Αναλφαβητισμός

ΑΠΟ: Νίκος Κουφού - Φεβ• 19•16

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ο αναλφαβητισμός είναι η άγνοια των γραμμάτων, να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να γράψει και να διαβάσει.

Στην εποχή μας ο αναλφαβητισμός αποτελεί μείζον πρόβλημα. Η 8η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η διεθνής ημέρα εξάλειψης  του αναλφαβητισμού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι αναλφάβητοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες , στους οργανικά και  λειτουργικά αναλφάβητους. Οι οργανικά αναλφάβητοι δεν έχουν πάει ποτέ σε σχολείο δηλαδή δεν έχουν διδαχθεί γραφή και ανάγνωση . Από την άλλη πλευρά οι λειτουργικά αναλφάβητοι παρόλο που είχαν μερικές γνώσεις δεν τις εκμεταλλεύτηκαν και δεν τις αξιοποίησαν με αποτέλεσμα να ξεχαστούν.

ΑΙΤΙΑ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ

-Οικονομικοί λόγοι

Τις περισσότερες φορές ένας από τους παράγοντες του αναλφαβητισμού είναι η οικονομική δυσχαίρεια. .Η αδυναμία της οικογένειας να στείλει το παιδί της στο σχολείο λόγω φτώχειας σημαδεύει το παιδί για όλη του την ζωή . Παρόλο που υπάρχουν δημόσια σχολεία ,για οικονομικό συμφέρον η οικογένεια προτιμάει να δουλεύουν τα παιδιά για να παρέχουν και αυτά ένα εισόδημα στο νοικοκυριό.

-Πόλεμος

Ο πόλεμος είναι ο καθοριστικός παράγοντας αναλφαβητισμού και από αυτό διαπιστώσουμε γιατί  το μεγαλύτερο ποσοστό αναλφαβητισμού εντοπίζεται σε  άτομα προχωρημένης ηλικίας.

-Αδιαφορία του κράτους

Αν και το ποσοστό που ευθύνεται το κράτος για τον αναλφαβητισμό  σήμερα είναι μικρό ,κανείς  θα έλεγε ότι παλαιότερα ήταν αυξημένο .Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με δραστικά μετρά από το κράτος . Υπάρχουν όμως κράτη που δεν επενδύουν ούτε τα ελάχιστα στην παιδεία τους με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι ιδίατερα αισθητό.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

-Ένας αναλφάβητος σήμερα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

-Νιώθει μειονεκτικά απέναντι στους άλλους και πολλές φορές περιθωριοποιείται.

-Δεν θα μπορεί να βρει δουλειά και οι τομείς απασχόλησης του είναι ελάχιστοι.

-Δεν θα γνωρίσει ποτέ την χαρά γραφής και ανάγνωσης.

-Θα στηρίζεται πάντα στις απόψεις των άλλων χωρίς να έχει προσωπική άποψη-γνώμη πάνω σε ένα θέμα .Έτσι αποτελεί πρόβλημα στο κράτος με την «λάθος» πολιτική του ψήφο.

 

 

Σχολιάστε

Top