17ος Διεθνες Φεστιβαλ Κινηματογραφου Ολυμπιας & 14η Ευρωπαϊκή Συναντηση Νεανικης Οπτικοακουστικης Δημιουργίας

ΑΠΟ: Αντωνης Καρατζιας - Νοε• 11•14

Απο 29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2014  θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη  και σε άλλες πόλεις της Ηλείας  το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Θα γίνουν επίσης προβολές και εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO. Στην CAMERA ZIZANIO διαγωνίζονται 250 ταινίες από ευρωπαϊκές χώρες. Στο ελληνικό τμήμα συμμετέχουν 220 ταινίες από 190 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Υποστηρικτές και συνεργάτες είναι  το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο Δήμος Πάτρας, το ΤΕΙ Πάτρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φορείς εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Κινηματογραφικές Λέσχες, οι επαγγελματικές ενώσεις του οπτικοακουστικού χώρου και άλλοι φορείς. Το  Φεστιβάλ ενισχύεται και από το πρόγραμμα MEDIA της Ε.Ε.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες επαγγελματιών, μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων, 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 36 ταινίες μικρού μήκους. Ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα αποτελεί το KID’ S & DOC στο οποίο διαγωνίζονται 18 ντοκιμαντέρ. Μέσω των ταινιών όλων των προγραμμάτων εκπροσωπούνται 45 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους.

Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν και ταινίες σε αφιερώματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:

«Zoom in European Children’ s Films» (Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, ανοχής στη διαφορετικότητα, σχολικού περιβάλλοντος κλπ).

«Χωρίς λόγια αλλά με πολλά χρώματα και μουσικές». Ευρωπαϊκό Πανόραμα μικρού μήκους ταινιών για παιδιά δημοτικού.

«Μια χώρα, μια μουσική». Ταινίες για τον πλούτο της μουσικής σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Τόσο για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας όσο και για το πρόγραμμα της 14ης CAMERA ZIZANIO, θα υπάρχουν εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται οι εξής παράλληλες δράσεις:

-            θα λειτουργούν εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων, κατασκευής μάσκας, κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών, κολάζ κλπ.

-            θα κυκλοφορείται καθημερινά η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά

-            θα μεταδίδεται καθημερινά με ευθύνη των παιδιών από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο

-            θα μεταδίδονται καθημερινά μέσω διαδικτύου γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)

-            θα προβάλλεται καθημερινά πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)

-            θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με καταξιωμένους συγγραφείς

-            θα δοθούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις

-            θα γίνουν ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα

-            θα προβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», οι καλύτερες παιδικές και νεανικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σύγχρονες αλλά και κλασικές, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων.

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.  

Σχολιάστε

Top