ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟ: Καραβόλια Πόπη - Δεκ• 16•14

Τη Σοκολάτα την βρίσκουμε σε  σειρές προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο.Αποτελούν βασικό συστατικό στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα όμως μπορούμε να βρούμε και σε ροφήματα.
Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα θρεπτικά τρόφιμα. Όταν ακούμε τη λέξη σοκολάτα το μυαλό των περισσοτέρων γεμίζει σκέψεις λιγούρας αλλά και φόβο.Μια γλυκιά απόλαυση, που παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «αμαρτία»,έχει όμως και πολλά οφέλη.
Η άξια της σοκολάτας στην διατροφή είναι πολύ σημαντική. Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η σοκολάτα προάγει την υγεία.Η μικρή κατανάλωση καλής σοκολάτας είναι καλή για τον οργανισμό. Το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο της σοκολάτας, συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το μαγνήσιο όταν είναι χαμηλό στο αίμα αυξάνει τους πόνους που έχουν γυναίκες πριν από την έναρξη της περιόδου τους. Ο χαλκός συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθάει στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στα μαλλιά και βοηθάει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επιπρόσθετα, η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη, αποτελεί πολύ σημαντική πηγή πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες των κυττάρων και αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Τα φλαβονοειδή συμβάλλουν επίσης στη μείωση της υπέρτασης και βελτιώνουν τη συνολική αγγειακή μας λειτουργία.
Ακόμη, η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που μας χαρίζει, βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής μας διάθεσης.Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι με την κατανάλωση της ενεργοποιείται συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εκκρίνονται χημικές ουσίες που είναι οι ίδιες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ψυχικής ευφορίας και ικανοποίησης.
Απολαύστε λίγη ποσότητα χωρίς φόβο!

4 Comments

  1. Ο/Η Σμάρω Ζερβού λέει:

    Πόπη μου, επειδή είμαι λάτρης της σοκολάτας (άλλωστε ποιος δεν είναι;) μου αρέσει τόσο πολύ το θέμα σου και μπράβο σου!!!

  2. Ο/Η Ιωάννα Γιαννακού λέει:

    Πολυ ωραίο το θέμα που διάλεξες και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!

  3. Ο/Η fotini λέει:

    Μέσα από την εργασία σου ανέδειξες ότι η σοκολάτα( αν και για κάποιους αποτελεί «αμαρτωλή» σκέψη) κάνει καλό και στην υγεία!! Μπράβο πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!!! (Συγγενής Σμάρως)

  4. Ο/Η Hera λέει:

    Πολυ ωραίο το θέμα που διάλεξες και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες.H σοκολάτα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και χαίρομαι που εκτός από την απόλαυση που μου προσφέρει , κάνει και καλό στην υγεία ! ;)

Σχολιάστε

Top