ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών το 1973

Από την αρχή του 1973 οι φοιτητές βρίσκονταν σε αναβρασμό. Στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα. Η Χούντα απαντά στις 13 Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Η απόφαση αυτή αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της φοιτητικής αντίστασης.

22 Φεβρουαρίου 1973:

3.000 φοιτητές αρχίζουν απεργία πείνας και κλείστηκαν μέσα στη Νομική Αθήνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ταυτόχρονα έξω από το κτίριο, αστυνομικές δυνάμεις διαλύουν συγκεντρώσεις άλλων φοιτητών. Μετά από τα επεισόδια καλείται Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό τη διαμεσολάβηση της ανάμεσα στις αρχές και στους φοιτητές για την ομαλή έξοδό τους τους από τη Νομική.  www.kar.org.gr_2016-02-21_15-27-03_1948027_832916676725370_1008956320_n

Το επόμενο πρωί, εκπρόσωποι των φοιτητών φτάνουν στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών, για να εκφράσουν την άρνησή τους στα αιτήματα της Συγκλήτου. Η μεσολαβητική προσπάθεια της παρεμποδίζεται. Δηλώσεις των αστυνομικών αρχών, υποστηρίζουν πως δεν έχουν την πρόθεση να εμποδίσει την ελεύθερη έξοδο των σπουδαστών. Μέχρι στιγμή δεν έχει συμβεί κανένα επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως ακολουθεί μία σειρά επεισοδίων έξω από τη σχολή με άλλους φοιτητές που διοργανώνουν πορείες. Την ίδια στιγμή, μέσα στο κτίριο κόβεται η τηλεφωνική επικοινωνία, συνεχίζεται η παροχή νερού και φωτισμού.

Ο Παττακός, πραγματοποιεί δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας πως οι φοιτητές δεν έχουν πάρει «τον κακό δρόμο», «λίγοι παρεκτράπησαν» και πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό για την κυβέρνησή του.

Το βράδυ της επόμενης ημέρας (22 Φεβρουαρίου) αρχίζει η αποχώρηση των καταληψιών, με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών. Η λαϊκή κινητοποίηση εμψύχωσε τους φοιτητές, που προχώρησαν και σε δεύτερη κατάληψη της Νομικής (20 Μαρτίου 1973). Αυτή τη φορά, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας και η κατάληψη τελείωσε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών. 85b62d4a27ea43297eb1ab349b6e06c6_XL

Ο δρόμος για την κατάληψη του Πολυτεχνείου και την εξέγερση των φοιτητών είχε ανοίξει.

Η κρίσιμη εβδομάδα:

14 Νοέμβρη, μεσημέρι

Οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Χούντας.

-ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-10 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗΕΙΚΟΝΕΣ-ΠΑΝΟ-Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗΣΕΙ

Αθηνά Καρυώτη Χατζή

Κατερίνα Κασίμη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης