Εφηβεία και Διατροφή

ΑΠΟ: Καραβόλια Πόπη - Φεβ• 10•15

Η εφηβεία είναι μια χρονική περίοδος που το παιδί περνάει από πολλές  σωματικές αλλά και ψυχολογικές αλλαγές. Εξάλλου η ανάπτυξη των παιδιών στην εφηβεία  γίνεται  γρήγορα και ο ρυθμός της μεταβολής  είναι  πολύ  μεγάλος. Στα χρόνια της εφηβείας, το σώμα αλλάζει  σταδιακά, μιας και το παιδί «μεταμορφώνεται» σε ενήλικα μέσα σε μερικά μόλις χρόνια. Όλο και πιο συχνά, τα  παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την διατροφή τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Όμως πολλές φορές ενώ τα παιδιά προσπαθούν να κάνουν καλό στον εαυτό τους, καταλήγουν στο αντίθετο διότι δεν ξέρουν πως να το κάνουν .Στα αγόρια, η μυϊκή μάζα αυξάνεται σημαντικά, όπως και η οστική μάζα, δηλαδή τα κόκκαλα, τα οποία μεγαλώνουν  έως ότου το άτομο φτάσει το μέγιστο ύψος του περίπου στο τέλος της εφηβείας. Παράλληλα, ο έφηβος βιώνει ορμονικές αλλαγές που δίνουν και τα χαρακτηριστικά του φύλου.

Αντίστοιχα, και στα κορίτσια υπάρχει μεν αύξηση της μυϊκής και της οστικής μάζας αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα αγόρια. Αντίθετα, παρατηρείται μια αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική αύξηση της λιπώδους μάζας, που σχετίζεται με την διαμόρφωση του γυναικείου σώματος τόσο σε εξωτερικό επίπεδο (π.χ. ανάπτυξη στήθους) όσο και σε εσωτερικό, μιας και το λίπος είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθούν οι ορμονικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την έναρξη και σταθεροποίηση της περιόδου.

Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές και να φτάσει το παιδί στην τελική του ανάπτυξη είναι απαραίτητο να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω της ισορροπημένης διατροφής του. Δυστυχώς όμως πολλοί έφηβοι δεν τρέφονται σωστά είτε λόγω του προγράμματος τους αφού δεν προλαβαίνουν να φάνε, είτε λόγω της κοινωνικής τους ζωής δηλαδή πολλά γεύματα ανθυγιεινά  είτε ακόμα και λόγο ακατάλληλης δίαιτας.

Ημερήσιες ανάγκες, εφήβων σε ενέργεια και πρωτείνη

Πηγή: http://www.iatronet.gr/diatrofi/paidiki-diatrofi/article/1095/diatrofi-stin-efiveia-poia-einai-i-diatrofiki-katastasi-toy-sygxronoy-efivoy.html

Ηλικία Ενέργεια Ανάλογο Eνέργεια Πρωτείνη
(έτη) (θερμίδες) ύψος (cm) (θερμίδες/cm) (γρ./ cm )
———— ————— ————- ——————– —————–
Aγόρια
11-14 2500 157 15.9 0.29
15-18 3000 176 17.0 0.34
Κορίτσια
11-14 2200 157 14.0 0.29
15-18 2200 163 13.5 0.27

5 Comments

  1. Ο/Η Γονέας Άννας λέει:

    Εξαιρετική δουλειά ! Το παραπάνω άρθρο είναι γραμμένο προσεγμένα και δίνει χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά αλλά και στους γονείς !

  2. Ο/Η amk λέει:

    πολυ σωστή η διατύπωση και ακόμα σωστότερο το περιεχόμενο!!!

  3. Ο/Η Ειρήνη Τσαβαρή λέει:

    πολύ καλό!

  4. Ο/Η Αναστασία λέει:

    Ενδιαφέρον!

Σχολιάστε

Top