Μαντώ Μαυρογένους, μια αντισυμβατική ηρωϊδα

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο με τίτλο «Ζευγάρια που έγραψαν  την ιστορία της Ελλάδας» της συγγραφέως Λένας Διβάνη.  Όπως γράφει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο αναφέρεται στα πιο επιδραστικά  ζευγάρια, τα πιο έντονα, που καλύπτουν την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 ως την περίοδο της χούντας. Ο τρόπος γραφής αλλά και η εναλλαγή ανάμεσα στην λογοτεχνία και στην ιστορία με συνεπήρε!

Συγκλονιστικές αφηγήσεις για την ζωή του Γεωργίου Παπανδρέου με την Κυβέλη, του Παύλου με την601a0291c8d60c72164406c6bb6ad994 Φρειδερίκη, του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Έλενα Σκυλίτση, του Ίωνα Δραγούμη με την Πηνελόπη Δέλτα και την Μαρίκα Κοτοπούλη, του Όθωνα και της Αμαλίας, του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Ο χαρακτήρας όμως που με γοήτευσε περισσότερο ήταν αυτός της Μαντώς Μαυρογένους, η οποία είχε βαθιά αγάπη με τον Δημήτριο Υψηλάντη. Μια αγάπη που ποτέ δεν οδήγησε σε γάμο.

Θαύμασα την Μαντώ Μαυρογένους και περισσότερο ένιωσα την υποχρέωση να ασχοληθώ μαζί της, επειδή αισθάνθηκα ότι η ιστορία δεν την έχει αναδείξει όσο θα έπρεπε! Έμαθα πράγματα για αυτήν που δεν τα γνώριζα και περισσότερο αξιολόγησα το θάρρος της, την αντισυμβατική της συμπεριφορά, τον ηρωισμό της αλλά και λυπήθηκα, στενοχωρήθηκα, για την κοινωνική της ταπείνωση όσο ζούσε, αλλά και την εξαφάνισή από την ιστορία, αφότου πέθανε και μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μία γυναίκα από μία σπουδαία φαναριώτικη, επιφανή οικογένεια, με ρίζες από Πάρο, Τήνο και Μύκονο. Ο πατέρας της ο Νικόλαος Μαυρογένης, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον Ρήγα Φεραίο και ο ένας εντυπωσίασε τον άλλον, ήταν ένας άνθρωπος που επηρέασε πολύ την Μαντώ. Η οικονομική του επιφάνεια δεν επηρέασε τον επαναστατικό του χαρακτήρα, δεν συμβιβάστηκε, ενώ θεωρείται ότι μυήθηκε και στην επαναστατική μυστική εταιρεία του Ρήγα Φεραίου από πολύ νωρίς. Ο πατέρας της ήταν αυτός που πίστευε στην μόρφωση και έκανε τα πάντα για τα παιδιά του και βέβαια για την Μαντώ παρά το ότι ήταν κορίτσι! Παρείχε τα πάντα στην κόρη του. Η Μαντώ διδάχθηκε αρχαία ελληνικά, αριθμητική, μουσική, ενώ εκτός της μητρικής της γλώσσας μιλούσε γαλλικά και ιταλικά.

Η προσωπικότητα της αξιοθαύμαστη!

μαντώ_υψηλάντηςΔεν επηρεάστηκε από τα κοινωνικά στερεότυπα, δεν ακολούθησε τα κοινωνικά συμβόλαια που επέβαλλαν στην γυναίκα να παντρευτεί τον άντρα που επιθυμούσε η οικογένειά της,  ζούσε ανοιχτά με έναν άντρα που αγαπούσε, χωρίς να τον έχει στεφανωθεί. Ήταν η πρώτη φεμινίστρια πριν καν επινοηθεί ο όρος φεμινισμός! Επιπλέον, χάρισε την τεράστια περιουσία της, για να χρηματοδοτήσει την ελληνική επανάσταση και στο τέλος εκλιπαρούσε για ένα βοήθημα, για να ζήσει. Η ανιδιοτέλειά της αξιομνημόνευτη, ο πατριωτισμός της, αγνός και ειλικρινής, και το θάρρος της  απαράμιλλο!

Χάρηκα πραγματικά πολύ που η διάθεσή μου να μάθω για την ιστορία της χώρας μου με οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου και πολύ περισσότερο που με έφερε σε επαφή με αυτή την σπουδαία Ελληνίδα!

Δέσποινα Παπαηλιού, Γ1

 

 

Σχολιάστε