Εσείς ξέρετε γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

γράφουν οι μαθήτριες της Β΄τάξης   Στέλλα Καρασαββίδου και Κρομμύδα Άννα Μαρία

   Οι  Έλληνες είναι πιστοί στις παραδόσεις τους.Έτσι κάθε χρόνο την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ακολουθούν πιστά κάποιες από αυτές.Ένα  από τα  πιο γνωστά έθιμα τους είναι η κοπή της βασιλόπιτας. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς όλος ο κόσμος περιμένει την αλλαγή του χρόνου,κόβοντας την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Σε εκείνον ή εκείνη που θα τύχει το φλουρί, το νέο έτος θα  φέρει γούρι.Πώς προέκυψε όμως το έθιμο αυτό;

    Πρώτοι στη βασιλόπιτα τους έβαλαν το φλουρί οι Φράγκοι, αφιερώνοντας το στους τρεις μάγους.Για τους ορθόδοξους χριστιανούς όμως. το έθιμο αυτό έχει ρίζες από την Καισαρεία,την εποχή που ήταν επίσκοπος ο Άγος Βασίλειος.Εκείνο τον καιρό στην περιοχή κυριαρχούσε ένας τύραννος, ο οποίος απειλούσε τους κατοίκους ότι, αν δεν του δώσουν το χρυσάφι  τους, θα καταλάμβανε και θα λεηλατούσε την πόλη τους. Οι κάτοικοι έντρομοι παρέδωσαν τα κοσμήματά τους στον Άγιο Βασίλειο μέσα σε ένα σεντούκι και αυτός με τη σειρά του τα έδωσε στον τύραννο.Όταν άνοιξε το σεντούκι ο τύραννος, έγινε ένα θαύμα και  σκοτώθηκε αυτός και όλος ο στρατός του. Ο Άγιος Βασίλειος θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μοιρασιάς των κοσμημάτων, διέταξε τους βοηθούς του να ζυμώσουν  ψωμάκια και μέσα σε αυτά να τοποθετήσουν τα κοσμήματα των κατοίκων. Όταν οι οικογένειες κατανάλωναν τα ψωμάκια, με έκπληξη έβρισκαν μέσα τα κοσμήματα . Ήταν η βασιλόπιτα που έφερνε χαρά και ευλογία.

   Από την παραπάνω ιστορία κατανοούμε την αξία της ελληνικής αυτής παράδοσης. Οι ελληνικές παραδόσεις καθώς και τα έθιμα δεν θα πρέπει να αλλοτριώνονται διότι ήταν, είναι και θα είναι σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό η νέα γενιά θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί   έθιμα σαν και αυτό!!!

Σχολιάστε

Top