«Η εξέλιξη της μουσικής»

ΑΠΟ: Ιωάννης Χατζησάββας - Δεκ• 04•14

70s,80s,90s αυτές τις ξακουστές μουσικές δεκαετίες που οι γονείς μας , μας μιλούσαν , μιλούν και θα μιλάνε για πολύ ακόμα, έχει διαδεχθεί η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική όπως είναι η E.D.M. (Electro Dance Music), Trance , House ,Progressive House κτλ.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής του 2014 είναι

  1. Hardwell    (E.D.M.)
  2. Dimitri Vegas & Like Mike    (E.D.M.)
  3. Armin Van Buuren     (Progressive House,Trance)
  4. Martin Garrix    (E.D.M.)
  5. Tiesto    (Progressive House,E.D.M.)

Το νέο αυτό είδος μουσικής έχει μαγνητίσει το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας σήμερα.

logos.525.geracao-anos-70_-80-_-90_1408822293711

 

Όμως δεν παύουν να υπάρχουν και τα λίγα  εκπληκτικά  και διαχρονικά μαγαζιά που κάνουν το παν για να βγάλουν στο φως αυτές τις εκπληκτικές μουσικές προηγούμενων δεκαετιών.Άραγε γιατί;

Είναι απλά ξεχασμένα στον χρόνο ή τα μουσικά ακούσματα που προσφέρουν έμειναν ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου;

Η μουσική είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος από πολύ νωρίς άρχισε να ακούει και να ξεχωρίζει αρμονικούς φυσικούς ήχους. Στην πορεία, άρχισε να αναπαράγει τους ήχους αυτούς και να τους ανασυνθέτει δημιουργικά.

Τα είδη της μουσικής πολλά, Dance, Soul, Jazz, Rock, Blues, Latin, Ambient…και τόσα άλλα που δημιούργησε ο άνθρωπος για να καλύπτει τις ανάγκες του σε νέα, διαφορετικά κάθε φορά ακούσματα.

Μερικά από αυτά αποτέλεσαν την βάση για τα επόμενα.

Όποια μορφή και να έχει η μουσική σήμερα, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί  την εξέλιξη της μουσικής από την γέννηση της. Και σίγουρα είναι μέρος της κουλτούρας κάθε λαού, οπότε αυτό που καθορίζει την επικρατέστερη μουσική είναι το ΚΟΙΝΟ.

Όπως είπε ο Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

«Γι’ αυτήν την καινούρια μουσική χρειάζονται και καινούρια αφτιά.»

Στο παρακάτω βίντεο ,πέντε εκπληκτικές φωνές (pentatonix) αρκούν για να κατανοήσουμε την εξέλιξη της μουσικής ανά τους αιώνες.

 

4 Comments

  1. Χρυσόστομος Τζάνος Ο/Η Χρυσόστομος Τζάνος λέει:

    Πολύ ωραίο … αλλά εστιάζει πολύ στην ηλεκτρονική μουσική και γενικότερα στην σύγχρονη μουσική…ενώ ο τίτλος του άρθρου γράφει <>…Η μουσική δεν ξεκίνησε στα 70s στα 80s και στα 90s…Η μουσική χρονολογεί και εξελίσσει την ιστορία της ως παράλληλη μ” εκείνη της γλώσσας, κατ” ουσίαν ως παράλληλη της ανθρώπινης εξέλιξης!!!Μουσική υπήρχε στην προϊστορική εποχή , στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Εξελίχθηκε στον Μεσαίωνα , όπου κατά την γνώμη μου κορυφώθηκε διότι τότε καταγράφηκε το πρώτο σύστημα μουσικής γραφής. Κατά την κλασσική μουσική στη δυτική Ευρώπη, η μουσική εξελίχθηκε από τη μονοφωνία ως την πολυφωνία και την ομοφωνία, από την εξάρτησή της στο ποιητικό – κυρίως θρησκευτικού αρχικά περιεχομένου – κείμενο, έως την ανεξαρτητοποίηση της από τη γλώσσα μέσω της ενόργανης μουσικής. Συνοψίζοντας θέλω να επισημάνω την σημασία της διαχρονικότητας της μουσικής απο τους αρχαίους πολιτισμύς μέχρι και σήμερα .

Σχολιάστε

Top