«Η Σχέση των Εφήβων με τη Μόδα» από τη μαθήτρια Κορτσαλού Μαρία, Γ5

Η μόδα παίζει σημαντικό ρόλο σε εμάς, τους σύγχρονους εφήβους. Οι λόγοι είναι πολλοί και αυτό έχει και θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο.

Για τους νέους ο τρόπος ένδυσης αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά τους και τη ψυχολογία τους. Είναι ο τρόπος να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους, τα συναισθήματά τους και να δείξουν πόσο διαφέρουν από  τους γύρω τους. Μερικές φορές κάνουν τατουάζ, piercing, φοράνε έντονα χρώματα με περίεργα σχέδια, προκαλώντας έτσι τα σχόλια και τις αντιδράσεις των μεγαλύτερων.

Πολλές φορές, επίσης, τα ρούχα αποτελούν το μέσο των νέων για να ενταχθούν σε ομάδες φίλων. Καθώς τα ρούχα δείχνουν την προσωπικότητα αυτού που τα φοράει, δημιουργούνται με κριτήριο αυτά παρέες ανάμεσα σε άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα και ίδιο τρόπο ντυσίματος. Συνήθως, οι νέοι επιλέγουν ρούχα μοδάτα για να αρέσουν στο άλλο φύλο. Είναι, λοιπόν, τα ρούχα ένα μέσο κοινωνικοποίησης.

Παρ’ όλα αυτά, η έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Οι έφηβοι πολλές φορές φοράνε ρούχα επειδή απλά είναι στη μόδα και όχι επειδή τους ταιριάζουν ή τους αρέσουν πραγματικά. Δίνουν, δηλαδή, μεγαλύτερη έμφαση στο να φαίνονται μοδάτοι και στο πώς θα βγάζουν μια καλή εικόνα προς τα έξω. Παράλληλα δε διστάζουν να κρίνουν και τους γύρω τους για το σωματότυπό τους. Έτσι δημιουργούνται ανταγωνισμοί και κυριαρχεί το κυνήγι της καλής εξωτερικής εμφάνισης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα με την υγεία τους (νευρική ανορεξία, βουλιμία, κατάθλιψη κ.α.). Τέλος, καθώς παίρνουν ως παράδειγμα πρότυπα από τα κοινωνικά δίκτυα, οδηγούνται σε λάθος επιλογές και καταλήγουν να ντύνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να μην ακολουθούμε τη μόδα, αλλά πρέπει να διαλέγουμε ό,τι μας αρέσει και θέλουμε πραγματικά να φορέσουμε!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης