γράφουν οι μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου, Μοσχοπούλου Παναγιώτα και Ελένη Μαββίδου
Ένα από τα σοβαρότερα οικολογικά προβλήματα που παρατηρείται στους ωκεανούς αλλά και στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι η εξαφάνιση των φαλαινών. Παλιότερα, στα πελάγη που περιβάλλουν τη χώρα μας το θαλάσσιο αυτό θηλαστικό αφθονούσε όμως στο παρόν ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά πολύ, γεγονός που βάζει σε ανησυχία τους ειδικούς -βιολόγους και περιβαλλοντολόγους- καθώς και όσους πολίτες είναι ακόμη ευαίσθητοι σε σχέση με την προστασία της φύσης.
Ο πρώτος βασικός λόγος της μείωσης των φαλαινών είναι η υπεραλίευσή τους. Γιατί από τη μια θεωρούντ
αι επικίνδυνα πλάσματα και από την άλλη το λίπος, το δέρμα και οι μπαλένες τους είναι υλικά που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται υπερβολικά με στόχο το εμπορικό κέρδος. Και ενώ το κυνήγι τους θεωρείται παράνομο παγκοσμίως, αρκετοί δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα αυτά βλάπτονται σε τέτοιο βαθμό, που οδηγούνται βαθμιαία στην εξαφάνιση.
Άλλη μία θανατηφόρα για τα κήτη αιτία είναι η ρύπανση των θαλασσών. Πολλοί ανεύθυνοι αδιάφοροι άνθρωποι ρίχνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χημικές ουσίες και βιομηχανικά τοξικά απόβλητα στις θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται αυτές και όλοι οι υδρόβιοι οργανισμοί τους, ιδίως οι φάλαινες, επειδή είναι πολύ ευαίσθητες στις αρρώστιες. Οι πλαστικές σακούλες, τα αλουμινένια τενεκεδάκια, τα φελιζόλ και διάφορα άλλα απορρίμματα προκαλούν φριχτό θάνατο, εκτός από άλλα ζώα, και στις φάλαινες.
Ο κυριότερος, όμως, λόγος που το είδος αυτό εξαφανίζεται σταδιακά είναι το γεγονός ότι συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπαιδεύονται ούτε ευαισθητοποιούνται σε βασικά θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ούτε στην οικογένεια, ούτε στο σχολείο, ούτε γενικότερα από τα Μ.Μ.Ε. Αυτή η έλλειψη οικολογικής συνείδησης προκαλεί θλίψη, αγανάκτηση και έντονη ανησυχία ότι άλλος ένας κρίκος της τροφικής αλυσίδας στη φύση, οι φάλαινες, κοντεύει να χαθεί, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα.
Συμπεραίνοντας, είναι φανερό ότι οι φάλαινες απειλούνται από διάφορους παράγοντες. Αν οι άνθρωποι, ειδικοί και απλοί πολίτες, δεν πάρουν δραστικά μέτρα για την προστασία τους, πιθανό να εξαφανιστούν, με συνέπεια να διαταραχθεί ακόμα περισσότερο η ισορροπία της φύσης. Και είναι αρκετή η σκέψη ότι το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι μας, ώστε να καταλάβουμε ότι η κακομεταχείριση των φαλαινών βλάπτει σοβαρά την ίδια τη ζωή μας.
Πολύ ωραίο άρθρο. Με πολύ ωραίο θέμα. Μπράβο κορίτσια!