«Ταινίες εμπνευσμένες από την Οδύσσεια του Ομήρου» από τον μαθητή Στάμο Σωτήρη, Β4

    Στο τεύχος αυτό θα θυμίσουμε κάποιες ταινίες του Χόλυγουντ που οι δημιουργοί τους έχουν εμπνευστεί από την Οδύσσεια του Ομήρου. Η Οδύσσεια εξάλλου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν ασκήσει επίδραση στην ανθρωπότητα.
Οι ταινίες για τον Οδυσσέα είναι πολλές, θα αναφέρουμε όμως τις πιο σημαντικές από αυτές που έγιναν επιτυχίες στον κινηματογράφο.

Οδύσσεια (1997)

32

     Μια ταινία που υμνεί το ελληνικό δαιμόνιο και ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση του έπους του Ομήρου. Αν και εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη συγκεκριμένη παραγωγή ως μία αυτοτελή  ταινία (176 λεπτά), ουσιαστικά στο εξωτερικό προβλήθηκε ως μια μίνι σειρά δύο επεισοδίων το 1997 από το κανάλι NBC. Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στη Μάλτα, στη Τουρκία και σε πολλά μέρη της Μεσογείου. Η σειρά απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας ( Andrei Konchalovsky) και πρωταγωνιστές ήταν:  Armand Assante ως ο Οδυσσέας, Greta Scacchi ως Πηνελόπη, Ειρήνη Παππά ως Αντίκλεια, Κρίστοφερ Λι ως Τειρεσίας, Ιζαμπέλα Ροσσελίνι ως Αθηνά. Ένας από τους παραγωγούς της σειράς, ο Ρόμπερτ Χάλμι είχε κάνει την δήλωση:  «Ο στόχος μας είναι μοιρασμένος μεταξύ της (οικονομικής) επιτυχίας και της προώθησης του πολιτισμού («pushing culture»). Αν ο Όμηρος μπορέσει να νικήσει τα σκουπίδια, τότε μπορούμε να πούμε ότι ακόμη υπάρχει γούστο στην Αμερική».

Οδύσσεια 1958

33

    Μια από τις πρώτες απόπειρες του Χόλυγουντ να μεταφέρει το ομηρικό έπος στη μεγάλη οθόνη, ευτύχισε να αποτελεί μια μεγάλη παραγωγή, και να πλαισιώνεται από πρωταγωνιστές του κύρους των Κερκ Ντάγκλας (Οδυσσέας), Σιλβάνα Μάνγκανο (Πηνελόπη) και Άντονι Κουίν. Ειδικά ο πρώτος ερμηνεύει με τεράστια ορμή και δυναμισμό τον πολυμήχανο Οδυσσέα, ενώ η δεύτερη καταφέρνει να αποφύγει τις κοινοτοπίες και να προσδώσει στο ρόλο της τη δραματικότητα και το θάρρος που του αναλογεί.

Η ταινία ζωντανεύει μοναδικά όλα τα γνωστά περιστατικά της Οδύσσειας, με κορυφαία την αναμέτρηση του Οδυσσέα και του Κύκλωπα, ενώ αποτελεί μια από τις καλύτερες αναπαραστάσεις της μυκηναϊκής Ελλάδας (ειδικά οι σκηνές στο παλάτι του Οδυσσέα) που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

 

 Penelopa  2009

35

     Είναι μια αυστραλιανο-κροατική συμπαραγωγή που βασίζεται στο έπος του Ομήρου για την Πηνελόπη, η οποία ακολουθεί τον ψυχολογικό αγώνα μιας γυναίκας, καθώς περιμένει είκοσι χρόνια τον άντρα της να επιστρέψει από τον Τρωικό πόλεμο.

Υπάρχει όμως και το The Odyssey (1987), μια παλιά κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων.

36

    Η υπόθεση είναι γνωστή: Ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης αποτυγχάνει να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά την κατάκτηση της Τροίας από τους Αχαιούς. Οι Ολύμπιοι Θεοί συζητούν το πρόβλημά του με τον Θεό της Θάλασσας, τον Ποσειδώνα, ενώ η πιστή σύζυγός του Πηνελόπη γοητεύεται από πολλούς φιλόδοξους μνηστήρες που ελπίζουν να καταλάβουν τον θρόνο του. Αυτό το κλασικό έπος του Ομήρου διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο Οδυσσέας ξεπερνά πολλούς σοβαρούς κινδύνους, όπως η μοναχική Κίρκη και ο φοβερός Μονόφθαλμος Κύκλωπας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης