Η Φάρμα των ζώων – βιβλιοπαρουσίαση

farma-twn-zwwn_slpress.gr_

Το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ, ‘’ Η φάρμα των ζώων ‘’,  μας παρουσιάζει με αλληγορικό και συμβολικό τρόπο τι σημαίνει καταπάτηση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας,  καθώς και πού μπορούν να οδηγήσουν ολοκληρωτικά καθεστώτα που επιδιώκουν μέσω της κατάχρησης της εξουσίας να καταδυναστεύσουν, καταπιέσουν και αλλοιώσουν χαρακτήρες προς όφελος τους.

Τα ζώα επιδιώκοντας μία καλύτερη ζωή, μία ζωή που θα κυριαρχεί ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, επαναστατούν κατά του πρώτου δυνάστη τους, του ανθρώπου. Πείθονται ότι, αν την εξουσία την αναλάβουν τα ίδια, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους, και έτσι διαφαίνεται αρχικά. Ο συμφεροντολόγος και αδιάφορος κύριος Τζόουνς αντικαθίσταται από τα έξυπνα γουρούνια και όλη η φάρμα αισθάνεται υπεροχή, θαυμασμό και περηφάνια για το κατόρθωμά τους.

Δυστυχώς, γρήγορα οι ελπίδες για μία καλύτερη ζωή εξανεμίζονται. Ο ύπουλος και μοχθηρόςanimalfarm Ναπολέων χρησιμοποιώντας ως μέσα την προπαγάνδα και την τρομοκρατία, σπέρνει το φόβο και τον πανικό.  Οι μηχανορραφίες του και οι ομαδικές εκτελέσεις δημιουργούν αμηχανία στα αποχαυνωμένα  ζώα που αδυνατούν να σκεφτούν. Η  υπερβολική δουλειά με τον ταυτόχρονο υποσιτισμό καθώς και η δημιουργία φανταστικών εχθρών σε συνδυασμό με τα ψέματα οδηγούν σε υποδούλωση και πλήρη αποβλάκωση.  Οι συνθήκες ζωής στη φάρμα είναι χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν,  όταν ο άνθρωπος ήταν το αφεντικό.

Τελικά τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα! Η επανάσταση που αρχικά ξεκίνησε, για να ωφεληθεί το σύνολο, κατέληξε σε μία τυραννία προς όφελος των λίγων.  Οι εφτά εντολές που ήταν κάτι σαν τους νόμους που διέπουν την κοινωνία μας σήμερα, έγιναν εργαλεία που ερμηνεύονταν κατά το δοκούν από τα γουρούνια.  Η πίστη και η αφοσίωση στην εξουσία που έδειξαν κάποια ζώα, κατέληξε σε προδοσία και σε θάνατο. Πραγματικά, εγκληματικές συμπεριφορές της εξουσίας που μας κάνουν να προβληματιστούμε και να  συνειδητοποιήσουμε υπό άλλη οπτική, που μπορούν να οδηγήσουν ακραία, ολοκληρωτικά, φανατικά καθεστώτα ακόμα και στις ημέρες μας.

Δέσποινα Παπαηλιού, Γ1

2 thoughts on “Η Φάρμα των ζώων – βιβλιοπαρουσίαση

Σχολιάστε