν έξι ποιητές και ποιήτριες, -σημαντικές προσωπικότητες της πνευματικής ζωής του τόπου- οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα και αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Οι Δήμητρα Χριστοδούλου και Αντώνης Φωστιέρης, βασικοί εκπρόσωποι της γενιάς του ’70, της «γενιάς της αμφισβήτησης», ο Ευριπίδης Γαραντούδης πανεπιστημιακός, ο Θανάσης Χατζόπουλος  και οι νεότεροι, Ευτυχία Παναγιώτου και Χάρης Ψαρράς, είχαν το λόγο. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα video, που επιμελήθηκε ο κ. Μπασκόζος (διευθυντής του «Αναγνώστη»), το οποίο έδειξε την πορεία της Ελλάδας κατά τη μεταπολίτευση. Άρχισε δηλαδή με την κατάρρευση της χούντας και μας μετέφερε στα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του ’90, τη φούσκα του νεοπλουτισμού και της γκλαμουριάς που ανθούσε τότε (showbiz, celebrities, τηλεπερσόνες, σκυλάδικα κλπ). Παράλληλα εμφανίστηκαν πολλές προσωπικότητες, που έζησαν και επηρέασαν την κοινή γνώμη, είτε μέσα από την ποίηση, την πεζογραφία, τη μουσική και, γενικότερα, την τέχνη. Μετά οι προαναφερθέντες ομιλητές διάβασαν ποιήματά τους.

 Στη συνέχεια η κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Έλενα Χουζούρη, συντόνισε τη συζήτηση και έθεσε επί τάπητος ερωτήματα που αφορούν την ποίηση σε σχέση με την εποχή μας. Όπως για παράδειγμα, πώς επηρεάζεται η ποιητική δημιουργία από την επικαιρότητα και αν τυποποιείται εξαιτίας της· πώς γράφουν οι ίδιοι οι ποιητές· αν γίνεται να συνυπάρξουν η τεχνολογία με την ποίηση και τη γραφή γενικότερα, και άλλα πολλά. Η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις-απορίες του κοινού προς τους ομιλούντες. Παρατήρησα ότι μεταξύ των πολλών ακροατών, ήταν αρκετοί νέοι, πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο. Αυτό σημαίνει πως η ποίηση, δεν είναι πλέον κάτι παρωχημένο, ξεπερασμένο ή αδιάφορο, έχει κάτι να πει σε όλους και ειδικά στους νέους, στους οποίους ανήκει το μέλλον. Επίσης δεν μένει στάσιμη και μπαίνει νέο αίμα στις φλέβες της. Αυτή λοιπόν η συνάντηση αναγνωστικού κοινού – ποιητών, ήταν πραγματικά καρποφόρα αφού ειπώθηκαν σημαντικές κουβέντες, γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς.

Σχολιάστε

Top