Χριστουγεννιάτικα έθιμα

 

της Δέσποινας Μπαλάτσα

Πολλά παιδιά της ηληκίας μου, αλλά και μεγαλύτερα δεν γνωριζουν τα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Σε αυτό το άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε ορισμένα από αυτά.

         Το ρόδι

 

«Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ΄ ένα ράσο τυλιγμένοι»

Τι είναι;

    Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε το ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα.

      Το τάισμα της βρύσης

 

   Στην Κεντρική Ελλάδα οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων (αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς), πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση «για να κλέψουν το άκραντο νερό». Το λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ΄ όλη τη διαδρομή. Όταν φτάνουν εκεί, την «ταϊζουν», με διάφορες λιχουδιές: βούτυρο, ψωμί, τυρί… Και λένε:

«Όπως τρέχει το νερό σ΄ βρυσούλα μ΄, έτσ΄ να τρέχ΄ και το βιό μ΄».

   Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, «κλέβουν νερό» και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιουν όλοι από τ΄ άκραντο νερό. Με το ίδο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

           

  Ο Αϊ-Βασίλης

 

   Την παραμονή των Χριστουγέννων, σ” ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους και περιμένουν με λαχτάρα τον Αϊ-Βασίλη…

   Προικισμένος με εξαιρετικές δυνάμεις, δεν έχει τους ανθρώπινους περιορισμούς, μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε μία και μόνη νύχτα και δεν έχει καμια δυσκολία να βρίσκεται ταυτόχρονα σε αμέτρητα μέρη.

   Γνωστός ως Πατέρας Χριστούγεννα στους Άγγλους, Περ Νοέλ στους Γάλλους, Σίντερκλάους στους Ολλανδούς. Οι Γερμανοί τον ονομάζουν Χριστκίντλ. Οι Κινέζοι έχουν το δικό τους Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, που σημαίνει Καλός γερο-Πατέρας, και οι Ιάπωνες έχουν τον Χοτέισο, που έχει μάτια και μπροστά και πίσω από το κεφάλι του και φέρνει μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια. Στην Ιταλία, την παραμονή των Επιφανείων, η καλή μικρή μάγισσα Μπεφάνα κατεβαίνει από την καμινάδα καβάλα σε μια σκούπα και γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών μικρών Ιταλών και Ιταλίδων.

//

2 comments on “Χριστουγεννιάτικα έθιμα

  1. Ο/Η Τάσος Ζουπίδης λέει:

    Βρίσκω εξαιρετικά γοητευτική την αναζήτηση της σημασίας λέξεων, εθίμων και γενικότερα τη διερεύνηση και την ερμηνεία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος και για τη σύντομη αλλά ταυτόχρονα περιεκτική παρουσίασή του.

  2. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Όσο ζει κανείς, μαθαίνει. Κι έμαθα για έθιμα που δε γνώριζα μέσα από το συγκεκριμένο αξιόλογο κείμενο! Δέσποινα, μπράβο!

Σχολιάστε

Top