«Γονείς και Ασφαλής Πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο» από τη μαθήτρια Τσαλίκη Σταυριάννα, Β4

Το διαδίκτυο είναι ένας θησαυρός γνώσεων και ένα πολύτιμο εργαλείο για το μέλλον του παιδιού, όμως κρύβει και τεράστιους κινδύνους. Καθώς είναι πρακτικά αδύνατον ένας γονιός να απαγορεύσει τη χρήση των social media στον υπολογιστή, το κινητό ή σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί, μπορεί να το εκπαιδεύσει ώστε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.

Βρείτε χρόνο και «ερευνήστε» τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες με τις οποίες ασχολείται το παιδί σας, ή θέλει να ασχοληθεί και διαβάστε καλά τις ρυθμίσεις ασφαλείας που είναι διαθέσιμες.

Οι αρχικές εξερευνήσεις που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψή σας, με συμβουλές και καθοδήγηση ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν σωστότερη χρήση του διαδικτύου.

Συζητήστε μαζί τους κινδύνους της έκθεσης των προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κ.λπ.), φωτογραφιών (άσεμνες και μη), ή ακόμα και των χώρων στους οποίους συχνάζουν.

Συζητήστε μαζί τους προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι οι φίλοι τους σε κάποιο προφίλ θα πρέπει να είναι μόνο αυτοί που είναι φίλοι τους και στην πραγματική ζωή. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποδέχονται άγνωστα άτομα, ούτε «φίλους φίλων».

Αρκετοί πάρoχoι διαδικτύου παρέχουν στους πελάτες τους δωρεάν υπηρεσίες γονικού ελέγχου οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα προστασίας από ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο. Επίσης προσφέρονται διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τον πάροχο, όπως ορισμός χρονικών ορίων χρήσης, αποκλεισμός παιχνιδιών, αποτροπή χρήσης προγραμμάτων και διαχείρισης περιεχομένου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.microsoft.com/el-gr/windows/

https://support.apple.com/el-gr/guide/mac-help/welcome/mac

https://support.apple.com/el-gr

https://support.google.com/googleplay/?hl=el#topic=3364260

Google Chrome: https://safety.google/families/

Safari: https://support.apple.com/el-gr

Firefox: https://support.mozilla.org/el/

Internet Explorer: https://www.microsoft.com/el-gr/windows/

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης