Δέκα τρόποι για να διώξετε το άγχος

ΑΠΟ: Βελεχέρη Μαρία - Φεβ• 17•15

Άγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτικές εσωτερικές διαταραχές, ξηροστομία, ωχρότητα, τρόμος, κεφαλαλγία, κ.α.).

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος:

1. Κρατήστε ημερολόγιο  Το ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει σαν «μάσκα οξυγόνου» και να οργανώσει τα ασφυκτικά οικονομικά, τα επαγγελματικά άγχη και τις οικογενειακές υποχρεώσεις μας. Σημειώστε όλα αυτά που σας προκάλεσαν άγχος μέσα στη μέρα, πώς νιώσατε τη στιγμή εκείνη -σωματικά και ψυχικά- πώς αντιδράσατε στη συνέχεια αλλά και τι κάνατε ώστε να ανακουφιστείτε. Αυτή η ιδιότυπη καταγραφή θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τη συμπεριφορά σας και να βελτιώσετε τον τρόπο που αντιδράτε αν αυτός σας προκαλεί δυσφορία.

2. Αποφύγετε τα… αγχογόνα Μήπως οι μεγάλες ουρές στο σουπερμάρκετ ή το παρκάρισμα στο κέντρο σας αγχώνουν ιδιαίτερα; Προσπαθήστε να μην υποβάλετε τον εαυτό σας στην ανάγκη να τα υφίσταται. Αλλάξτε την ώρα και τη μέρα που κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας και προτιμήστε τα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας στο κέντρο. Προσπαθήστε να βρείτε πρακτικές λύσεις που θα σας απαλλάξουν από ένα πολύ σημαντικό ποσοστό άγχους.

3. Φάτε… αγχολυτικά Ελαττώστε όσο μπορείτε την πρόσληψη της καφεΐνης και της ζάχαρης στην διατροφή σας και προσπαθήστε να εντάξετε στη δίαιτά σας τροφές που περιορίζουν τα ποσοστά της κορτιζόλης, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ζυμαρικά, βρώμη, ψωμί, δημητριακά), πορτοκάλια, λιπαρά ψάρια και κυρίως το γάλα και το τσάι, τα οποία ανακουφίζουν από το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης.

4. Βάλτε όρια Οι βασικότερες αιτίες δημιουργίας άγχους είναι οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Γι’ αυτό αποφύγετε να κάνετε πράγματα χωρίς να θέλετε, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Εκφράστε τη διαφωνία σας, όταν αισθάνεστε την ανάγκη, και μην πνίγετε τα συναισθήματά σας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα πάρετε στο κρεβάτι και να στριφογυρίζετε μαζί τους όλη νύχτα.

5. Φανείτε ειλικρινείς Τα ψέματα μπορεί κάποιες φορές να μας γλιτώνουν από δύσκολες καταστάσεις αλλά πόσο μας βοηθούν στην πραγματικότητα; Η ειλικρίνεια είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να ξεμπερδέψουμε από καταστάσεις που προκύπτουν στην πορεία της ζωής μας. Προσπαθήστε, όσο γίνεται, να είστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό σας και τις επιλογές σας αλλά και απέναντι στους άλλους. Εάν τα καταφέρετε, θα νιώσετε να φεύγει από εσάς ένα πολύ μεγάλο βάρος.

6. Αγοράστε τσίχλες Οι τσίχλες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, αφού βοηθούν να μειωθεί σημαντικά η ένταση που συσσωρεύουμε μέσα στην ημέρα, ενώ μειώνει την κορτιζόλη κατά 12%.

7. Φιλοσοφήστε το! Ο Επίκτητος έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για πράγματα που δεν περνούν από το χέρι μας. Κι όσο για αυτά που περνούν από τον έλεγχό μας; Εκεί δεν υπάρχει χώρος για ανησυχία αλλά για δράση.

8. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας Η σωματική άσκηση και ο καλός ύπνος δεν μας κρατούν μόνο όμορφους και υγιείς. Επηρεάζουν και την υγεία της ψυχής μας. Προσπαθήστε λοιπόν να αφιερώνετε στον οργανισμό σας τις ώρες ύπνου που έχει ανάγκη, καθώς έχει αποδειχθεί πως η καλή ποιότητα ύπνου «ευθύνεται για τη μείωση των ποσοστών της κροτιζόλης. Επιπλέον, η άσκηση θα βοηθήσει τους μύες σας να χαλαρώσουν και τις ορμόνες του άγχους σας να βρουν το δρόμο προς την έξοδο.

9. Κάντε ένα διάλειμμα Επιτρέψτε στον εαυτό σας κάποιες ελάχιστες «πολυτέλειες» που έχετε παρατηρήσει ότι σας βοηθούν να αποβάλλετε μέρος του άγχους. Κάντε μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο, επισκεφτείτε ένα φιλικό σπίτι ή πάρτε τηλέφωνο την κολλητή σας, όταν νιώθετε να «πνίγεστε». Αμέσως θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

10. Μάθετε να συγχωρείτε Προσπαθήστε να συμβιβαστείτε στην ιδέα ότι δεν μπορούμε να προβλέπουμε διαρκώς τα πάντα και περιορίστε την ανάγκη σας να ελέγξετε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Δώστε στον εαυτό σας και στους άλλους το περιθώριο να κάνουν λάθος. Αμέσως θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

 

3 Comments

  1. Ο/Η κιμ λέει:

    Ελπίζω να με βοηθήσει αυτο :)

  2. Ο/Η Γκιζέλα λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο!

  3. Ο/Η Χαρούλα λέει:

    Πολύ καλό άρθρο, μπράβο!!

Σχολιάστε

Top