Το κάπνισμα ως καθημερινή συνήθεια

ΑΠΟ: aggelos12 - Ιαν• 23•20

Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής του καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο ή πούρο  αβανα ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής  και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Κατά το  άναμμα ενός τσιγάρου, ο καπνός(ο καπνός που περιέχει το τσιγάρο ή το πούρο)καίγεται και παράγει νέφος καπνού. Το τσιγάρο περιέχει 8.000 βλαβερές ουσίες στον οργανισμό οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο. Οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν προσδιορίσει περισσότερες από 100 εξ αυτών ως αιτίες ή πιθανές αιτίες ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εμφύσημα.  Στις χημικές αυτές ουσίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το αρσενικό, το βενζόλιο, το βενζο[α]πυρένιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδος, κάδμιο), το υδροκυάνιο και συγκεκριμένες νιτροζαμίνες του καπνού.

Είναι όμως όλα τα τσιγάρα βλαβερά και εθιστικά;

Ναι, όλα τα τσιγάρα είναι βλαβερά και εθιστικά. Παρότι στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες μάρκες τσιγάρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. είδος χαρμανιού, διάμετρος, μήκος, καθώς και περιεκτικότητα σε πίσσα, νικοτίνη ή μονοξείδιο του άνθρακα), οι καπνιστές δεν πρέπει να θεωρούν ότι οποιοδήποτε από τα χαρακτηριστικά αυτά σημαίνει ότι ένα τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό ή εθιστικό σε σχέση με κάποιο άλλο.

Περιεκτικότητα σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα.

Πίσσα

 Η πίσσα είναι το υπόλειμμα των σωματιδίων που περιέχονται στο νέφος του καπνού των τσιγάρων. Δεν πρόκειται για μία και μόνο χημική ουσία· αντίθετα, είναι ένα μείγμα από εκατοντάδες συστατικά του νέφους καπνού. Η πίσσα μετριέται σε εργαστηριακές συνθήκες, όπου παγιδεύονται τα σωματίδια σε ένα φίλτρο και, στη συνέχεια, αφαιρείται το νερό και η νικοτίνη.

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι ένα φυσικό χημικό που υπάρχει στο φυτό του καπνού. Όταν ο καπνός καίγεται, η νικοτίνη μεταφέρεται στο νέφος καπνού του τσιγάρου. Παρότι είναι εθιστική, η νικοτίνη δεν είναι η κύρια αιτία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το να καπνίζεις ένα ή δύο πακέτα τσιγάρα ημερησίως δεν είναι, φυσικά, το καλύτερο για τους πνεύμονές σου. Ωστόσο για εκείνους που αρέσκονται σε ένα τσιγαράκι πού και πού η ερώτηση είναι «Πόσα τσιγάρα μπορώ να καπνίσω προτού αρχίσω να βλάπτω την υγεία μου;». Η απογοητευτική και… αποθαρρυντική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «κανένα», ωθώντας ουσιαστικά στους καπνιστές να προβούν στην άμεση διακοπή του καπνίσματος με ή άνευ υποκατάστατων όπως ηλεκτρονικό τσιγάρο, τσίχλες, τσιρότα νικοτίνης κλπ. Υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο το οποίο μας δείχνει πως γίνονται τα πνευμόνια ενός καπνιστή μετά από 30 πακέτα τσιγάρων.

Το βίντεο είναι:https://www.youtube.com/watch?v=HD__r66sFjk

Αυτά για τo κάπνισμα! Όσο μπορείτε να το αποφεύγετε γιατί μια μέρα θα σας βλάψει.

One Comment

Σχολιάστε

Top