Πρωταπριλιά

ΑΠΟ: Νίκος Κουφού - Απρ• 01•16
Πρωταπριλιά

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Είναι μια συνήθεια των ανθρώπων  με παγκόσμια διάσταση. Η καταγωγή του εθίμου προέρχεται από την Δύση και οι ρίζες του από τους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι εκείνη τη μέρα συνήθιζαν να πηγαίνουν για ψάρεμα επειδή καλυτέρευε ο καιρός. Αλλά τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια  ωστόσο πάντοτε υπήρχαν οι ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια.

Το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο τον κόσμο από τους Κέλτες και τους Γάλλους, πρώτα με τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Με την βοήθεια του ίντερνετ η πρωταπριλιά έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Τα λεγόμενα  «hoax» κυριαρχούν στο διαδίκτυο, τα οποία είναι συνηθισμένες διαδικτυακές φάρσες.

Από την εποχή των Σταυροφοριών ήταν γνωστό το έθιμο στον ελληνικό χώρο. Η συνήθεια να λένε ψέματα στην Ελλάδα είναι γνωστή  και αποτελεί όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.Συνοψίζοντας, το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Οι μαθητές του ΓΕΛ  Ιαλυσού εφαρμόζουν αυτό το έθιμο σήμερα και με αφορμή το γεγονός ότι βρίσκονται όλοι μαζί στον σχολικό χώρο, συχνές είναι οι ανώδυνες φάρσες που κάνουν στους καθηγητές  και ιδιαίτερα μεταξύ τους.

Σχολιάστε

Top