Έθιμα Xριστουγένων

ΑΠΟ: Λευτέρης Καραβόλιας - Ιαν• 13•15
  1. Το ζύμωμα του χριστόψωμου. Ένα χριστιανικό έθιμο που συνήθιζαν να το φτιάχνουν οι αγρότες και οι τσοπάνηδες. Χριστόψωμο αλλά και ψωμί του Χριστού. Το ζύμωμα είναι πολύ σημαντικό. Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλο. Στο κέντρο μπαίνει ένα καρύδι ή ένα αβγό συμβολίζοντας τη γονιμότητα.
    bas
  2. Τα 12 αδράχτια. Από τα Χριστούγεννα ώς τα Φώτα μπαίνουν 12 αδράχτια στο τζάκι έτσι ώστε όταν τα βλέπουν οι καλικάντζαροι να μην κατεβαίνουν στην καμινάδα.
  3. Οι απαγορευμένες τροφές. Αν δεν θέλετε να βγάλετε… καλόγηρους, τότε από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια -που φεύγουν οι καλικάντζαροι- δεν πρέπει να τρώτε ελιές, φασόλια και σύκα.
    fghfgh
  4. . Το τάισμα της βρύσης. Στην κεντρική Ελλάδα τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων τα κορίτσια πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση –του μπάνιου, και παίρνουν το αμίλητο νερό. Εννοείται ότι τα κορίτσια δεν μιλάνε μεταξύ τους σε όλη τη διαδρομή. «ταΐζουν» τη βρύση με βούτυρο, τυρί, ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς.
    elies
  5. Το έθιμο του ροδιού. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί, κάνοντας ποδαρικό. Ώστε ο καινούριος χρόνος να είναι τυχερός. Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.
    rodi
  6. Στο παρελθόν τα μελομακάρονα ήταν αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα (για να φαγωθούν με τη λήξη της νηστείας) και οι κουραμπιέδες για την Πρωτοχρονιά. Σήμερα ο διαχωρισμός αυτός δεν υπάρχει.
    melomakarona
  7. Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Λέγεται ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο υπήρχε ήδη από την αρχαία Ελλάδα με τα παιδιά να περιφέρονται στους δρόμους με στολισμένα κλαδιά, τραγουδώντας αρχαία ελληνικά κάλαντα.
    dentro

Σχολιάστε

Top