Ένα φουντούκι αυτοπαρουσιάζεται…

φουντουκι_1

Είμαι το νόστιμο και υγιεινό φουντούκι!

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ξηρούς καρπούς, αναμφισβήτητης θρεπτικής αξίας και γοητείας! Περήφανο για την κατανάλωση μου από τους προϊστορικούς κυνηγούς και συλλέκτες και για την θέση μου στα πέντε ιερά τρόφιμα της αρχαίας Κίνας, συνεχίζω να αποτελώ βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου. Με ξεχώρισαν από τους άλλους ξηρούς καρπούς και μου απέδωσαν μυστικιστικές δυνάμεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Από τα κλαδιά των φουντουκόδεντρων οι503732 άνθρωποι κατασκεύαζαν ράβδους σε σχήμα Υ, για να εντοπίζουν υπόγειες πηγές, θαμμένους θησαυρούς και μεταλλεύματα. Στην ελληνική μυθολογία ο Ερμής είχε ένα ραβδί από λεπτοκαρυά με το οποίο  βοηθούσε τους μάντεις να εκφράσουν τις μαντείες τους. Το ραβδί αυτό του Ερμή από το ξύλο φουντουκιάς είναι διακοσμημένο με δύο φίδια και έγινε σύμβολο της επικοινωνίας. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι άναβαν δάδες από το ξύλο της φουντουκιάς σε γαμήλιες τελετές ως ένδειξη γονιμότητας. Μέχρι και σήμερα, μαζί με τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια αποτελούμε σύμβολα γονιμότητας, σύμβολα ζωής και δύναμης, γι’ αυτό θα μας βρείτε και στα κόλλυβα των μνημόσυνων.

Θα σας δώσω τώρα και κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια μου. Το γένος μου Corylus avellana ανήκει στην οικογένεια των βετουλιδών και περιλαμβάνει 14 έως και 18 είδη. Η φουντουκιά φυτρώνει σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και προτιμά εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Στην Ελλάδα λέγομαι και λεπτοκαρυά, είμαι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από τρία έως οκτώ μέτρα. φουντουκι_2Ευδοκιμώ στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Τα φύλλα της φουντουκιάς μου έχουν ωοειδές σχήμα με οδοντωτό περίβλημα. Το φυτό ανθοφορεί νωρίς την άνοιξη προτού ακόμη εμφανίσει νέα φύλλα. Ο καρπός, εγώ δηλαδή, είμαι προστατευμένος μέσα σε ένα πράσινο κέλυφος. Η συγκομιδή μου γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, με αφήνουν στον ήλιο να ξεραθώ και μετά είμαι έτοιμο να με απολαύσετε! Συνήθως συνοδεύω το κρασί σας, το πρωινό σας μαζί με δημητριακά και αποθεώνω την ζαχαροπλαστική σας, ειδικά όταν με συνδυάζεται με την σοκολάτα και την πραλίνα.

Αυτό όμως που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο είναι η διατροφική μου αξία. Είκοσι ολόκληρα φουντούκια περιέχουν 176 θερμίδες, 4,2γρ. πρωτεΐνες, 4,7 γρ. υδατάνθρακες, 2,7γρ. φυτικές ίνες, Βιταμίνη Ε, 21% της ημερήσιας σινιστώμενης πρόσληψης (R.D.A), θειαμίνη, 12% της R.D.A., μαγγάνιο 87% της ημερήσιας σινιστώμενης  πρόσληψης. Ο καρπός μου επίσης περιέχει ικανοποιητική ποσότητα Βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, φωσφόρου και ψευδάργυρου. Είμαι πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω6 και ω9.

Όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολλά. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες μου συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς σας. Η επαρκής ποσότητα σιδήρου και φυλλικού οξέος αποτρέπουν την αναιμία. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μου εξασφαλίζουν τη μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Οι άφθονες ίνες μου σε συνδυασμό με το κάλλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές μου εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Να σας πω και κάτι τελευταίο που με συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί αποδεικνύει ότι εσείς οι άνθρωποι- οι ευαίσθητοι άνθρωποι- όπως είναι οι λογοτέχνες, εκτιμάτε τη φύση και τα αγαθά της. Η Αγγελική00ac3574-4a36-4844-8ba6-ac49735771c3 Βαρελλά στο βιβλίο της η «Φιλενάδα, φουντουκιά μου» γράφει για την υπέροχη φιλία μιας φουντουκιάς με μία ομάδα παιδιών που θα την προστατεύσουν από την μπουλντόζα και θα υπερασπιστούν το δικαίωμα να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον που σέβεται τη φύση, τα ζώα και τα φυτά της. Όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει το βιβλίο και να το διαβάσει απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα σοκολατάκι φουντούκι

Δέσποινα Αρχοντώνη, Α1

Σχολιάστε